Με επισημότητα τιμήθηκε χθες η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Κατερίνη

Κοινωνία Πολιτισμός

Με επισημότητα τιμήθηκε χθες η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Κατερίνη, παρουσία του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης. Παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές  κ. Φ. Μπαραλιάκος ως εκπρόσωπος της Βουλής, η κα Α. Μάνη – Παπαδημητρίου, ο κ. Σ. Χιονίδης και η βουλέυτρια ΣΥΡΙΖΑ κα Ε. Σκούφα.  Επίσης οι αρχές του τόπου η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Σ. Μαυρίδου, ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Κ. Κουκοδήμος, ο Ταξίαρχος  ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας, το Λ.Σ εκπρόσωποι φορέων, πολιτιστικών συλλόγων και φυσικά εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας, που ήταν οι συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων.

Οι  εκδηλώσεις

Στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση. Την ομιλία εκφώνησε  μέσα στον Ιερό Ναό η εκπρόσωπος των Ποντιακών Συλλόγων της Πιερίας κα Νόπη Βαρυτιμίδου. Ακολούθησε στη συνέχεια στο μνημείο που βρίσκεται στην Πλατεία Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού η κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τις αρχές του νομού, τα πολιτικά κόμματα και τους συλλόγους.

Ομιλία από την εκπρόσωπο των ποντιακών συλλόγων

«Η μνήμη δεν είναι παρελθόν. Είναι θεμέλιο της ζωής μας. Η άλωση της μνήμης είναι το τελευταίο στάδιο της εθνικής επιβίωσής μας, είναι ένα βήμα πριν την εθνική αυτοκτονία. Έχουμε υποχρέωση να διατηρούμε τη μνήμη, για να μπορούμε να θυμόμαστε, να στοχαζόμαστε και να συγχωρούμε όταν υπάρξει ειλικρινείς μετάνοια, τόνισε στην ομιλία της η κα Βαρυτιμίδου και πρόσθεσε:  «Η μνήμη δεν δολοφονείται. «Πιο οδυνηρή κι από την μεγαλύτερη τραγωδία», μας συμβουλεύει ο μεγάλος πολιτικός της αλύτρωτης Κύπρου Βάσος Λυσαρίδης, είναι «η απάθεια στην αντιμετώπιση της. Και πιο εξευτελιστική θα ήταν η τυχόν αδράνεια των παθόντων και των επιγόνων. Έχουμε χρέος απέναντι στους νεκρούς μας να ορκιστούμε ότι δε θα ξεχάσουμε τις κραυγές των νηπίων, ους ρόγχους των απαγχονισθέντων, τις πατημασιές των πεταλωμένων, το περήφανο βλέμμα του αδούλωτου Πόντιου, τις ρίζες που αρνούνται να πεθάνουν».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Στο μήνυμα του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  κ.Γεωργαντάς επισημαίνει πως πρόκειται για μια   ημέρα θλίψης αλλά και ημέρα μνήμης και τιμής. «353.000 Πόντιοι αδερφοί μας έπεσαν θύματα μαζικών εκτελέσεων και απάνθρωπων βιαιοτήτων. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι ένα από τα πιο φριχτά εγκλήματα του περασμένου αιώνα. Τιμούμε με σεβασμό τη μνήμη των θυμάτων μας και κρατάμε ζωντανή τη συνείδηση τους».

Τιμή και Μνήμη

Η  19η Μαΐου, καθιερώθηκε με νόμο ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Οι εκδηλώσεις Mνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων, σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς.