Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Πολιτική

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στο νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Τζιτζικώστας υποδέχτηκε τον κ. Μητσοτάκη στην είσοδο του κτιρίου, με τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι επισκέπτεται για πρώτη φορά το νέο βιοκλιματικό και υπερσύγχρονο κτίριο της Περιφέρειας, χαρακτηρίζοντάς το εντυπωσιακό.

Ο Περιφερειάρχης ξενάγησε τον Πρωθυπουργό στους χώρους του κτιρίου και ακολούθως στη συνάντησή τους στο γραφείο του συζήτησαν για μια σειρά θεμάτων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αποτελεί τιμή και χαρά για μένα να υποδέχομαι στην Κεντρική Μακεδονία τον Πρωθυπουργό των έργων κι όχι των λόγων. Τον άνθρωπο που απέδειξε από τον πρώτο κιόλας χρόνο διακυβέρνησης της χώρας ότι αυτά που λέγονται μπορούν και πρέπει να γίνονται. Σήμερα θα εξετάσουμε μια σειρά θεμάτων της περιοχής, που προχώρησαν ικανοποιητικά αυτό το διάστημα του ενός έτους διακυβέρνησης της χώρας από σας, και η ολοκλήρωσή τους θα επιτρέψει στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο. Είμαι ικανοποιημένος από την άριστη συνεργασία που έχουμε με την Κυβέρνηση και έχουμε ήδη καταφέρει να επιτύχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω που εργάζεστε σκληρά και με πνεύμα συνεργασίας, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: Πιστεύετε στην Αυτοδιοίκηση. Στη δύναμη που έχουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στη χώρα μας και στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν. Το πίστευες όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα που σου δόθηκε η δυνατότητα ως Πρωθυπουργός, κάνεις πράξη την ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης. Μόνο με τη συνεργασία άλλωστε θα μπορέσουν οι πολίτες να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, μόνον έτσι θα μπορέσει να βγει και η χώρα ταχύτερα από την κρίση και να ανακάμψει. Να ξέρεις ότι η Μακεδονία παρακολουθεί, βλέπει, κρίνει και συγκρίνει και επιβραβεύει πάντα αυτούς που κάνουν τη δουλειά», είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Χαίρομαι που η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου μετά την άρση του lock down είναι στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία μας. Είναι μια ευκαιρία να ξαναπιάσουμε το νήμα των σημαντικών πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει για τη στήριξη της περιοχής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δήμους. Είχαμε αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις στις πολλές επισκέψεις που πραγματοποίησα στη Θεσσαλονίκη και είμαι εδώ σήμερα και πάλι για να παρακολουθήσω την πρόοδο των σημαντικών έργων, έτσι ώστε να είμαστε απολύτως συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε καθορίσει. Παρά τις ιδιαιτερότητες των τελευταίων τριών μηνών, λόγω κορονοϊού, όπου το βάρος της προσοχής μας έπεσε κυρίως στην προστασία των συμπολιτών μας και τη στήριξη της δημόσιας υγείας, στο εξής θα εστιάσουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Θέλω στο πρόσωπό σου Απόστολε να συγχαρώ και ευχαριστήσω όλα τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, διότι χωρίς τη συνεργασία της κεντρικής κυβέρνησης με την Αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτό το εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα. Ένα αποτέλεσμα που πάνω από όλα βοηθάει στην αξιοπιστία της πατρίδας μας, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Θέλω επίσης Απόστολε να σε συγχαρώ και πάλι για τα ευρωπαϊκά καθήκοντά σου και για τον πολύ σπουδαίο ρόλο που έχεις αναλάβει ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ένα σημαντικότατο συλλογικό ευρωπαϊκό όργανο, στο οποίο ενώνονται οι φωνές των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης. Αποτελεί πολύ σημαντική και τιμητική διάκριση για εσένα προσωπικά, αλλά και για την Ελλάδα. Θέλω επίσης να θυμίσω, γιατί έχει την αξία του, ότι σαν σήμερα πριν από ακριβώς ένα χρόνο επανεκλέχτηκες Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με ποσοστό ρεκόρ από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Ο κ. Τζιτζικώστας είχε την ευκαιρία να δείξει στον κ. Μητσοτάκη από την ταράτσα του κτιρίου το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και να τον ενημερώσει για την πορεία του μεγάλου σχεδίου για την ανάπλαση και ενοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης από το Αγγελοχώρι ως το Καλοχώρι, για την πρόοδο των παρεμβάσεων της Περιφέρειας στο δυτικό παράκτιο μέτωπο και συνολικά στη δυτική Θεσσαλονίκη και για το σημαντικό έργο της οδικής σύνδεσης του έκτου προβλήτα του λιμανιού Θεσσαλονίκης με τον άξονα ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης δώρισε στον Πρωθυπουργό δυο λευκώματα της Περιφέρειας. Έναν οδηγό με τους τουριστικούς προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας και ένα για τον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσει μεγάλο βάρος φέτος στον οδικό τουρισμό, διότι πιστεύουμε πως έτσι μπορούμε να στηρίξουμε τη φετινή πολύ δύσκολη τουριστική περίοδο. Θα επενδύσουμε σε συνεργασία με τους φορείς στην προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας στις χώρες από όπου έχουμε οδικό τουρισμό για να τονώσουμε το εισερχόμενο ρεύμα τουριστών. Θέλω να σας ζητήσω να ανοίξετε το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ της Θεσσαλονίκης στις 15 Ιουνίου, δυο εβδομάδες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, γιατί έτσι θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το τουριστικό ρεύμα και θα εκμεταλλευτούμε 15 κρίσιμες μέρες για τον τουρισμό. Επίσης, ειδικά για την Αμφίπολη, επιτέλους προχωράει με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και είναι ένα έργο με τεράστια σημασία. Το σπουδαίο αυτό μακεδονικό μνημείο αποκαθίσταται και αναδεικνύεται και σύντομα θα αποδοθεί στους πολίτες. Αρχικά στους επιστήμονες και ακολούθως στους επισκέπτες. Το Υπουργείο Πολιτισμού κάνει εξαιρετική δουλειά τον τελευταίο χρόνο», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε το αίτημα του Περιφερειάρχη για άνοιγμα του αεροδρομίου «Μακεδονία» για διεθνείς πτήσεις στις 15 Ιουνίου και υπογράμμισε ότι «ξεχνάμε συχνά στη χώρα μας ότι πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες έρχονται οδικώς και η μεγάλη πλειοψηφία προτιμά τις ομορφιές της Βόρειας Ελλάδας και ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας. Στις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τους Βαλκάνιους ηγέτες και καθώς έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε αντίστοιχα επιδημιολογικά δεδομένα, θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε πλήρως τα χερσαία μας σύνορα, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, στις 15 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει πλήρως ο τουρισμός που εξαρτάται από τις οδικές μετακινήσεις. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε ό,τι μπορούμε σε μια πολύ δύσκολη τουριστική περίοδο. Η Βόρεια Ελλάδα έχει εδώ ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Υπάρχει απόλυτη στήριξη της Κυβέρνησης στις Περιφέρειες για να αξιοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το πλεονέκτημα του οδικού τουρισμού».

Στη συνάντησή τους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας συζήτησαν μια ευρεία ατζέντα θεμάτων, που περιλάμβανε μεταξύ άλλων το μετρό Θεσσαλονίκης, τις αστικές συγκοινωνίες και το θέμα του ΟΑΣΘ, την ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, την ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, το fly over της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, την ανάγκη για έναν νέο οδικό άξονα που θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με τη χερσόνησο της Σιθωνίας, τη σύνδεση αστικών κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας με το δίκτυο φυσικού αερίου, το έργο ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου της Περιφέρειας μέσω ΣΔΙΤ, την κατασκευή επίσης μέσω ΣΔΙΤ 35 νέων σχολείων, τα έργα αποκατάστασης στο Άγιον Όρος, τα έργα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» κ.ά.

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την υλοποίηση των μεγάλων έργων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Επίσης, εξέφρασε στον κ. Μητσοτάκη τη στήριξή του στο νομοσχέδιο ανασυγκρότησης του κράτους και υπογράμμισε την εξαιρετική συνεργασία των Περιφερειών με το Υπουργείο Εσωτερικών. Εξέφρασε την ανάγκη για επιτάχυνση των διαδικασιών για το νέο ΕΣΠΑ, που πρέπει να αρχίσει με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου, αλλά και τον έντονο προβληματισμό του για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το οποίο ζήτησε να αυξηθεί άμεσα η κατανομή του στις Περιφέρειες.