ΤΥΠΕΤ : Επίδομα βρεφονηπιακού σταθμού και επίδομα νηπιαγωγείου σχολικής περιόδου 2020 – 2021

Κοινωνία

Ο Κώτσιος Αθανάσιος, Μέλος του Δ.Σ. του Νομαρχιακού Παραρτήματος του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ) νομού Λάρισας και εκπρόσωπος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στον νομό Λάρισας,με δελτίο τύπου προς την εφημερίδα “PIERIASOCIAL”, σε συνεργασία με το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας, ΤΥΠΕΤ, ενημερώνουν τους τραπεζοϋπαλλήλους της Εθνικής Τράπεζας στον νομό Πιερίας για τα εξής :
Α) Επίδομα Βρεφονηπιακού Σταθμού
Για το διάστημα από την 1η  Σεπτεμβρίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου 2021 καταβάλλεται στους δικαιούχους ποσό 250€/μήνα, βάσει της ΕΣΣΕ μεταξύ ΣΥΕΤΕ και ΕΤΕ 2019-2022.
Δικαιούχοι του επιδόματος βρεφονηπιακού σταθμού είναι:• Γυναίκες & άνδρες, τακτικά μέλη του ΤΥΠΕΤ, με παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Για την καταβολή του επιδόματος είναι απαραίτητη:
α) η προσκόμιση βεβαίωσης από την εργασία του/της συζύγου,
β) η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/1986, η οποία συμπληρώνεται από το μέλος και αναφέρει ότι ο/η σύζυγος δεν εισπράττει το ανάλογο επίδομα από εργοδότη, ασφαλιστικό φορέα ή οποιονδήποτε άλλο φορέα,
γ) στην περίπτωση που ο/η σύζυγος δεν εργάζεται, αντίστοιχη δήλωση του Ν.1599/1986.
Επισημαίνεται ότι το τακτικό μέλος που ασφαλίζει το παιδί δεν πρέπει να διανύει γονική άδεια. Σε περίπτωση συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια υπηρεσία (Γραφείο ΒρεφονηπιακώνΣταθμών).
Η αίτηση για τη χορήγηση Επιδόματος Βρεφονηπιακού Σταθμού, αφού συμπληρωθεί και υπογραφεί από τον γονέα που ασφαλίζει το παιδί, με συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά, υποβάλλεται:
• Για συμβεβλημένους σταθμούς: στους σταθμούς με την εγγραφή του παιδιού.• Για μη συμβεβλημένους σταθμούς: στο ΤΥΠΕΤ με την πρώτη απόδειξη πληρωμής, εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία εγγραφής.
Οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (μηχανογραφημένες ή ταμειακής μηχανής) πρέπει να εκδίδονται στο όνομα του γονέα που εργάζεται στην ΕΤΕ, να αναφέρουν το όνομα του παιδιού, τον μήνα ή το χρονικό διάστημα στο οποίο αφορούν και να προσκομίζονται το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.
Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί απόδειξη η οποία αφορά σε περισσότερους του ενός μηνός, η καταβολή των ποσών γίνεται μετά το πέρας και του τελευταίου μήνα που αναφέρεται στην απόδειξη.
Για μη συμβεβλημένους σταθμούς Περιφέρειας: η αίτηση, τα δικαιολογητικά και η πρώτη απόδειξη πληρωμής αποστέλλονται στο Ταμείο Υγείας με αίτηση (ειδικό έντυπο με την ένδειξη ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ). Διευκρινίζεται ότι τα δικαιολογητικά και οι αποδείξεις για βρεφονηπιακό σταθμό δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στην ίδια αίτηση με τα δικαιολογητικά και τις αποδείξεις για οικιακή βοηθό. Με χωριστή αίτηση πρέπει να αποστέλλονται επίσης οι αποδείξεις βρεφονηπιακών σταθμών ή οικιακής βοηθού, όταν αφορούν σε διαφορετική σχολική περίοδο.
Η φοίτηση καλύπτεται από το ΤΥΠΕΤ μόνο όταν διατίθεται άδεια ίδρυσης και λειτουργίας βρεφονηπιακού σταθμού, εγκεκριμένη από το αρμόδιο όργανο.
Επισημαίνεται ότι η λίστα συμβεβλημένων βρεφονηπιακών σταθμών αφορά μόνο σε οικονομική συμφωνία μεταξύ του Ταμείου Υγείας και της επιχείρησης.
Το κόστος εγγραφής βρεφών έως 2,5 ετών, το οποίο βαρύνει τον γονέα, έχει συμφωνηθεί στα 140€ και καταβάλλεται απευθείας στον σταθμό, ενώ για μεγαλύτερα παιδιά, το κόστος εγγραφής μαζί με το απαιτούμενο υλικό, έχει συμφωνηθεί στα 200€.
Β) Επίδομα Οικιακής Βοηθού
Καταβάλλεται το ποσό των 250€/μήνα για τη σχολική περίοδο 2020-2021, για παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών και μόνο για περιοχές στις οποίες δεν λειτουργεί δημόσιος, δημοτικός ή ιδιωτικός σταθμός ο οποίος να εξυπηρετεί την ηλικία του παιδιού (απαραίτητη η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από αρμόδια αρχή).
Απαραίτητη επίσης είναι η προσκόμιση βεβαίωσης από το Κατ/μα που εργάζεται ο/η ασφαλισμένος/η όπου φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας που έχει δηλώσει το μέλος στην Τράπεζα.
Επισημαίνεται ότι εφόσον λειτουργεί δημόσιος ή ιδιωτικός σταθμός ο οποίος αδυνατεί να δεχθεί το παιδί, απαιτείται η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης στην οποία να αναφέρεται η ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής του παιδιού, όπως επίσης και ο λόγος απόρριψής της.
Το επίδομα Οικιακής Βοηθού δεν χορηγείται όταν:1. Το παιδί είναι γεννημένο το έτος 2015.2. Το τακτικό μέλος που το ασφαλίζει βρίσκεται σε γονική άδεια ανατροφής τέκνου ή άδεια άνευ αποδοχών.3.  Η μητέρα δεν εργάζεται.
Γ) Επίδομα Νηπιαγωγείου, σχολικής περιόδου 2020 – 2021
Για το διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου 2021 καταβάλλεται στους δικαιούχους το ποσό των  250€/μήνα, βάσει της ΕΣΣΕ μεταξύ ΣΥΕΤΕ και ΕΤΕ 2019-2022.
Δικαιούχοι του επιδόματος νηπιαγωγείου είναι:
Γυναίκες & άνδρες, τακτικά μέλη του ΤΥΠΕΤ, με παιδιά γεννηθέντα το έτος 2015.
Για την καταβολή του επιδόματος είναι απαραίτητη:
α) η προσκόμιση βεβαίωσης από την εργασία του/της συζύγου,
β) η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/86, η οποία συμπληρώνεται από το μέλος και αναφέρει ότι ο/η σύζυγος δεν εισπράττει το ανάλογο επίδομα από εργοδότη, ασφαλιστικό φορέα ή οποιονδήποτε άλλο φορέα,
γ) στην περίπτωση που ο/η σύζυγος δεν εργάζεται, αντίστοιχη δήλωση του Ν.1599/1986.
Επισημαίνεται ότι το τακτικό μέλος που ασφαλίζει το παιδί δεν πρέπει να διανύει γονική άδεια.
Σε περίπτωση συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια υπηρεσία (Γραφείο Βρεφονηπιακών Σταθμών).
Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος νηπιαγωγείου, αφού συμπληρωθεί και υπογραφεί από τον γονέα που ασφαλίζει το παιδί, με συνημμένα όλα τα δικαιολογητικά, υποβάλλεται:
Για συμβεβλημένα νηπιαγωγεία:στα νηπιαγωγεία με την εγγραφή του παιδιού.Για μη συμβεβλημένα νηπιαγωγεία:στο ΤΥΠΕΤ με την πρώτη απόδειξη πληρωμής, εντός ενός (1) μηνός από την ημερομηνία εγγραφής.
Οι αποδείξεις παροχής υπηρεσιών (μηχανογραφημένες ή ταμειακής μηχανής) πρέπει να εκδίδονται στο όνομα του γονέα που εργάζεται στην ΕΤΕ,  να αναφέρουν το όνομα του παιδιού, τον μήνα ή το χρονικό διάστημα στο οποίο αφορούν και να προσκομίζονται  το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα.
Για μη συμβεβλημένα νηπιαγωγεία Περιφέρειας,η αίτηση, τα δικαιολογητικά και η πρώτη απόδειξη πληρωμής αποστέλλονται στο Ταμείο Υγείας με αίτηση(ειδικό έντυπο με την ένδειξη ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ).