Τουρκική προκλητικότητα: Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία – σε εξέλιξη είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κοινωνία Πολιτική

Με αντί-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία, μετά την νέα παράνομη τουρκική οδηγία της Αγκύρας που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα για σεισμικές έρευνες του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η αντί -Navtex, εκδόθηκε από τον σταθμό της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού του Ηρακλείου.

Ο σταθμός Ηρακλείου ανακοινώνει ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή. Επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Mάλιστα καλούνται οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

Στην Αθήνα, σε εξέλιξη είναι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία κίνηση με την οποία ο πρωθυπουργός, επιδιώκει τον βέλτιστο συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, παράλληλα με την ενημέρωση της εσωτερικής κοινής γνώμης και την αποστολή μηνυμάτων προς φίλους και συμμάχους.

Παρόντες στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ είναι οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Ναυτιλίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Πριν την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό την προεδρία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου όπου και εξετάστηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την έξοδο του Oruc Reis για σεισμικές έρευνες και την ανάπτυξη ικανού αριθμού τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17:00 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει τηλεφωνική συνομιλία και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.