Κ. Δημόπουλος: “Ως τ. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, οφείλω να ευχαριστήσω τον νυν Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου, που στον απολογισμό έργου του πρώτου έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, στην ουσία εξήρε το σημαντικό έργο της απελθούσας δημοτικής αρχής”

Κοινωνία Πολιτική

Ευχαριστήριο

του Κώστα Δημόπουλου

τ. Δημάρχου Δίου – Ολύμπου

προς

τον νυν Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου

Ως τ. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου, οφείλω να ευχαριστήσω τον νυν Δήμαρχο Δίου – Ολύμπου, που στον απολογισμό έργου του πρώτου έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, στην ουσία εξήρε το σημαντικό έργο της απελθούσας δημοτικής αρχής, που υπηρέτησε το Δήμο από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως την 31η Αυγούστου 2019 με αναπτυξιακό προσανατολισμό, εξασφαλίζοντας για το Δήμο μελέτες, έργα πνοής και χρηματοδοτήσεις άνω των 13.000.000€.

Ειλικρινά καμάρωσα στην ανάγνωση της λίστας, διότι σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα τα εκτελούμενα έργα μελετήθηκαν, ωρίμασαν και υποβλήθηκαν ως προτάσεις χρηματοδότησης επί της Δημαρχίας μου, μάλιστα στην πιο σκληρή εποχή, με Οικονομική Κρίση, Capital Control, θεομηνίες 15-11-2017 κλπ.

Καμάρωσα επίσης για ορισμένα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου, που άοκνα και επίμονα αγωνίστηκαν νυχθημερόν για την ταχεία ολοκλήρωση των μελετών και των διαδικασιών υποβολής των προτάσεων.

Ειδικότερα, η απελθούσα δημοτική αρχή επί της πενταετούς δημαρχίας μου, είχε μεριμνήσει για την εκπόνηση μελετών έργων πνοής,, είχε λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και είχε υποβάλει προτάσεις για εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα εξής (σύμφωνα με τους τίτλους που χρησιμοποίησε):

Στη Δ.Ε. Λιτοχώρου

1. Αναβάθμιση του Διυλιστηρίου Λιτοχώρου, αξίας 508.708€.

2. Αγροτική οδοποιία Λιτοχώρου, προϋπολογισμού 868.000€.

Στη Δ.Ε. Δίου

3. Αστική οδοποιία Δ.Ε. Δίου προϋπολογισμού 600.000€.

4. Πρόσβαση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις Καρίτσας προϋπολογισμού 72.000€.

5. Πρόσβαση στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις Νέας Εφέσου προϋπολογισμού 153.000€.

6. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός υφιστάμενου Αθλητικού Κέντρου Νέας Εφέσου, προϋπολογισμού 980.455,57€ (σύμβαση 454.780,36€ με ΦΠΑ).

Στη Δ.Ε. Ανατολικού Ολύμπου

7. Αντιμετώπιση διάβρωσης ακτών Πλαταμώνα, προϋπολογισμού 3.520.000 με ΦΠΑ (σύμβαση 2.466.095,95€ με ΦΠΑ).

8. Προμήθεια και εγκατάσταση τηλεχειριστικής ύδρευσης – αναβάθμιση Η/Μ Δ.Ε. Ανατολικού Ολύμπου προϋπολογισμού 2.490.000€.

9. Ύδρευση – αντικατάσταση δικτύων Πλαταμώνα 3.700.000€

Σε όλες τις δημοτικές ενότητες

10. Αποπεράτωση εργασιών παιδικών χαρών προϋπολογισμού 316.252,70€.

Επίσης παραδόθηκαν μελέτες, από αυτά που αναφέρονται, για τα εξής:

11. Αποπεράτωση Συνεδριακού Κέντρου Λιτοχώρου,

12. Αστική και αγροτική οδοποιία στη Δ.Ε. Δίου (από τις καταστροφές της 15-11-2017)

13. Ανάπλαση Κεντρικής Λεωφόρου Αγίου Νικολάου (για λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της εισόδου προς τον Όλυμπο)

Υπενθυμίζουμε ότι η εκτέλεση του τελευταίου έργου, που περιείχε και αίτημα μεταφοράς του Αστυνομικού Τμήματος Δίου – Ολύμπου στο πρώην ΙΚΑ το οποίο επεξεργαζόταν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σταμάτησε, μετά από μανιώδη παρέμβαση κίνησης επαγγελματιών και «ιδεολόγων», στην οποία συμμετείχε κι ο νυν Δήμαρχος.

Στη ΔΕΑΔΟ Α.Ε. (λατομείο) οι εργαζόμενοι πληρώνονται πλέον με επτάμηνη καθυστέρηση.

Στη δε ΔΗΚΕΔΟ, που στη θητεία μας βεβαιώθηκε οφειλή στη ΔΟΥ 600.000€ από το 1999, πρόεδρος παρέμεινε ο δημοτικός σύμβουλος της Ολύμπιας Συμμαχίας Γιάννης Πούλιος, ο οποίος είχε ξεκινήσει, και συνεχίζει απτόητος υπεύθυνα, τις διαδικασίες εξυγίανσης των κοινωφελών δράσεών της, μέχρι την οριστική λύση, εκκαθάριση και μεταφορά αυτών στο σύνολό τους στο Δήμο.

Επίσης, να αποδώσω τιμές και ευχαριστίες στους προκατόχους μου Δημάρχους, Γρηγόρη Παπαχρήστο και Γιώργο Παπαθανασίου για την εκπόνηση της μελέτης κατασκευής δεξαμενής άρδευσης Βροντούς και τους Γιάννη Τσαρούχα, Στέλιο Χονδρόπουλο, Διονύση Αρωνιάδη και Γιώργο Παπαθανασίου για εκπόνηση του πρώτου μέρους της μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών Πλαταμώνα.

Η παρακαταθήκη της θητείας μας μεγάλη, έπεται δε συνέχεια με σωρεία μελετών που ετοιμάσαμε για έργα προς εκτέλεση (π.χ. προσαγωγός σύνδεσης παλαιού Παντελεήμονα με Βιολογικό, οδοποιία πρόσβασης σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στο Δίον και στην Κονταριότισσα, οδοποιία στην επέκταση Λεπτοκαρυάς, οδοποιία στη Σκοτίνα και αποπεράτωση του πεζοδρομίου στην Παραλία Σκοτίνας, ηλεκτρονική παρακολούθηση γεωτρήσεων, επέκταση αρδευτικού δικτύου Δίου, Καρίτσας, Βροντούς κλπ).

Κατά τα λοιπά, ο απολογισμός περιορίστηκε σε «ευχές» και σκέψεις (Σ.Δ.Ι.Τ., γυμναστήρια κλπ), με αυτοεπιβράβευση για την υπηρεσία καθαριότητας, σε έναν Δήμο που φέτος υποδέχθηκε 95 % λιγότερους επισκέπτες, στηριζόμενη στην προμήθεια νέων αλλά παλαιών απορριμματοφόρων (μοντέλα 2005 – 2006), που με τα λοιπά οχήματα και μηχανήματα έργου δέσμευσαν το Δήμο με δάνειο ύψους 1,5 εκ τα επόμενα 25 χρόνια. Με ξένα κόλλυβα… Εμείς δεν πήραμε ούτε 1 € δάνειο!

Ο καιρός περνάει γρήγορα. Ας περιμένουμε ακόμα ένα χρόνο…

Λιτόχωρο, 15 Σεπτεμβρίου 2020.-

Κώστας Δημόπουλος

τ. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου