Μεγάλο ενδιαφέρον της Ιταλίας για το Πιερικό κάστανο

Αγροτικά

Γύρω στις 20-22 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει την συγκομιδή κάστανου ο κ. Ελευθέριος Πούλιος, παραγωγός, από την περιοχή των Πιέριων Ορέων.

Σύμφωνα με τον κ. Πούλιο, η χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά από καλλιεργητικής άποψης, ωστόσο παρατηρείται μια μείωση παραγωγής λόγω ενός μύκητα που έχει χτυπήσει την περιοχή, όπως και πέρσι. Βέβαια, όπως μας εξήγησε ο ίδιος, έγιναν οι απαραίτητες εφαρμογές με μυκητοκτόνα και η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι.

Σε σχέση με την σφήκα της καστανιάς, η οποία προκαλεί επίσης προβλήματα στα Πιέρια, ο κ. Πούλιος, που έχει καστανιές 40 ετών αρδευόμενες, μας λέει ότι οι επιπτώσεις της είναι ελάχιστες. Ένα άλλο πρόβλημα, που ανεβάζει το κόστος παραγωγής φέτος είναι η παρατεταμένη ξηρασία, που χτύπησε και την Πιερία.

«Συμπληρώνουμε σήμερα ένα μήνα χωρίς μια βροχή», τονίζει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος καλλιεργητής, για να προσθέσει ότι «για το λόγο αυτό ποτίζουμε για 6-8 ώρες με τρία μπεκάκια το κάθε δέντρο, αλλά το νερό και πάλι δεν επαρκεί. Έπρεπε να ποτίζονται περισσότερο». Στην συνέχεια ο κ. Πούλιος σημειώνει ότι η ποιότητα στα κάστανα θα είναι εξαιρετική, τα μεγέθη τα πιο χοντρά μάλλον θα είναι όπως πέρσι στα 30-40 κομμάτια, που πληρώθηκαν έως και 3,10 – 3,20 ευρώ το κιλό. Το καλό βέβαια, εξηγεί ο κ. Πούλιος, είναι ότι ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως κάθε χρόνο, από την Ιταλία και συγκεκριμένα από 2-3 εμπόρους για αγορά του προϊόντος, οπότε δεν υπάρχει ανησυχία λόγω κορονοϊού.

ΑγρόΤυπος