Σε νέους χώρους τα Κέντρα Ημέρας στο παλαιό νοσοκομείο- Αξιοποιήθηκε το 85% των κτιρίων- Ποιες δομές βρίσκονται

Κοινωνία

Ο νέος χώρος των Κέντρων Ημέρας του Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, «Οι 4 εποχές» και το «Το Σπίτι των Μουσών» εγκαινιάστηκε από τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Ανέστη Μυστρίδη και την πορισταμένη της δομής κα Χαρά Τσανοσίδου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Πιερίας κα Ε. Σκούφα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας κ. Γ. Τζήμας, ο πρώην βουλευτής κ. Σ. Καστόρης, οι πρόεδροι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κουιμτζίδης και της Ένωσης Στρατιωτικών Πιερίας κ. Μαυρίδης, οι εργαζόμενοι και τα μέλη των Κέντρων Ημέρας. Με τα Κέντρα Ημέρας,  ο χώρος του παλαιού νοσοκομείου έχει ανακαινιστεί σε ποσοστό 85% με τις δομές υγείας που μεταφέρθηκαν εκεί. Απομένει να μεταφερθεί και ο ΕΟΠΥΥ  μειώνοντας ακόμη περισσότερο το ποσοστό, σε ένα σύνολο  περίπου 3.5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ανέστης Μυστρίδης τα Κέντρα Ημέρας ξεκίνησαν την λειτουργία τους σε ενοικιαζόμενα κτήρια, μέχρι το 2012 που συγχωνεύτηκαν κι συνέχισαν να λειτουργούν σε κοινό κτίριο. Το 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Τομέα για την ανακαίνιση ενός ακόμη τμήματος των παλαιών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου προκειμένου να μετεγκατασταθούν τα Κέντρα Ημέρας σε ιδιόκτητο  χώρο. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018 και διήρκεσαν σχεδόν ένα χρόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2019. «Η μετεγκατάσταση των Κέντρων Ημέρας, σε ιδιόκτητο χώρο, επιβεβαίωσε την δέσμευση μας, στην αρχή της θητείας μας για ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» τόνισε ο κ. Μυστρίδης.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη κα Χαρά Τσανοσίδου στο οίκημα θα στεγάζονται τα Κέντρα Ημέρας «Οι 4 Εποχές» και το «Σπίτι των Μουσών»  που αποτελούν δύο σύγχρονες αποκαταστασιακές δομές του Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης. Απευθύνονται σε ενήλικα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές, κινητικές αναπηρίες  και κοινωνικά προβλήματα. Συμβάλλουν, στην κοινωνική αποκατάσταση και στην επαγγελματική κατάρτιση, ενώ ταυτόχρονα προωθούν την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους  με σεβασμό στα προσωπικά δικαιώματα και στις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.

Στον σύντομο χαιρετισμό της η βουλεύτρια Πιερίας κα Σκούφα επεσήμανε μεταξύ  άλλων ότι «συνεχίζουμε και πιστεύουμε ως πολιτική δύναμη, ότι οι ενταξιακές πολιτικές είναι αυτές που συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή. Το να μεταφερθούν τα Κέντρα Ημέρας στην καρδιά της πόλης και όχι κάπου απομακρυσμένα, συμβολίζει ακριβώς την «αγκαλιά»  που πρέπει να έχει η κοινωνία απέναντι στους συναθρώπους μας με ιδιαιτερότητες».

Στο παλαιό νοσοκομείο στεγάζονται η Νοσηλευτική Σχολή από το 2011, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοικών Ασθενών από το 2012, το ΕΚΑΒ Πιερίας από το 2016, ο ξενώνας «Θάλεια» 12 ατόμων από το 2017, το κυλικείο του Κοι.Σ.Π.Ε. (Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης) από το Ιούλιο του 2018 και η Τ.Ο.Μ.Υ Πιερίας από τον Ιούνιο του 2019. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο χώρο των παλαιών εργαστηρίων για τη μετεγκατάσταση του ΕΟΠΥΥ Πιερίας.