Ιός του Δυτικού Νείλου: «Καραντίνα» σε δήμο Κατερίνης και Πύδνας – Κολινδρού για την διαδικασία αιμοδοσίας

Κοινωνία

Τουλάχιστον 26 δήμοι σε Αττική, Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται σε «καραντίνα» αναφορικά με τη διαδικασία της αιμοδοσίας, προκειμένου να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού με μετάγγιση.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει καταγράψει 49 κρούσματα στην Ελλάδα, σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Καβάλας, Ροδόπης, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ανατολικής Αττικής, Πέλλας, Πιερίας και Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τονίζεται από τον ΕΟΔΥ ότι είναι πιθανή και αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων του ιού το ερχόμενο διάστημα.

Το υπουργείο Υγείας λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου  όρισε ως επηρεαζόμενες από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιοχές μεταξύ άλλων, την  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: τον Δήμο Κατερίνης, τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού. Στην Πιερία, όπως και στην Ξάνθη εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα πανελλαδικά.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας  και το Συντονιστικό Κέντρο Αιμο-επαγρύπνησης του ΕΟΔΥ έχουν ενεργοποιήσει μέτρα για την ασφάλεια του αίματος που αφορούν όλες τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας και κυρίως αυτές των επηρεαζόμενων περιοχών.

Τους τελευταίους δύο μήνες η πορεία του ιού συνεχίζεται δυναμικά, όπως και τα δύο προηγούμενα έτη, μολύνοντας ανθρώπους και ζώα (άλογα). Έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο έξι  ανθρώπων.