Επιστημονική Ημερίδα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου #MakeSenseCampaign

Κοινωνία

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου η Επιστημονική Ημερίδα για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου, από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Πιερίας με τη συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Εργαστηρίου Στοματολογίας του Οδοντιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ.

Η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο Κεφαλής & Τραχήλου #makesensecampaign και είχε σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό της Πιερίας να αποκτήσει πρόσβαση σε επιστημονικά έγκυρη ενημέρωση σχετικά με την αξία της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης, της σωστής αντιμετώπισης, αλλά και της επιβίωσης και επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία. 

Ο καρκίνος Κεφαλής και Τραχήλου (ΚΚ&Τ) είναι ένας σχετικά συχνός καρκίνος αφού στην Ευρώπη η εμφάνισή του αγγίζει το 5% και είναι ο έβδομος συνηθέστερος τύπος καρκίνου. Εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες, όπου αποτελεί τον 4ο σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως εμφανίζονται περίπου 500.000 νέες περιπτώσεις. Σχεδόν το 60% των ατόμων με καρκίνο στο κεφάλι και το λαιμό διαγιγνώσκονται σε τοπικά προχωρημένο στάδιο. 

Μέσα από την Ημερίδα αναδείχθηκε ότι η ότι η επένδυση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας καθώς  η αντιμετώπιση σε πρώιμο στάδιο αυξάνει την επιβίωση του ασθενούς σε ποσοστό  80% – 90%. Ακόμη έγινε σαφές ότι η αντιμετώπιση της νόσου αποτελεί αντικείμενο διεπιστημονικής προσέγγισης καθώς απαιτείται συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων,  ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Ο καθηγητής Στοματολογίας του Α.Π.Θ. κος Αθανάσιος Πουλόπουλος παρουσίασε παραδείγματα σοβαρών περιστατικών καρκίνων του στόματος, με στόχο να τονίσει την μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση με μία απλή προληπτική εξέταση σε τακτά διαστήματα από οδοντίατρο. Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του καπνίσματος, της μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ και του Ιού  HPV ως τις κύριες αιτίες για την εμφάνιση ΚΚ&Τ, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι η εμφάνιση της νόσου σε όλο και νεώτερες ηλικίες δείχνει ότι η ενημέρωση των νέων σχετικά με τον Ιό HPV είναι απαραίτητη.

Στην αξία της σωστής και ισορροπημένης διατροφικής διαδικασίας που πρέπει να ακολουθεί ένας ασθενής με ΚΚ&Τ, προκειμένου να διατηρήσει το κανονικό βάρος, αλλά και να ανταποκριθεί καλύτερα στις θεραπείες αναφέρθηκε ο κος Γιάννης Γκιουλμπασάνης Ογκολόγος Παθολόγος  Επιστ. Υπεύθυνος της Κλ. Πατσίδη, τονίζοντας ότι η παράλληλη καθημερινή άσκηση, θα βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης και την ταχύτερη αποκατάσταση. Επιπλέον αναφέρθηκε στις ειδικές διατροφικές ανάγκες των ασθενών με ΚΚ&Τ, καθώς επηρεάζεται σημαντικά η λειτουργικότητα του στόματος, γεγονός που οδηγεί σε επικουρικές διαδικασίες σίτισης καθώς ο ασθενής, αν δε λάβει την κατάλληλη διατροφική υποστήριξη,  μπορεί να απολέσει μέχρι και 13 κιλά κατά τη διάρκεια και μετά την θεραπεία.

Η καθοριστική συμβολή της ακτινοθεραπείας στην αντιμετώπιση του ΚΚ&Τ, με τη χρήση των νέων εξελιγμένων ακτινοθεραπευτικών μεθόδων και συστημάτων, τα οποία διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα σε συνδυασμό με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης παρενεργειών ή βλαβών σε υγιείς ιστούς αναδείχθηκε από την ομιλία του Καθηγητή ακτινοθεραπευτικής του Παν. Θεσσαλίας κου Γιώργου Κύργια. 

Τέλος ο  Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός κος Νίκος Κεχαγιάς, παρουσίασε τις δυνατότητες της σύγχρονης χειρουργικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης ασθενών με ΚΚ&Τ, δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνικές που δίνουν τη δυνατότητα καλύτερων αποτελεσμάτων και αυξημένης λειτουργικότητας για τους ασθενείς, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που έχουμε πρώιμη διάγνωση της νόσου.

Στη συνέχεια η κα Μελίνα Μακρίδου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, αναφέρθηκε στην ψυχολογική υποστήριξη που χρειάζονται τόσο οι ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους καθώς ο ΚΚ&Τ, αποτελεί έναν τύπο καρκίνου όπου το κοινωνικό στίγμα είναι έντονο, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην προσπάθεια της επανένταξης στην κοινωνία είναι μεγάλες, καθιστώντας αναγκαία την υποστηρικτική αγωγή.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του μέλους του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας και Ιδρυτή του Συλλόγου ΒΕΝΙΑΜΙΝ κυρίου Χάρη Αναστασίου ο οποίος καθήλωσε το κοινό με την παρουσίαση της προσωπικής του εμπειρίας, αναδεικνύοντας, αφενός τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της νόσου και αφετέρου την αξία της θετικής στάσης και της αισιόδοξης προσέγγισης στην διαδικασία της αποκατάστασης των προβλημάτων.

Ακόμη τονίστηκε ιδιαίτερα από την Ιατρική Κοινότητα, αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς ότι στο ταξίδι της αντιμετώπισης κάθε προβλήματος υγείας, πόσο μάλλον στην περίπτωση του καρκίνου, είναι κομβικής σημασίας η αντιμετώπιση της νόσου με επιστημονικά τεκμηριωμένες προσεγγίσεις με εμπιστοσύνη στους ειδικούς γιατρούς και επιστήμονες υγείας.

 Τα φαινόμενα τσαρλατανισμού που συχνά κάνουν την εμφάνισή τους και στην περιοχή μας, εκτός του ότι έχουν ως στόχο το οικονομικό όφελος κάνοντας εμπόριο ελπίδας εκμεταλλευόμενα την ανάγκη, ταυτόχρονα θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο και την ίδια τη ζωή των ασθενών, καθώς ενθαρρύνουν την μη συμμόρφωση των ασθενών στις ιατρικές οδηγίες, δημιουργώντας ψευδείς προσδοκίες. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας στέκεται απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και καλεί όλους τους ασθενείς και τα μέλη του να δείχνουν εμπιστοσύνη στους γιατρούς τους, να αναζητούν ιατρικές συμβουλές σε νόμιμα λειτουργούντες επιστήμονες Υγείας και να αποφεύγουν τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Συντονισμός της Ημερίδας έγινε από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας κο Ηρακλή Τσανικίδη και τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πιερίας κο Σταύρο Χριστοφορίδη τους οποίους ευχαριστούμε για την συμβολή και υποστήριξη της διοργάνωσης.

Η Επιστημονική Ημερίδα για τον ΚΚ&Τ, έγινε με την Αιγίδα των:

  • Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος
  • Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
  • Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας
  • Οδοντιατρικός Σύλλογος Πιερίας