Πέτρος Κιάφας: “Πριν καν αρχίσει τη θητεία του αυτό το Δ.Σ, έχουν λάβει χώρα σε αυτό αρκετά τραγελαφικά πράγματα”

Πολιτική

Στις 24-09-2019 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ με 26 θέματα. Πριν αρχίσει η συζήτηση των τακτικών θεμάτων είθισται να γίνονται ερωτήσεις προς τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους συμβούλους που κατέχουν θέσεις διοικητικές για προ ημερησίας θέματα. Στο σημείο αυτό ο πρώην δήμαρχος Κωνσταντίνος Δημόπουλος πρότεινε η διαδικασία αυτή να μεταφερθεί μετά το πέρας της συζήτησης των τακτικών θεμάτων, πρόταση που βρήκε σύμφωνο και τον νυν δήμαρχο Βαγγέλη Γερολιόλιο.

Ως δημοτική παράταξη θεωρούμε λανθασμένη την πρόταση γιατί, ως γνωστόν, τα συμβούλια διαρκούν πολλές ώρες και οι πολίτες δεν μπορούν να παραμείνουν στον χώρο μετά από 5-6 ώρες, για να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν για τα προ ημερησίας θέματα. Η παραπάνω πρόταση στρέφεται κατά των ενημερωμένων πολιτών εκτός, βέβαια, αν αμφότεροι οι προαναφερθέντες αυτό επιδιώκουν.

Εν συνεχεία απευθυνόμενος στην κ. Ζουρζούρα, ως αρμόδια σύμβουλος για τις σχολικές επιτροπές,  ζήτησα την άποψή της για το ποιος ευθύνεται για την κακή εικόνα των επιτροπών όπως η ίδια τη χαρακτήρισε στα πλαίσια συνάντησης που είχε με συλλόγους των σχολείων του δήμου. Ευθύνεται η κ. Τσιμήτρη που ανέλαβε τους τέσσερις τελευταίους μήνες ή ο κ. Καλαϊτζής που τις διαχειριζόταν  4,5 χρόνια;

Ανέλαβε να απαντήσει ο δήμαρχος (όπως άλλωστε το συνηθίζει πολλές φορές) υποστηρίζοντας ότι στις προθέσεις της νέας διοίκησης είναι να γνωστοποιήσει όλα τα στοιχεία. Επανέλαβα την ερώτησή μου καθώς θεώρησα ότι δεν απαντήθηκε. Ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επέμεναν ότι, βάση κανονισμού, δεν επιτρέπεται να επανέλθω σε ερώτημα  και τέλος ο δήμαρχος υποστήριξε ότι δίνονται απαντήσεις από μέρους του και αδιαφορεί αν γίνονται αρεστές ή όχι. Το ζήτημα δεν είναι αν οι απαντήσεις μας αρέσουν αλλά ότι ΔΕΝ απαντώνται οι ερωτήσεις μας.

Στο συμβούλιο συζητήθηκε και η σύναψη δανειακής σύμβασης ύψους 1.500.000 ευρώ για αγορά μηχανημάτων. Η παράταξή μας, θεωρώντας ότι ο δήμος πρέπει όντως να προχωρήσει σε αγορά κάποιων μηχανημάτων, συμφωνούσε για δάνειο 500.000 ευρώ, απορρίπτοντας το υπερβολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ για τους εξής λόγους:

α) ο ίδιος ο δήμαρχος χαρακτήρισε κακή την οικονομική κατάσταση του δήμου Αυτό, σε συνδυασμό με τα παλαιά δάνεια των 4.000.000 ευρώ τα οποία ο δήμος αδυνατεί να ξεπληρώσει θα επιδεινώσουν την οικονομική θέση του δήμου ο οποίος για να ανταπεξέλθει, θα μετακυλήσει το βάρος στους δημότες.

β) από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” ο δήμος θα επιδοτηθεί με το ποσό των 500.000 ευρώ για αγορά μηχανημάτων, γεγονός που καθιστά το 1,5 εκατ. πραγματικά υπερβολικό.

γ) σε ερώτησή μας “πού θα βρεθούν τόσοι οδηγοί για τα μηχανήματα αφού δεν διαθέτουμε τέτοιο αριθμό”, λάβαμε την αφοπλιστική απάντηση  ότι η ΔΕΑΔΟ διαθέτει αρκετούς. Θεωρούμε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί γιατί αν οι οδηγοί της επιχείρησης “περάσουν”, όπως είπαν, στον δήμο τότε προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς θα δουλέψει η επιχείρηση; Εκτός αν το μέλλον έχει προδιαγραφεί και δεν το γνωρίζουμε.

δ) η αγορά των μηχανημάτων θα βελτιώσει κατά πολύ την εικόνα του δήμου και αν χρειαστεί, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούμε να νοικιάσουμε απορριμματοφόρα για 1-2 χρόνια ωσότου γίνουμε αυτάρκεις. Αυτό είναι προτιμότερο από το να επιδεινώσουμε την οικονομική κατάσταση του δήμου, προσφεύγοντας στην εύκολη λύση του δανεισμού η οποία όμως, μακροπρόθεσμα, λειτουργεί ως θηλιά στο λαιμό μας.

Επίσης στο ίδιο Δ.Σ εκλέχθηκαν τα Δ.Σ των τριών επιχειρήσεων ΔΕΑΔΟ, ΔΕΑΔΟΛ και ΔΗΚΕΔΟ.

Στα συμβούλια αυτά επετεύχθη η Σύνθεση που τόσο επικαλείται ο δήμαρχος αφού συμπεριέλαβε στα Δ.Σ τους πολλά ονόματα της αντιπολίτευσης. Αυτό, βέβαια, δεν θα ήταν κακό αν κατά την προεκλογική περίοδο δεν αλληλοκατηγορούνταν αμφισβητώντας ο ένας την ικανότητα του άλλου να διοικήσει (ξαφνικά έγιναν όλοι ικανοί και πήραν άφεση αμαρτιών) και αν η Σύνθεση-Σύμπραξη δεν απαιτούσε παροχή και λήψη θέσεων. Ξαφνικά πέτυχαν σύνθεση απόψεων.

Η αλήθεια είναι, αγαπητοί συνδημότες ,ότι πριν καν αρχίσει τη θητεία του αυτό το Δ.Σ, έχουν λάβει χώρα σε αυτό αρκετά τραγελαφικά πράγματα: αμφισβητούν τους ισολογισμούς της προηγούμενης διοίκησης αλλά τον ψηφίζουν. Αναρωτιούνται για την σκοπιμότητα “περίεργων” έργων αλλά τα ψηφίζουν. Κατηγορούν την προηγούμενη αρχή αλλά δέχονται με χαρά στους κόλπους “της νέας διοίκησης” πολλά στελέχη της προηγούμενης, αποδίδοντας ευθύνες ΜΟΝΟ στον προηγούμενο δήμαρχο λες και οι αντιδήμαρχοί του είναι άμοιροι ευθυνών.

Για όλους αυτούς του λόγους επιβάλλεται η αίθουσα του Δ.Σ να είναι πάντα γεμάτη από πολίτες. Να μας παρακολουθείτε “επί τω έργω” και να μας κρίνετε από τον συνδυασμό λόγου και πράξης.

Πέτρος Κιάφας

Επικεφαλής δημοτικής παράταξης

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ