Επτά δράσεις ενίσχυσης των πέντε προστατευόμενων περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας -Εθνικός Δρυμός Ολύμπου

Κοινωνία

Τις αποφάσεις για επτά δράσεις ενίσχυσης των πέντε Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι Φορείς που ενισχύονται είναι: Λίμνης Κερκίνης, Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Θερμαϊκού Κόλπου, Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής και Βόρα – Πάικου – Βερμίου.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στην ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοπικοιλότητας στις περιοχές Natura της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα πλέγμα δράσεων για την προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της περιοχής μας. Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, στοχεύουμε στην προστασία και ανάδειξη των περιοχών μοναδικού φυσικού κάλλους της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους. Το περιβάλλον χρειάζεται διαρκή μέριμνα, καθώς ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί, εκτός από πηγή ζωής και πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, αφού αποτελεί ένα από τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου:

«Προστασία και διαχείριση ειδών και φυσικών πόρων»: Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν στοχεύουν στην προστασία των ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος και στη μείωση των βασικών κενών στη γνώση που υφίστανται γι’ αυτά και τη διαχείρισή τους και στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με περιορισμούς που θέτει η εφαρμογή μέτρων στις προστατευόμενες περιοχές. Περιλαμβάνονται διαχειριστικές δράσεις για το αγριόγιδο με καταγραφή των κύριων πυρήνων κατανομής και χρήσεων γης του στις περιοχές Natura 2000, αλλά και με τη διερεύνηση και τον έλεγχο των πιέσεων λαθροθηρίας και των συγκρούσεων χρήσης γης με τον άνθρωπο. Επίσης, προβλέπεται η γενετική ανάλυση ατόμων του πληθυσμού, και η διερεύνηση της διατροφικής συμπεριφοράς του είδους. Θα γίνουν διαχειριστικές δράσεις για τα χειρόπτερα (νυχτερίδες) και τα ενδιαιτήματά τους με τον εντοπισμό και την προστασία σημαντικών θέσεων αναπαραγωγής και διαχείμασης (π.χ. αποικίες/roosting sites, σπήλαια χειμέριας νάρκης, μητρικές αποικίες θηλασμού, swarming sites/θέσεις ζευγαρώματος), την πρόταση μέτρων διατήρησης καθώς και την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης για τα είδη αυτά (βιοποικιλότητα, οικολογικός ρόλος) για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης. Και επιπλέον προγραμματίζεται μελέτη ανάπτυξης Σήματος Οικολογικής Ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας του Ολύμπου (πρόγραμμα MAB UNESCO), που θα διατίθεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Περιλαμβάνει την πρόταση και κατάρτιση προδιαγραφών, κριτηρίων, διαδικασιών ελέγχου κλπ.

«Προμήθειες υποστηρικτικού εξοπλισμού»: Ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση και προστασία της βιοποικιλότητας και την ενημέρωση – πληροφόρηση του κοινού για την προστατευόμενη περιοχή. Ο εξοπλισμός είναι διαχείρισης ειδών χειροπτέρων (επαγγελματικοί ανιχνευτές, τεχνικό καταφύγιο, οδηγοί αναγνώρισης), σύστημα πολυμεσικών εφαρμογών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και παρεκλόμενα), που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία της προστατευόμενης περιοχής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και συστήματα ηχητικής ξενάγησης επισκεπτών (ομαδικής-ατομικής).

«Δράσεις Ενημέρωσης – Πληροφόρησης»:  Εκπαιδευτική εφαρμογή για μαθητές σχετικά με τον Όλυμπο, ενημερωτική καμπάνια για το Κέντρο Πληροφόρησης και το Οικολογικό Σήμα Ποιότητας, δράσεις ενημέρωσης σχολείων με τίτλο «Μαθαίνω για τον Όλυμπο», υπηρεσίες ατομικής ακουστικής ξενάγησης μεμονωμένων επισκεπτών, σχεδιασμός και οργάνωση μέσων και υλικών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τον Όλυμπο (επιτραπέζια παιχνίδια, ψηφιακό ενημερωτικό υλικό κ.ά.), διαδραστικό ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο, σχεδιασμός, οργάνωση και παραγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων επίσκεψης και ξενάγησης για τις νέες περιοχές Natura 2000, βίντεο-σποτ εναέριας προβολής και ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και των νέων περιοχών Natura 2000, παραγωγή εικονικής περιήγησης, διοργάνωση workshop στο πλαίσιο του ΜΑΒ UNESCO, συνοπτικό έντυπο για τις νέες περιοχές Natura 2000 και τη διευρυμένη περιοχή ευθύνης του Φορέα, ψηφιακό animation οδηγού (3D φωτορεαλιστικά video οδηγού για την καλή συμπεριφορά στο βουνό και με συμβουλές για πρόληψη ατυχημάτων), βιβλίο (στα ελληνικά και τα αγγλικά) με τα αποτελέσματα των έργων της εποπτείας και των καταγραφών του Φορέα, έντυπα με διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος και τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, προσθήκη δύο γλωσσών αφήγησης στο 3d video προβολή του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, αναμόρφωση σχεδιασμού και επικαιροποίηση στοιχείων της υφιστάμενης ιστοσελίδας του Φορέα και κατευθύνσεις για τη σήμανση και την ερμηνεία περιβάλλοντος στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.