Με λαμπρότητα & θρησκευτική μεγαλοπρέπεια ο εορτασμός των Θεοφανίων- Ποιοι έπιασαν τον Σταυρό

Κοινωνία
Share

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν στον Δήμο Κατερίνης τα Θεοφάνια. Ειδικότερα, η επίσημη τελετή καθαγιασμού των υδάτων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου, παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων και συλλόγων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης και – παρά το τσουχτερό κρύο – πλήθους πιστών, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην Παραλία.

Η λιτανευτική πομπή που σχηματίστηκε από τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής, με την προσέλευση του Ιερού Κλήρου και των τοπικών Αρχών, με τη συνοδεία Αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης κατευθύνθηκε και κατέληξε στην προβλήτα, απ’ όπου πραγματοποιήθηκε η ρίψη του Τιμίου Σταυρού. Άτομα όλων των ηλικιών βούτηξαν στα νερά για να πάρουν την ευλογία του Τιμίου Σταυρού. Ο τυχερός που ανέσυρε τον σταυρό ήταν ο Ευάγγελος Μπαμπέτας από την Καλλιθέα.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων, αμέσως μετά το πέρας της τελετής, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.Γεώργιος: «Ευχόμαστε χρόνια πολλά και ευλογημένα. Το Φως του Χριστού να φωτίζει όλους τους ανθρώπους[…]».

Σε δήλωσή του στο περιθώριο της τελετής, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μία ημέρα χαράς και ελπίδας από την οποία αντλούμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Καλό φωτισμό, υγεία και ευλογία. Χρόνια πολλά».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στην τελετή παρέστη και ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησού κ.κ. Ιώβ, Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τη Γενεύη.

Η τελετή στην Ολυμπιακή Ακτή

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε για 20η χρονιά, η  τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, στη θάλασσα του οικισμού της Ολυμπιακής Ακτής.

Ειδικότερα, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου, σχηματίστηκε πομπή προς την παραλία, υπό τους μουσικούς ήχους της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης.

Τον Τίμιο Σταυρό στη θάλασσα έριξε ο Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο οποίος αφού ευχήθηκε σε επισκέπτες και  δημότες, «χρόνια πολλά και ευλογημένα με υγεία», ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Κώστα Κουκοδήμο και το Δημοτικό συμβούλιο «για την  άρτια διοργάνωση της τελετής […}.

Ο τυχερός που έπιασε τον σταυρό ήταν ο Νεκτάριος Καραγιάννης από την Κατερίνη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, με ιδιαίτερη λαμπρότητα τα Θεοφάνια, που όπως είναι γνωστό αναφέρονται στη φανέρωση της Αγίας Τριάδας στη Βάπτιση του Ιησού Χρηστού αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, από τον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων εορτάστηκαν και στην Παραλία του Κορινού. Τον Σταυρό ανέσυρε ο Χρυσοβαλάντης Τοπαλίδης από τον Κορινό.