Κικίλιας: Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα «συνταγή» για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας

Πολιτική

Μιλώντας σχετικά με το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας ξεκίνησε την ομιλία του στην ημερίδα του ygeiamou.gr ξεκαθαρίζοντας: «Ο υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι θεματοφύλακας της δημόσιας δωρεάν περίθαλψης. Προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι που δεν μπορούν και που δεν έχουν».

Ο υπουργός θέλησε να διαλύσει οποιαδήποτε φήμη ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ιδιωτικοποιήσεις μεγάλης κλίμακας στη δημόσια υγεία.

Παράλληλα ο κ.Κικίλιας ανέπτυξε τη στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της δημόσιας υγείας. Ο κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι η ενδεδειγμένη «συνταγή» είναι η Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κατ’ αρχήν σε τρεις τομείς: Την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων και εξοπλισμού, τη δημιουργία μονάδων υγείας αλλά και την χρηματοδότηση για την ανέγερση ολόκληρων νέων νοσοκομείων.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε με έμφαση ότι όλα γίνονται με πρωταρχικό γνώμονα τη δωρεάν παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για κάθε Έλληνα πολίτη.

Το 2020 θα είναι η χρονιά των νοσοκομείων


Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι το δημόσιο έχει ήδη προχωρήσει σε στενότερη συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, επιλύοντας άμεσα κάποια επείγοντα προβλήματα: 2.800 χώροι υγιεινής στα νοσοκομεία όλης της Αττικής, ανακαινίζονται ολικά με χορηγίες της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. – 150.000 καινούργια κλινοσκεπάσματα προσφέρονται σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας.


«Μπορεί αυτά για κάποιους να ακούγονται μπανάλ» είπε ο κ. Κικίλιας, «όμως για εμάς στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προτεραιότητα. Γίνονται επενδύσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι Περιφέρειες και αυτές συνδράμουν με μηχανήματα κ.λπ. Βήμα βήμα προχωρά η πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος. Τα έργα έρχονται να βάλουν σφραγίδα στα λόγια».


Αναφερόμενος σε όσα ήδη έχει επιτύχει η κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικές μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, μειώσεις στην φαρμακευτική δαπάνη, εφαρμόζεται νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου και υπάρχει έμπρακτη στήριξη των ασθενών με ογκολογικού τύπου παθήσεις.

Πλήρης έλεγχος του Δημοσίου στην χρηματοδότηση Υγείας

Ο υπουργός Υγείας θέλησε να καταστήσει απολύτως σαφές ότι το ελληνικό δημόσιο θα έχει τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε ιδιωτική επένδυση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του μοντέλου ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα). Στα πλαίσια της ομιλίας του στην ημερίδα για την Πολιτική Υγείας του ygeiamou.gr ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «κατ’ αρχάς, το μοντέλο ΣΔΙΤ θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, όπως έχει εφαρμοστεί σε όλες τις προηγμένες, υψηλού επιπέδου, χώρες. Έχουμε καταρτίσει σχέδιο με βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους. »

Τρία στάδια ΣΔΙΤ, πάντα εντελώς δωρεάν για τους πολίτες:
Υλικοτεχνικός εξοπλισμός,

2: Κέντρα αποκατάστασης, μονάδες τεχνητού νεφρού κ.λπ

3: Ολόκληρα νοσοκομεία: 1ο στάδιο: Μακροχρόνια μίσθωση μηχανημάτων κατά χρόνο και περίπτωση. Να ρίξουμε το χρόνο αναμονής για μια βασική εξέταση που οδηγεί σε θεραπεία, ίαση σοβαρών ασθενειών. Αν έχουμε τη δυνατότητα να μισθώσουμε μακροχρονίως τις υπηρεσίες ενός 2ου ή 3ου μηχανήματος και μετά να τα αγοράσουμε, σε τέτοια τιμή που να μπορεί να την υποστηρίξει το Ελληνικό Δημόσιο. Υπό τις σωστές προϋποθέσεις, αυτό είναι απολύτως εφικτό.

2ο: Πχ σε ένα νοσοκομείο ή νησί, όπου η τουριστική κίνηση φτάνει τους 10 μήνες το χρόνο και εμείς χρειαζόμαστε, ας πούμε, τεχνητό νεφρό, να έρθει στο συγκεκριμένο νησί και να υλοποιηθεί ως δεύτερο κομμάτι της ίδιας διαδικασίας και να προσφέρει τις απαιτούμενες υπηρεσίες μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία.

3ο: Ολική επένδυση: Το δημόσιο βάζει τους όρους για την αποκλειστική λειτουργία, ανακαίνιση και εκμετάλλευση κτιρίου σε συνεργασία με ιδιώτες σε χρονικό ορίζοντα έως 6 χρόνια, ανάλογα με την κατάσταση του κτιρίου.

πηγή: Πρώτο θέμα