Επιστολή Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης στον Υπουργό Οικονομικών και Υπουργό Ανάπτυξης για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων στήριξης των μικρών επιχειρήσεων.

Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Προς :
κ. Σταϊκούρα Χρήστο, Υπουργό Οικονομικών
Κοινοποίηση :
κ. Γεωργιάδη Άδωνι, Υπουργό Ανάπτυξης
Βουλευτές Ν. Πιερίας
Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας
ΟΕΠΕΚΑΜΘ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία των συναδέλφων μας αλλά και όλου του επιχειρηματικού κόσμου για την επόμενη μέρα της κρίσεως που διανύει η χώρα μας. Η αγωνία της επόμενης ημέρας που βιώνουμε καθημερινά ως ελεύθεροι επιχειρηματίες, αυτή την εποχή είναι ακόμη πιο έντονη, με τις υποχρεώσεις μας να εξακολουθούν να υφίστανται, να αυξάνονται καθημερινά και εμείς άπραγοι με κλειστές τις επιχειρήσεις μας απλώς παρακολουθούμε τις εξελίξεις μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που λόγω του κλάδου δραστηριοποίησής τους, βλέπουν μια ολόκληρη σεζόν να περνάει και η επιβίωση των ίδιων, των οικογενειών τους και των εργαζομένων τους είναι πλέον αμφίβολη.
Η Κυβέρνηση με τα μέτρα που έχει έως και σήμερα ανακοινώσει, δείχνει τη πρόθεσή της για τη στήριξη της οικονομίας όμως υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής και πρέπει άμεσα να παρέμβει. Στο πλαίσιο λοιπόν ενός οργανωμένου σχεδίου στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θεωρούμε ότι :
• Είναι υψίστης σημασίας η πλήρη συνεργασία και η αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης και των Τραπεζών με τους επιχειρηματίες που πλήττονται από την υγειονομική κρίση που διανύουμε. Για αρχή, και εκτός των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, οι επιχειρηματίες, με το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, θα χρειαστούν χρηματοδότηση ως κεφάλαιο κίνησης της τάξης των 20.000 – 30.000 € για τις άμεσες λειτουργικές τους ανάγκες. Με απλές διαδικασίες, χωρίς τραπεζικά κριτήρια αλλά με φορολογική – ασφαλιστική ενημερότητα και με εγγύηση του κράτους είναι μια έμπρακτη απόφαση στήριξης των μικρών επιχειρήσεων και ένα κίνητρο να παραμείνει ανοιχτή η αγορά.
• Ένα ακόμη θέμα που απασχολεί τους συναδέλφους μας επιχειρηματίες είναι το θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεών τους. Αν και με την απόφαση της Κυβέρνησης μπορεί να καταβληθεί το 60% αυτών, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και αυτό το ποσό είναι αδύνατον να καταβληθεί. Με κλειστές επιχειρήσεις, χωρίς να κινείται καθόλου χρήμα, πως είναι δυνατόν να καταβάλουμε το οποιοδήποτε ποσό ως τίμημα ενοικίου. Θεωρούμε ότι είναι ένα ζήτημα που οφείλει η Κυβέρνηση να επανεξετάσει και να δώσει άμεσα λύσεις επ’ αυτού.
• Ακόμη, επειδή γνωρίζουμε ότι η Κυβέρνηση έχει ενδιαφερθεί για το θέμα των επιταγών και συζητούνται λύσεις για το μείζον αυτό ζήτημα, προτείνουμε οι επιταγές Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου και Ιουνίου των μικρών επιχειρήσεων να εξοφληθούν από τις Τράπεζες με τη μορφή δανείου προς τις επιχειρήσεις και να αποπληρωθούν σε βάθος χρόνου από 60 έως 120 δόσεις, ανάλογα με το ποσό των επιταγών που λήγουν.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Την υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας την περνάμε όλοι μαζί, ενωμένοι, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών – επιστημόνων και γι’ αυτό, όπως φαίνεται από την έως και σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν άμεσα και αποτελεσματικά. Έτσι θεωρούμε ότι θα πρέπει να μας βρει και η επόμενη ημέρα. Ενωμένους, λαμβάνοντας άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν και θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα έτσι ώστε να επανέλθουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας μας.
Εν αναμονή των ενεργειών σας.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ρέχας Κωνσταντίνος