Κάθε πότε θυμόμαστε τον Πέλεκα

Κοινωνία Πολιτική

Κάθε πότε θυμόμαστε τον Πέλεκα

                                                                                 της Γνωσούλας  Χαϊλατζίδου

      Η δυνατή βροχή της 1ης Απριλίου φέρνει ξανά στο νου μας τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοέμβρη του 2017. Φέρνει ξανά στην επικαιρότητα τα προβλήματα στον ποταμό Πέλεκα, εντείνοντας τις ανησυχίες όλων μας και κυρίως των κατοίκων της περιοχής. Δυόμιση χρόνια μετά τις πλημμύρες οι ζημιές στην περιοχή όχι μόνο δεν έχουν αποκατασταθεί, αλλά η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

    Μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Σκούφα, Δ. Αυγέρη και Χ. Γιαννούλη στις 25/11/2019 προς τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, το μεν Υπουργείο Υποδομών δήλωσε αναρμόδιο, το δε Υπουργείο Εσωτερικών παρέπεμψε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, η οποία δήλωσε επίσης αναρμόδια, και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει να τονιστεί ότι η Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην απάντησή της ξεκαθαρίζει πως δεν έχει υποβληθεί αίτημα από ΟΤΑ α΄ή β΄βαθμού του Ν. Πιερίας που να αφορά στην εκτέλεση αντιπλημμυρικού έργου στον Πέλεκα.

    Στο εκτενές απαντητικό έγγραφο της Αντιπεριφέρειας Πιερίας (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας) αναφέρονται αναλυτικά σωστικές επεμβάσεις για τον καθαρισμό του Πέλεκα καθώς και έργα προστασίας της γέφυρας Ανδρομάχης και αποκατάστασης της όχθης και της κοίτης του ποταμού στο συγκεκριμένο σημείο. Σε αυτό το έγγραφο, ενώ απαριθμούνται αναλυτικά όλα τα ρέματα της Πιερίας δε δίνεται καμία απάντηση στα καίρια ερωτήματα της ερώτησης: αν δηλαδή εκτελείται το έργο “Αντιπλημμυρική Προστασία Ρέματος Πέλεκα” και ποιο είναι το σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας σε περίπτωση νέας πλημμύρας στην περιοχή.

Αυτό που επί της ουσίας απαντούν οι ερωτήσεις είναι ότι τα όποια σχέδια προστασίας των κατοίκων και των περιουσιών της περιοχής του Πέλεκα είτε είναι επτασφράγιστα μυστικά στο κτήριο της Αντιπεριφέρειας, είτε απλά δεν υπάρχουν. Την ίδια στιγμή, τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Πέλεκα δεν εκτελούνται, παρά το ότι έχουν λάβει εγκρίσεις και έχουν υπογραφεί.

    Ο «αναρμόδιος» Δήμος Κατερίνης από την άλλη δεν ασχολείται όπως φαίνεται με το πρόβλημα. Η νέα δημοτική αρχή, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και την κριτική που είχε ασκήσει για το θέμα στη διοίκηση Χιονίδη, δεν έχει βάλει το θέμα του Πέλεκα στις προτεραιότητές της. Ο πρώην Δήμαρχος και νυν βουλευτής της ΝΔ σε κάθε όχληση για το θέμα δήλωνε αναρμόδιος και “εν αναμονή της (αρμόδιας) Αντιπεριφέρειας Πιερίας να ολοκληρώσει τα αντιπλημμυρικά έργα”. Μέχρι τότε δε μπορούσε έλεγε να κάνει καμιά παρέμβαση στον παράπλευρο πεζόδρομο και στην όχθη. 

Φυσικά η μη ύπαρξη αντιπλημμυρικών έργων δεν είχε εμποδίσει τον, κατά τα άλλα αναρμόδιο, Δήμο να ολοκληρώσει τον πεζόδρομο, να τοποθετήσει κυβόλιθους, να βάλει φωτιστικά κατά μήκος της όχθης. Στην πλημμύρα του 2017 πολλά από αυτά τα πήρε ο ποταμός και τα ξέβρασε στη θάλασσα. Αρκετά βρίσκονται ακόμη εκεί να θυμίζουν σε όλους μας την προχειρότητα των έργων, τη σπατάλη του δημόσιου χρήματος , τα έργα βιτρίνας κι ψηφοθηρικής ή επικοινωνιακής εκμετάλλευσης, την μη απόδοση ευθυνών.

Κυρίως όμως θυμίζει σε όλους μας ότι οι ζωές και οι περιουσίες των πολιτών δεν ήταν και δεν είναι πρώτη προτεραιότητα για τους αυτοδιοικητικούς μας άρχοντες, είτε του Δήμου είτε της Περιφέρειας.

    Εμείς όμως συνεχίζουμε να αγωνιούμε για το ζήτημα. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε λύσεις και να ενοχλούμε όσο αυτές δε δίνονται. Με την ελπίδα πάντα πως κάθε επόμενη βροχή δε θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα.

Γνωσούλα Χαϊλατζίδου

π. Δημοτική Σύμβουλος Κατερίνης

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη «ΚΟΙΤΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ»