Τηλεδιάσκεψη αγροτών της Πιερίας με τον τομεάρχη και πρώην ΥΠΑΑΤ Σταύρο Αραχωβίιτη την βουλεύτρια Πιερίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μ.Σκούφα και την συντονίστρια της Ν.Ε Δ.Αρίσση

Πολιτική

Τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή του πρώην ΥΠΑΑΤ Σταύρου Αραχωβίτη, της βουλεύτριας Πιερίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, της συντονίστριας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δήμητρας Αρίσση και των: Γιώργου Νάτσιου Προέδρου της ΣΠΕΚΟ, Γιάννη Μιχαλίτσιου Προέδρου της ΠΕΣΚΟ, Γιώργου Πολυχρονίδη Προέδρου του ΑΣ Σφενδάμης, Κώστα Καρκαετίδη Προέδρου του Συν.Καπνοπαραγογών Πιερίας «Σαμψούς» και Γιώργου Χαρισόπουλου Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Πιερίας έγινε την Παρασκευή 24 Απριλίου.

Στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι αγρότες έθεσαν ζητήματα που τους απασχολούν έντονα, ιδιαίτερα μεσούσης της πανδημίας και ζήτησαν να γίνουν και  παρεμβάσεις κοινοβουλευτικές για την επίλυσή τους. Τόνισαν δε ότι είναι από τους κλάδους που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ οικονομικής ενίσχυσης λόγω του ιού.

Συγκεκριμένα τέθηκε το θέμα των εργατών γης και της δυσκολίας εξεύρεσής τους λόγω και των περιορισμών στην μετακίνηση.

Ακόμη ζητήθηκε για άλλη μια φορά ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού  λειτουργίας του ΕΛΓΑ  ο οποίος πλέον είναι ξεπερασμένος, ο συμψηφισμός της καταβολής οφειλών και ζημίων ειδικά  σε σχέση με το προηγούμενο έτος, η άμεση δανειοδότηση των συνεταιρισμών άτοκα ή χαμηλότοκα ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν, η άμεση δημιουργία μητρώου εμπόρων καθώς και η ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής αγροτών σε κυβερνητικές επιτροπές και οργανισμούς που σχεδιάζουν αγροτικές πολιτικές.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών αναφέρθηκαν στις εκτάσεις που έχουν αποχαρακτηριστεί από δασικές, διαδικασία όμως που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα να χάνονται επιδοτήσεις. Ακόμη ζήτησαν να δοθούν de minimis σε όλους τους καπνοπαραγωγούς για το 2018 και το ίδιο να ισχύσει και για το 2019 λόγω σημαντικής ζημιάς στην παραγωγή του καπνού.

Ευχαρίστησαν τον πρώην Υπουργό αλλά και τους τότε βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την ένταξη πολύ μεγάλου αριθμού κοινοτήτων στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Τέλος κατέθεσαν προτάσεις για την μείωση του κόστους παραγωγής, την ανάγκη να αποποινικοποιηθούν Δ.Σ Συνεταιρισμών για οικονομικές ατασθαλίες στις οποίες όμως δεν είχαν και δεν έχουν ανάμειξη και ζήτησαν την παρέμβαση της πολιτείας για την επιβολή προστίμων σε όσους αγρότες παραβιάζουν τους όρους συμμετοχής τους σε συνεταιρισμούς.

Στην συνέχεια ο Τομεάρχης και πρώην ΥΠΑΑΤ Σταύρος Αραχωβίτης, η βουλεύτρια Μ.Σκούφα και η συντονίστρια Δ.Αρίσση  αναφέρθηκαν στις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που έγιναν από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στις προτάσεις που κατατέθηκαν από την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ για άμεση οικονομική στήριξη των αγροτών λόγω πανδημίας σήμερα. Γνωστοποιήθηκε επίσης  ότι υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τους εργάτες γης, το οποίο όπως συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών,  θα έδινε λύση που θα τους ικανοποιούσε στο πρόβλημα αυτό.

Ακόμη αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα στήριξης των συνεταιρισμών που με τον νέο νόμο Βορίδη κινδυνεύουν να περάσουν στα χέρια ιδιωτών και έτσι να χαθούν περιουσιακά στοιχεία που με κόπο συγκέντρωσαν  οι αγρότες μας.

Τέλος, αφού τόνισαν ότι σκοπός της τηλεδιάσκεψης ήταν να ακούσουν, να καταγράψουν και να διεκδικήσουν μαζί με τους αγρότες κοινοβουλευτικά  και κινηματικά τα δίκαια αιτήματά τους, συμφώνησαν ότι  μετά την άρση των περιορισμών ο Σταύρος Αραχωβίτης πρέπει να επισκεφτεί την Πιερία και να υπάρξουν συναντήσεις και συνεδριάσεις στον ίδιο το νομό.

Γ