Πρόταση Τσίπρα για να είναι τιμώμενη χώρα η Τουρκία στη ΔΕΘ το 2021 «Δεν θα είναι τιμώμενη χώρα » λέει ο πρόεδρος της ΔΕΘ

Οικονομία Πολιτική

Άγνοια για τα περί πρότασης προς τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, να είναι η Τουρκία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2021 δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας.

«Δεν μας έχει γίνει σχετική εισήγηση και κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό μας για τον θεσμό της τιμώμενης χώρας στις προσεχείς διοργανώσεις», είπε στη Voria.gr ο κ. Τζήκας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo προσανατολίζεται στο να καταθέσει πρόταση προς τη Γαλλία για να είναι τιμώμενη χώρα στη διοργάνωση του 2021.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζήκας, ο εκθεσιακός φορέας έχει καταρτίσει ένα πλάνο για τις εκθέσεις μέχρι το 2024, βάσει του οποίου εξετάζεται να είναι τιμώμενες χώρες της δυτικής Ευρώπης το 2021 και 2022, ενώ για τη διετία 2023-2024 δίνεται έμφαση σε χώρες της Ανατολής, πιθανόν αραβόφωνες και ίσως και την Τουρκία.

Την επίμαχη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει σήμερα το protothema.gr, δημοσιεύοντας ντοκουμέντο από την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Όπως είναι φυσικό, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση κατά των οθωμανών.

Υπενθυμίζεται ότι τιμώμενη χώρα στη φετινή, 84η ΔΕΘ, θα είναι η Ινδία, ενώ στη διοργάνωση του 2020 θα είναι η Γερμανία.  

Πηγή:voria.gr