Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι πιθανόν να εξαφανιστούν από τον πλανήτη το ένα στα τέσσερα γνωστά είδη

Κοινωνία Πολιτισμός

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης ορατές πλέον στην καθημερινότητά μας, αλλά και με τις συνέπειες της έλλειψης σεβασμού προς τα οικοσυστήματα να αποτυπώνονται σε μία καταστροφική για τον παγκόσμιο πληθυσμό πανδημία, γιορτάζουμε στις 5 Ιουνίου την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια είναι πιθανόν να εξαφανιστούν από τον πλανήτη το ένα στα τέσσερα γνωστά είδη, με απρόβλεπτες επεκτάσεις και στην ανθρώπινη ζωή, ο ΟΗΕ αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στην βιοποικιλότητα και στην επιβεβλημένη ανάγκη προάσπισης και διατήρησής της παγκοσμίως.

Ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου τονίζει την ανάγκη να εργαστούμε όλοι, ατομικά και συλλογικά για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε να υπάρξει ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και τους κατοίκους του και πάνω από όλα τονίζει την ανάγκη για την λειτουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας.

«Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών υπήρξαν κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες θεματοφύλακες του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας. Ωστόσο, ο νόμος 4685/2020 έρχεται να καταργήσει τους φορείς αντικαθιστώντας τους με έναν ακόμη υδροκέφαλο κεντρικό οργανισμό στην Αθήνα, απαξιώνοντας τη σημασία της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας», τονίζει η πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Αθηνά Παναγιώτου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουνίου, ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου ενώνει τη φωνή του με τις οργανώσεις και τους φορείς της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούν ποδηλατοπορεία διεκδικώντας μία βιώσιμη πόλη, καθώς και την προώθηση πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την Ποδηλατοπορεία για το Περιβάλλον διοργανώνουν οργανώσεις και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης (Καλλιστώ, Κοινά υπό κατοίκηση-Commons in Residency, Περιβαλλοντκή Ομάδα ΑΠΘ, Περιβαλλοντική Ομάδα ΠαΜακ, Fridays for Future, Gymnosophy, Stop Climate Change Greece, Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και Οικόπολις ).

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 6μμ με σημείο εκκίνησης τον Λευκό Πύργο

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

  • Κατάργηση των νέων νόμων για το περιβάλλον και τον τουρισμό που διαμορφώθηκαν χωρίς ουσιαστική και δημοκρατική διαβούλευση εν μέσω καραντίνας, οι οποίοι οδηγούν στην ολοκληρωτική λεηλασία της φύσης.
  • Ασφαλές Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων στη Θεσσαλονίκη για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
  • Ποιότητα ζωής και καθαρό αέρα σε όλες τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης!
    Να ανακοπεί η διαδικασία αδειοδότησης της καύσης απορριμμάτων RDF-SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

τα μέλη του ΔΣ και η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης

Θερμαϊκού Κόλπου