Σέρβοι τουρίστες: Η προφορική οδηγία για ελεύθερη πρόσβαση, το «καψόνι» στους επαγγελματίες του τουρισμού της Πιερίας, οι αντιδράσεις

Κοινωνία Πολιτική Τουρισμός

Εν αναμονή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης είναι οι τουριστικοί φορείς της Πιερίας, η οποία θα επιτρέπει επίσημα στους Σέρβους πολίτες να εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια.

Η αποκάλυψη του Pieria Social

Μετά τον χθεσινό πανικό που αποκάλυψε το Pieria Social με τα λεωφορεία των Σέρβων να επιστρέφουν πίσω, την αναστάτωση και την οργή των επαγγελματιών του τουρισμού, υπήρξε άμεση κινητοποίηση όλων. Η  έκδοση ΦΕΚ το βράδυ της Κυριακής έφερε μεγάλη αναστάτωση, καθώς δεν επέτρεπε την είσοδο Σέρβων πολιτών και γενικότερα πολιτών τρίτων χωρών στην Ελλάδα. Ωστόσο Σέρβοι τουρίστες είχαν ήδη ξεκινήσει για την Ελλάδα με αποτέλεσμα να κολλήσουν στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Οι αντιδράσεις

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση χθες του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας Πέλλας Ημαθίας Γρηγόρη Βειδαμενίδη στην επικοινωνία που είχε το Pieria Social: «Το υπουργείο Τουρισμού μας κοροϊδεύει δεν γίνονται αυτά τα πράγματα!». Σήμερα και μετά από πολλές και ασφυκτικές πιέσεις τελικά δίνεται λύση, αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και μέλος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Ευαγγελία Λάμπρου Ξυπτερά, στην εκπομπή «Κίτρινη Κάρτα» της Εύης Μιχωλού στο ράδιο Ενημέρωση 92.2, η αξιοπιστία  της χώρας  υπέστη σοβαρό πλήγμα και είναι αμφίβολο εάν θα αποκατασταθεί πλήρως. «Μια μέρα πριν λαμβάνεται η απόφαση αυτή και δεν το ξέρει κανείς!», τονίζει η κα Ξυπτερά.

Άμεση κινητοποίηση

Η κινητοποίηση όλων των φορέων χθες ήταν άμεση, δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, υπό το βάρος των εξαιρετικά δυσμενών εξελίξεων. Οι επαγγελματίες στη Νότια Πιερία περίμεναν τους Σέρβους τουρίστες, έχοντας πάρει όλα τα μέτρα και αυτοί δεν έφτασαν ποτέ. Τα τηλεφωνήματα και διαμαρτυρίες των επαγγελματιών του χώρου ήταν εκατοντάδες και οι βουλευτές με την σειρά τους άσκησαν τις δικές τους πιέσεις.

Εν αναμονή της ΚΥΑ

Το θέμα πήρε πάνω του ο πρωθυπουργός, είπε ο κ. Βειδαμενίδης καθώς η οδηγία απαγόρευσης για πολίτες τρίτων χωρών ήταν ευρωπαϊκή. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι υπάρχει η προφορική οδηγία  για ελεύθερη διέλευση Σέρβων πολιτών από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, μέχρι την υπογραφή και δημοσίευση  της ΚΥΑ κανείς δεν επαναπαύεται πλήρως!

Εύη Μιχωλού