Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός στο σιντριβάνι – τοπόσημο του δημοτικού πάρκου -Καθαρίστηκαν και οι βάσεις των κανονιών στη βόρειο είσοδο του πάρκου

Κοινωνία

Το χαρακτηριστικό σιντριβάνι του δημοτικού πάρκου (αναβρυτήριο όπως το αναφέρουν οι εφημερίδες της περιόδου (1957) κατασκευής),  που σε εποχές, κατά τις οποίες δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα, ήταν το σημείο αναφοράς στις συναντήσεις των Κατερινιωτών και των επισκεπτών της πόλης επιστρέφει ανανεωμένο και καθαρό στην καθημερινότητά μας.

Αφορμή στάθηκε η πρωτοβουλία ευαισθησίας για το αστικό περιβάλλον και τον πολιτισμό της καθημερινότητας του Δημάρχου Κώστα Κουκοδήμου, που είναι σε εξέλιξη από την  Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης, σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο: για τον καθαρισμό από χημικές, οργανικές ρυπάνσεις ή graffiti κ.α. μνημείων, δημόσιων γλυπτών, κτιρίων και κοινόχρηστων χώρων πολιτιστικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.

Μετά τον καθαρισμό των γύρω μαρμάρινων δαπέδων και του κυρίως σιντριβανιού, το τοπόσημο αυτό της Κατερίνης φιλοδοξεί να γίνει και πάλι το σήμα κατατεθέν του πάρκου και της πόλης. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται  συντήρηση και όπου χρειαστεί αντικατάσταση του εξοπλισμού και των συστημάτων του σιντριβανιού, προκειμένου να λειτουργήσει κανονικά.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες καθαρισμού στις μαρμάρινες βάσεις (και στα πέριξ δάπεδα), όπου είναι τοποθετημένα τα δύο κανόνια, τα πολύτιμα ιστορικά αυτά κειμήλια, στη βόρεια είσοδο του δημοτικού πάρκου, που εγκατέλειψαν οι Οθωμανοί κατά τη φυγή τους, στην απελευθέρωση της Κατερίνης από τον ελληνικό στρατό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, τις επόμενες ημέρες ο καθαρισμός θα επικεντρωθεί στην πλατεία και στο άγαλμα της Ελευθερίας, στο μνημείο της πλατείας Γενοκτονίας (19ης Μαΐου), στα αγάλματα της πλατείας Ηρώων κ.α.

Σημείωση: Ο θεμέλιος λίθος του τοποθετήθηκε από τον Δήμαρχο Σολομώντα Παπαδόπουλο, το 1957, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στη βάση του συντριβανιού.

Πηγή ασπρόμαυρης φωτογραφίας (κατασκευή συντριβανιού): Αρχείο Π. Καλπατσόγλου.