Τι απαντά ο δήμος Κατερίνης και ο Μητροπολίτης για το εκκλησάκι επί της οδού Παρθενίου Βαρδάκα και Παρμενίωνος – Καταγγελία από δημότη για τη νομιμότητα του- χωρίς πολεοδομική άδεια- τι λέει ο Μητροπολίτης

Κοινωνία

Με αφορμή πλήθος δημοσιευμάτων που αφορούν το εκκλησάκι  επί της οδού  Παρθενίου Βαρδάκα και Παρμενίωνος γωνία, προς αποκατάσταση της αλήθειας και την πλήρη ενημέρωση των δημοτών, ο Δήμος Κατερίνης οφείλει να διευκρινίσει τα εξής:

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας -Θράκης απέστειλε  το υπ.αριθμ. Πρωτ.3768/22-6-2020 έγγραφο με το οποίο ενημέρωσε  τις υπηρεσίες του Δήμου πως «έχει κατατεθεί την 1η Ιουνίου 2020 επιστολή κατοίκου Κατερίνης, του οποίου τα στοιχεία δεν επιθυμεί να γνωστοποιηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4624/2019 ΦΕΚ 137 Α/29-8-2019) που αναφέρεται στην προστασία προσωπικών δεδομένων στην οποία ισχυρίζεται ότι κατά παράβαση της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, κατασκευάστηκε-τοποθετήθηκε άνευ οικοδομικής αδείας και αδείας Δημοτικού Συμβουλίου από τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, ένα μεγάλο εκκλησάκι επί της οδού Παρθενίου Βαρδάκα και Παρμενίωνος γωνία, εντός δημοτικού κοινόχρηστου χώρου στην Κατερίνη, πριν από 17 μήνες περίπου» και ζητά «αφού εξεταστούν ενδελεχώς τα ως άνω διαλαμβανόμενα, να καταθέσουμε τις απόψεις μας επί του θέματος, αποστέλλοντας σχετικά στοιχεία». 

Το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε προς γνώση στην Εισαγγελία Κατερίνης, η οποία με τη σειρά της, αφού έλαβε υπόψη τα σχετικά, με σχετική παραγγελία της προς την Αστυνομική  Διεύθυνση Πιερίας,  διέταξε προκαταρκτική εξέταση.

Ακολούθως το Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης -Γραφείο Ανακρίσεων σε εκτέλεση της ως άνω εισαγγελικής παραγγελίας,  ζήτησε στις 2 Ιουλίου 2020 με έγγραφό του από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Κατερίνης, να αποστείλει τη σχετική οικοδομική άδεια κατασκευής και τοποθέτησης του προσκυνηταρίου επί της οδού Παρθενίου Βαρδάκα και Παρμενίωνος γωνία στην Κατερίνη Πιερίας.

Επισημαίνει επίσης στο ίδιο έγγραφο τα εξής: «Παρακαλούμε για το άμεσο των ενεργειών σας καθότι διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και η οποία διεκπεραιώνεται σε ορισμένο χρονικό διάστημα σύμφωνα με το άρθρο 243 παρ. 2 Κ.Π.Δ».

Στις 29 Ιουλίου 2020 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης επανέρχεται με νεότερο έγγραφο και υπενθυμίζει την υποχρέωση απάντησης των υπηρεσιών του Δήμου για την υπόθεση.

Στις 5 Αυγούστου 2020 και μετά από σχετική έρευνα, η αρμόδια Υπηρεσία Πολεοδομίας Κατερίνης απαντά πως «το εγκεκριμένο σχέδιο πόλεως Κατερίνης στο ΟΤ 238α δεν φέρει χαρακτηριστικά χώρου εκκλησίας, και από την  έρευνα της Υπηρεσίας μας   προκύπτει ότι δεν υπάρχει φάκελος μελέτης στην αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης εκτός μόνον καταρχήν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης».

Οφείλουμε να επισημάνουμε πως η σχετική απόφαση για την τοποθέτηση προσκυνηταρίου φέρει αριθμό 493/2018 σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης στις 18 Σεπτεμβρίου 2018.

Η απόφαση ελήφθη μετά από εισήγηση της τότε διοίκησης κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των δημοτικών παρατάξεων «Άλλος Δρόμος για την Κατερίνη» και «Λαική Συσπείρωση» ) και ενέκρινε  την παραχώρησης χρήσης χώρου στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Ιεράς Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα στη συμβολή των οδών Παρθ.Βαρδάκα με την οδό Παρμενίωνος.

Επισημαίνονται τα εξής:

  1. Από την   έρευνα των υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης προέκυψε πως δεν υπήρξε η απαιτούμενη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Κατερίνης, ούτε έκδοση οικοδομικής άδειας, μελέτης, τοπογραφικού και βεβαίωσης της αρμόδιας υπηρεσίας για τη  χρήσης γης που απαιτείται σε κάθε περίπτωση.
  2. Δεν προκύπτει από την έρευνα ποιος χρηματοδότησε την κατασκευή ή αγορά του προσκυνηταρίου και με έξοδα ποιου έγινε η τοποθέτησή του.

Προκύπτει εύλογα ότι η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική πολεοδομική νομοθεσία και αυτό δεν αποτελεί ευθύνη της σημερινής διοίκησης που κλήθηκε να απαντήσει στη σχετική  εισαγγελική έρευνα.

Η ευθύνη αφορά αποκλειστικά εκείνους που με μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου  προχώρησαν στην τοποθέτηση του προσκυνηταρίου.

Η νέα διοίκηση του Δήμου δεν έχει καμία πρόθεση να απομακρύνει ή να ζητήσει την κατεδάφιση του προσκυνηταρίου όπως έντεχνα σειρά δημοσιευμάτων αναφέρει.

Αντίθετα, προσπαθεί μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών εκ των υστέρων να βρει καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με την πολεοδομική νομοθεσία λύση.

Η δήλωση του Μητροπολίτη

Μετά από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με το Παρεκκλήσιο Αγίου Παρθενίου (στη συμβολή των οδών Παρθενίου Βαρδάκα και Παρμενίωνος γωνία) Κατερίνης, διευκρινίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος βρίσκεται σε διαρκή και αγαστή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές για την εξεύρεση μιας λύσης που θα ανταποκρίνεται στη νομιμότητα αλλά και στο κοινό αίσθημα των πιστών.