Τους βασικούς άξονες του συνδυασμού “Πράξεις για τη Μακεδονία” παρουσίασε ο υπ. περιφερειάρχης Χρ. Παπαστεργίου

Πολιτική

Τους άξονες των βασικών προγραμματικών θέσεων του συνδυασμού “Πράξεις για τη Μακεδονία” με τον οποίο θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Παπαστεργίου, γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) και δημοτικός σύμβουλος στην παράταξη του Γ. Μπουτάρη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ανάγνωση της ιδρυτικής διακήρυξης της παράταξης η οποία έχει “ πρόταση προοδευτική και ενωτική” και επιδιώκει “ την συμμετοχή στην πράξη, την κοινωνική λογοδοσία την αναδιαμόρφωση και τη συνεχή επικοινωνία πολιτών και διοίκησης”.

Βασικός στόχος του συνδυασμού του για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η επανεκκίνηση της ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου. Ο ανασχεδιασμός των έργων υποδομής και της διασύνδεσης με μεγάλα ευρωπαϊκά μεταφορικά δίκτυα όπως και η ενίσχυση της παρουσίας της Κ. Μακεδονίας στα ενεργειακά σχέδια μπορούν να την αναδείξουν σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, ενώ παράλληλα πρέπει να αξιοποιηθεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι η γεωγραφική της θέση. “ Οι οδικοί άξονες, η αναβάθμιση των λιμανιών και οι ενεργειακοί αγωγοί που διασχίζουν τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα, που πρέπει να το αξιοποιήσουμε τώρα συμμετέχοντας στον σχεδιασμό, στην κατασκευή και στη λειτουργία τους” ανέφερε ο Χρήστος Παπαστεργίου.και συμπλήρωσε: “ θα είναι λάθος εμείς να γυρίσουμε την πλάτη στον Βορρά και μείνουμε σε μία σύγκριση με το νότο χάνοντας την αξιοποίηση των μεγάλων πλεονεκτημάτων που είναι τα ενεργειακά και τα μεταφορικά δίκτυα. Τα σύνορα από φραγμός πρέπει να γίνουν δίοδος”.

Η ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, με τη συμμετοχή των πανεπιστημίων της περιοχής είναι οι πυλώνες της παράταξης “Πράξεις για τη Μακεδονία”. “ Η προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης πρέπει να συνοδεύεται από δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, επίσης συμμετοχή της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας” υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης άσκησε, σε πολλά σημεία της ομιλίας του, σκληρή κριτική στον νυν Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα αλλά και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη για “ καθυστερημένη και εκτός τόπου αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ”. “ Δεν κατέστρωσαν σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης ανά κλάδο και συνολικά” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστεργίου.

Ο Χρήστος Παπαστεργίου παρουσίασε τους πρώτους 45 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού του ο οποίος υποστηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ.

Στην προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού “Πράξεις για τη Μακεδονία” παραβρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πασχαλίδης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και πρόεδρος ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο πρώην βουλευτής Νίκος Γκεσούλης ενώ χαιρετισμό έστειλε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή.

ΑΠΕ