Μέτρια χρονιά για τα σταφύλια Crimson

Αγροτικά

Μειωμένη είναι η παραγωγή την φετινή χρονιά στο επιτραπέζιο σταφύλι ποικιλίας Crimson Seedless, εξαιτίας των βροχοπτώσεων του καλοκαιρού, που προκάλεσαν έξαρση του περονόσπορου σε ορισμένες περιπτώσεις και επιβάρυναν τα σταφύλια.

Σε δηλώσεις του στον agrotypo ο πρόεδρος της ΣΠΕΚΟ Βροντούς Πιερίας, κ. Γιώργος Νάτσιος σημειώνει:

«Ξεκινήσαμε την συγκομιδή πριν από 20 ημέρες περίπου και τώρα είμαστε στα τελειώματα. Το τονάζ μας, στην Πιερία συνολικά, αναμένεται μειωμένο κατά 15% περίπου, ενώ 10% μείον εκτιμώνται οι τιμές που εισπράττει ο παραγωγός. Στο νομό Πιερίας καλλιεργούνται περί τα 1.500 στρέμματα. Φέτος δεν είναι και τόσο καλή χρονιά από την άποψη της ζήτησης, ενώ παρατηρήθηκαν και προβλήματα από τον περονόσπορο γενικά».

Σημειώνεται ότι στην Πιερία, το επώνυμο και ποιοτικό επιτραπέζιο άσπερμο σταφύλι Crimson Seedless καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή του εύφορου κάμπου του πρώην δήμου Δίου Πιερίας (Βροντού, Καρίτσα, Άγιος Σπυρίδωνας, Κονταριώτισσα,  Δίον, Νέα Έφεσσος και Πλατανάκια). Τα σταφύλια της συγκεκριμένης ποικιλίας απευθύνονται κυρίως στην εξωτερική αγορά, με την αγορά της Αγγλίας να απορροφά περίπου το 70% της ποσότητας που εξάγεται, ενώ το 20% καταλήγει στη Γερμανία.

Ανταγωνίστριες χώρες είναι η Ισπανία και η Ιταλία, όπου, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις της εν λόγω καλλιέργειας και οι χώρες αυτές έχουν φροντίσει να έχουν τη δική τους διάθεση στις αγορές.

Η διαδικασία της συγκομιδής ανάλογα με την περιοχή ξεκίνησε πριν από 20 ημέρες περίπου και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες στις βασικές παραγωγικές ζώνες.

agrotypos.gr