Υπό παρακολούθηση έχει το σταφύλι το ΥπΑΑΤ για έκτακτη ενίσχυση

Αγροτικά

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου σημείωσε ότι αν παραστεί ανάγκη στήριξης, τότε η κυβέρνηση θα το κάνει.

Αναλυτικά όσα είπε ο υπουργός απαντώντας στο βουλευτή του ΚΚΕ:

Ως προς το ζήτημα με τα σταφύλια, όπως ξέρετε για να ενισχύσουμε, επειδή είδαμε τη διαταραχή στην αγορά του οίνου, κυρίως λόγω του κλεισίματος της εστίασης, κάναμε, πρώτον, το μέτρο της απόσταξης κρίσης και, δεύτερον, κάναμε το μέτρο του πράσινου τρύγου.

Ο πράσινος τρύγος πήγε 1,2 εκατομμύρια. Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά. Οφείλω να σας πω ότι ήμασταν αρκετά επιφυλακτικοί σε αυτό, γιατί δεν ξέραμε πώς θα αντιδράσουν και οι παραγωγοί στο μέτρο αυτό. Πήγε στα 20 εκατομμύρια και κάτι η ενίσχυση της απόστασης κρίσης.

Πρέπει να πω ότι αυτή ήταν μία σημαντική παρέμβαση και έχει δημιουργήσει μία ισορροπία στην αγορά του σταφυλιού. Στην Αχαΐα έχουμε εντοπίσει προβλήματα στις τιμές. Είναι αλήθεια. Γιατί λέω ότι έχουμε δημιουργήσει μια ισορροπία; Γιατί με έναν παράδοξο τρόπο -που θέλει λίγο σκέψη και περαιτέρω ανάλυση το τι είναι αυτό το οποίο ακριβώς έχει συμβεί- υπάρχει μία διακύμανση τιμής στο σταφύλι σε περιοχές. Παραδείγματος χάρη, σε περιοχές στη Δυτική Μακεδονία, στο Αμύνταιο το σταφύλι διακινείται με υψηλότερες τιμές από τις περυσινές.

Υπάρχουν, όμως, άλλες περιοχές –και η δική σας περιοχή είναι μία τέτοια- όπου πράγματι έχουμε δει χαμηλές τιμές στο σταφύλι. Δεν είναι η μόνη, υπάρχουν και άλλες περιοχές οι οποίες έχουν δυσκολία. Η Βοιωτία έχει ένα αντίστοιχο θέμα.

Άλλες περιοχές, όμως, δεν έχουν καμία δυσκολία, το σταφύλι διακινείται καλά και διακινείται σε καλές τιμές.

Επομένως, εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω επί του παρόντος για το σταφύλι είναι ότι παρακολουθούμε στενά την αγορά και εάν χρειαστεί να παρέμβουμε θα παρέμβουμε.

Παρά ταύτα, επειδή είναι σε εξέλιξη ο τρύγος και είναι και σε εξέλιξη οι τιμές, η συζήτηση για το πώς θα συμπεριφερθούμε εδώ είναι πρόωρη και οποιαδήποτε δήλωσή μου θα οδηγούσε σε ενδεχόμενη στρέβλωση της αγοράς.

Να πω λίγο τα συγκεκριμένα, για να το τελειώσουμε. Κοιτάξτε, πρώτον, σας ξαναλέω ότι το θέμα του σταφυλιού το παραακολουθούμε, είναι σε εξέλιξη. Θα δούμε πώς θα πάει ακριβώς το θέμα και θα δούμε τι εργαλεία θα έχουμε τότε και εάν χρειαστεί να στηρίξουμε, όπου χρειαστεί, να στηρίξουμε. Δεύτερον, ως προς τα πιο γενικά θέματα που θέτετε, η Κυβέρνηση με πολύ στοχευμένο τρόπο -και το έχω εξηγήσει αρκετές φορές- παρεμβαίνει για να στηρίξει.