Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης: Από σήμερα σε λειτουργία 3 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης – “Μια στιγμή χαράς και δικαίωσης για όλους μας΄”

Κοινωνία

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πολυετή διαδρομή της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, ολοκληρώθηκε, αναφέρει σε ανάρτηση στης στο διαδίκτυο η Μέριμνα. Σήμερα Τετάρτη 23/9, ξεκίνησε η λειτουργία τριών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης σε ιδιόκτητο κτήριο επί της οδού Νεφέλης 11 στην Κατερίνη. Κάθε μια από τις στέγες φιλοξενεί τέσσερα άτομα με αναπηρία (συνολικό δυναμικό 12 ατόμων) υπό την επίβλεψη διεπιστημονικής ομάδας και ειδικών φροντιστών σε 24ωρη βάση.

Είναι το τέλος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 2012 στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης και αναμφισβήτητα μια στιγμή χαράς και δικαίωσης για όλους μας. Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) είναι δομές μόνιμης κατοικίας για άτομα ηλικίας από 18 ετών και άνω, με νοητική υστέρηση (και ενδεχομένως δευτερογενείς παθήσεις) μερικώς αυτοεξυπηρετούμενων ή και δια βίου υποστηριζόμενων από ειδικευμένο προσωπικό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει πως: “…η Υποστηριζόμενη Διαβίωση είναι η ενδεδειγμένη δράση μέσω της οποίας συντελείται η αποϊδρυματοποίηση των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενούνται σε μονάδες κλειστής φροντίδας, η αποφυγή της ιδρυματοποίησής τους, στην περίπτωση που το οικογενειακό τους περιβάλλον αδυνατεί για οποιοδήποτε λόγο να υποστηρίξει τη διαβίωσή τους και η απόκτηση καλύτερης ποιότητας ζωής με περισσότερες ευκαιρίες για τα άτομα με αναπηρία και μεγαλύτερο έλεγχο, από τα ίδια, των επιλογών τους.”

Πρακτικά, σκοπός των συγκεκριμένων δομών είναι η δημιουργία ενός οικογενειακού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους διαμένοντες. Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης αποτελούν ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης, υπερασπίζοντας τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των φιλοξενούμενων και εξασφαλίζοντας ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον. Υγιεινή, ασφαλής και άνετη διαμονή, συνεχής ιατρική φροντίδα, μέριμνα για ασφαλή μετακίνηση και ένα ολόκληρο πλαίσιο αδιάλειπτης υποστήριξης της καθημερινότητας των ωφελούμενων,είναι τα σημαντικότατα πλεονεκτήματα των ΣΥΔ σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δομή φιλοξενίας.

Όπως κάθε άλλο κομβικό σημείο στην ιστορία της Μέριμνας, έτσι και το άνοιγμα των Στεγών, δεν αποτελεί σημείο εφησυχασμού αλλά «σκαλοπάτι» για την επίτευξη ακόμη υψηλότερων στόχων. Με βραχυπρόθεσμο πλάνο να εισπράξουν οι φιλοξενούμενοι όλα τα οφέλη, να αισθανθούν πως βρίσκονται σε χώρο οικείο, να νιώσουν «σπίτι» και να αυτονομηθούν από το οικογενειακό περιβάλλον όπως οι υπόλοιποι ενήλικες, κοιτάμε όλοι μας μπροστά, στην πρόκληση δημιουργίας νέων δομών για ΑΜΕΑ που χρήζουν μεγάλης υποστήριξης, ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν οι ανάγκες της κοινωνίας

.Σε κάθε περίπτωση, η Τετάρτη είναι μέρα γιορτής και χαράς, και εμείς στη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης νιώθουμε τη βαθειά ανάγκη να μοιραστούμε με όλους σας τη χαρά αυτή και να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς ολόκληρη την τοπική κοινωνία που – χρόνια τώρα- στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στο έργο μας.