Επιτροπή κατά των ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη- Προσφυγή στο Στε κατά της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων- Τι αλλάζει στο αιολικό πάρκο, τι λέει ο δικηγόρος της επιτροπής Θ. Τσιουπλής

Κοινωνία

Αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων για το αιολικό πάρκο στα Πιέρια Όρη καταθέτουν μέσω του δικηγόρου τους κ. Θωμά Τσιουπλή, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατά των ανεμογεννητριών στα Πιέρια Όρη.

Οι αλλαγές στο αιολικό πάρκο

Το αιολικό πάρκο αλλάζει μορφή και ενώ αρχικά προβλεπόταν 11 ανεμογεννήτριες με την τροποποίηση θα γίνουν πλέον πέντε. Όπως διευκρινίζει ο κ. Τσιουπλής τον Ιούλιο του 2020 εκδόθηκε απόφαση περί τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί το 2014. Η εταιρία που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το αιολικό πάρκο αποφάσισε την τροποποίηση των βασικών χαρακτηριστικών του. Έτσι, οι ανεμογεννήτριες από 11 θα γίνουν πλέον πέντε μεγαλύτερης ισχύος η καθεμία και καλύψουν την προηγούμενη ισχύ που είχαν αναφέρει ότι θα είχε, σύμφωνα με την παλαιότερη μελέτη. Το αιολικό πάρκο θα έχει την ίδια μορφή απλά θα έχει λιγότερες ανεμογεννήτριες, αλλά ταυτόχρονα τα συνοδά έργα τα οποία θα οδηγούν στις ανεμογεννήτριες, θα είναι περίπου τα ίδια.

Προβληματική μελέτη- Προσφυγή στο ΣτΕ

«Η συγκεκριμένη τροποποίηση που αφορά πολύ συγκεκριμένες αλλαγές επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε όλοι μας, ότι το προηγούμενο έργο δεν πληρούσε τις προδιαγραφές και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Μάλιστα η συγκεκριμένη τροποποίηση, δηλαδή η απόφαση της εταιρίας να τροποποιήσει το έργο, είναι και μια απάντηση σε ελάχιστους συμπολίτες μας που θεωρούσαν ότι η προηγούμενη μελέτη ήταν καλή και ότι δεν θα προκαλούσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιουπλής. Αποδεικνύεται ότι εν τέλει ήταν προβληματική η μελέτη, υπογραμμίζει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η τωρινή είναι σωστή. «Τη θεωρούμε λάθος και για αυτό συντάσσουμε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της τροποποίησης», τονίζει ο κ. Τσιουπλής.

Όπως προσθέτει, ναι μεν πλέον οι ανεμογεννήτριες δεν εντάσσονται εντός προστατευόμενης περιοχής ωστόσο εντάσσονται τα συνοδά έργα, που είναι πιο επιζήμια από ότι οι πλατφόρμες εξάπλωσης των ανεμογεννητριών. Και πάλι έχουμε ένα ισχυρό πλήγμα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος της προστατευόμενης περιοχής , ανέφερε ο κ. Τσιουπλής . Οι ανεμογεννήτριες έχουν μεγάλα μεγέθη πιο δυνατές και μπορεί να είναι λιγότερες, αλλά θα έχουν μεγαλύτερο ύψος 120 περίπου και άνοιγμα πτερυγίων από 40 μέτρα στα 80.

Η ρύθμιση του υπουργείου που αποκλείει τη διαβούλευση

Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της επιτροπής κατά των ανεμογεννητριών, ένας από τους βασικότερους ισχυρισμούς που επικαλούνται, για το ποιο λόγο δεν έπρεπε να εγκριθεί η καινούργια μελέτη, είναι ότι δεν επετράπη στην κοινωνία να συμμετάσχει στη καινούργια διαβούλευση. Αυτή η απάλειψη της δυνατότητας της επικοινωνίας να συμμετάσχει στη διαβούλευση είναι μια ρύθμιση που έχει φέρει το Υπουργείο από το Μάιο του 2020. Αποφάσισε το Υπουργείο ότι πλέον ακόμη και για τις τροποποιήσεις των μελετών, ακόμη και αυτές που μπορεί να φέρουν πολύ σημαντικές μεταβολές στις προηγούμενες μελέτες, αλλά μπορεί και να έχουν δυσμενέστερες επιπτώσεις για το περιβάλλον, δεν χρειάζεται να υπάρχει συμμετοχή στη διαβούλευση κατά τη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. «Έφερε τη ρύθμιση αυτή τον Μάιο του 2020 και αυτό είναι αντίθετο κατά την άποψη μου, στις ευρωπαϊκές διατάξεις που επιτάσσουν τη συμμετοχή του κοινού και των ενδιαφερόμενων φορέων στη διαδικασία της διαβούλευσης. Μιλάμε για μια «παράνομη» ρύθμιση του υπουργείου αν μπορούμε να το πούμε και έτσι και ελπίζουμε να δικαιωθούμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας», επισημαίνει ο κ. Τσιουπλής.

Το αρχέγονο δάσος της οξιάς

Πάντως, όπως χαρακτηριστικά λέει, εκ των πραγμάτων οποιαδήποτε επέμβαση θα είναι ριζική και θα αλλάξει εξολοκλήρου το τοπίο. Το ίδιο επιβεβαιώνει η Ελληνική Ορνιθολογική εταιρία αλλά και ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κ. Θεοχάρης Ζάγκας, ότι θα είναι απόλυτα προβληματικό το έργο όποια και αν είναι η μορφή του. «Είναι η συγκεκριμένη περιοχή, οι κλίσεις που έχει το έδαφος, είναι τα υπεραιωνόβια δέντρα, είναι το αρχέγονο δάσος της οξιάς. Μιλάμε για ένα αρχέγονο δάσος που σήμερα φέρει δέντρα, τα οποία επί της ουσίας είναι τέκνα δέντρων του δάσους της οξιάς, που είχε ξεκινήσει ήδη να υπάρχει πριν από δυο χιλιάδες χρόνια», καταλήγει ο κ. Τσιουπλής.

πηγή: Ο.Β