Η σύσκεψη στο Επιμελητήριο για το ενδεχόμενο κλεισίματος του Τελωνείου Κατερίνης – Η διαβεβαίωση του υφυπουργού Οικονομικών ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και η τηλεδιάσκεψη που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα

Κοινωνία Οικονομία Πολιτική

Το ενδεχόμενο κλεισίματος ή συγχώνευσης του Τελωνείου της Κατερίνης  στο νομό, επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλία Χατζηχριστοδούλου, με αφορμή έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών  προς το Τελωνείο με το οποίο ζητούνταν πληροφορίες για τη λειτουργία του και τη βιωσιμότητα του. Η κίνηση  θορύβησε το Επιμελητήριο Πιερίας  καθώς στο παρελθόν είχε  ξεκινήσει μια ανάλογη κίνηση για τη μεταφορά του Τελωνείου στην Ημαθία που όμως τελικά δεν προχώρησε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε παγώσει. Πριν από μερικά χρόνια είχε κλείσει το Χημείο στην Κατερίνη και έτσι μπροστά στο φόβο να δούμε το  ίδιο έργο να επαναλαμβάνεται, ο πρόεδρος του Επιμελητήριου σε συνεργασία με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ Γ. Κωνσταντόπουλο, συγκάλεσαν σύσκεψη το πρωί του Σαββάτου. Συμμετείχαν οι βουλευτές της Ν.Δ Φώντας Μπαραλιάκος, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και εκπρόσωπος του κ. Χιονίδη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου και ο αντιδήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Κώστας Παραλυκίδης.

Η δραστηριότητα του Τελωνείου

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου το Τελωνείο πρέπει να παραμείνει στο νομό καθώς όπως είπε, εάν κλείσει θα πρέπει να ξεχάσουμε οποιαδήποτε επένδυση στην περιοχή. Παρουσιάζοντας  τα οικονομικά στοιχεία λειτουργία του, τόνισε ότι τα έσοδα το 2019 ήταν 10.000,00 ευρώ το ετήσιο ενοίκιο 16 χιλιάδες ευρώ, η θέρμανση του κτηρίου όπου στεγάζεται και άλλα έξοδα σε ετήσια βάση είναι τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Τα πάγια έξοδα για το 2019  είναι μόνο το 0,2% των συνολικών εσόδων του, άρα από οικονομικής άποψης είναι κάτι παραπάνω από υγιές και βιώσιμο. Σε ότι αφορά τον ετήσιο όγκο συναλλαγών για το 2019 αυτές υπερέβησαν τις 23 χιλιάδες τελωνειακές πράξεις. Πιο αναλυτικά, εισαγωγές 3.000, εξαγωγές 4.000 δελτία αφίξεως αυτοκινήτων 5.000, διασαφήσεις αποσταγμάτων και αυτοκινήτων 9.500, εκδόσεις πιστοποιητικών διαμετακόμισης 2.000. Από όλα αυτά όπως είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου προκύπτει ότι η παραμονή του Τελωνείου Κατερίνης στη σημερινή του έδρα κρίνεται απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία της οικονομικής ζωής της Πιερίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Κωνσταντόπουλος, επεσήμανε  χαρακτηριστικά ότι το κλείσιμο του, θα αποτελέσει ένα καίριο πλήγμα για την περιοχή μας και πρόσθεσε: «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια σοβαρή επιχείρηση θα θελήσει να επενδύσει σε μια περιοχή χωρίς Τελωνείο».

Από την πλευρά του ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ κ. Μπαραλιάκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι πάση θυσία το Τελωνείο πρέπει να μείνει στο νομό. Όπως τόνισε, εάν ήταν ενήμεροι για την εξέλιξη αυτή νωρίτερα,  θα μπορούσαν ίσως από την περασμένη κιόλας εβδομάδα, να κάνουν κάποιες ενέργειες με το κ. Βεσυρόπουλο.

Η βουλευτής κα Μάνη Παπαδημητρίου τόνισε ότι το 2012 είχε τεθεί ξανά στο παρελθόν ωστόσο δεν προχώρησε. Η ιδιαιτερότητα ωστόσο ότι η συγχώνευση των Τελωνείων είναι στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ όπως είπε, χρειάζεται περισσότερη προσοχή και σαφώς σωστή επιχειρηματολογία έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας κα Σκούφα υπογράμμισε ότι τίποτε δεν είναι δεδομένο και τα πάντα είναι θέμα μαχητικής διαπραγμάτευσης. Σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια που είχε τεθεί και πάλι θέμα κλεισίματος του Τελωνείου είχε δοθεί μια παράταση και πρόσθεσε ότι  «θα πρέπει να δούμε συγκεκριμένα  από πού ξεκίνα το κακό. Αν ξεκινάει από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ να δούμε την συγκεκριμένη οδηγία, σε ποια λογικής στηρίζεται και πάνω σε αυτή τη λογική να εστιάσουμε τα επιχειρήματα μας».

Η κα Μαυρίδου από την πλευρά της αναφερόμενη και στο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του Χημείου κατέθεσε την πρόταση αυτό να στεγαστεί στο χώρο που τώρα βρίσκεται το ΚΕΠ στο κτίριο της αντιπεριφέρειας  που θα μεταφερθεί. Σε ότι αφορά το Τελωνείο επισήμανε ότι υπάρχει ο χώρος του ΚΤΕΟ ο οποίος μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις προϋποθέσεις που χρειάζεται.

Δεν τίθεται θέμα κλεισίματος λέει ο Υφυπουργός Οικονομικών

Ο βουλευτής Πιερίας κ. Μπαραλιάκος  ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία για την συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Βεσυρόπουλο αμέσως μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου,  πήρε τη διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα κλεισίματος ή συγχώνευσης του Τελωνείου Κατερίνης. Ο κ. Βεσυρόπουλος  ενημέρωσε τον βουλευτή ότι το έγγραφο που στάλθηκε αποτελεί μια διαδικασία που ακολουθήθηκε σε Τελωνεία της χώρας προκειμένου να γίνει μια καταγραφή των δραστηριοτήτων των Υπηρεσιών. Επιπλέον όπως  πρόσθεσε ο κ. Μπαραλιάκος αποφασίστηκε μέσα στην εβδομάδα να υπάρξει συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης του Υφυπουργού κ. Βεζυρόπουλου, στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, των βουλευτών της Πιερίας και των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να απαντηθούν οι όποιες απορίες.