Μπ. Σκούφα: «Αποζημίωση και αντιμετώπιση των ασθενειών του κάστανου ζητούν άμεσα από την κυβέρνηση οι καστανοπαραγωγοί της χώρας »

Αγροτικά Πολιτική

Με επίκαιρη ερώτηση που καταθέτει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα επισημαίνει την ανάγκη οικονομικής και επιστημονικής στήριξης των καστανοπαραγωγών της χώρας από το υπουργείο και τους συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες του.

Οι καστανοπαραγωγοί της Πιερίας δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα.

Ειδικότερα για την Πιερία, η βουλεύτρια ζητά την άμεση παρέμβαση του Υπουργού με έμπρακτα μέτρα. Οι καστανοπαραγωγοί της περιοχής έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές τα τελευταία έτη, από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των ασθενειών του κάστανου που συρρικνώνουν συνεχόμενα την παραγωγή του προϊόντος τους, μειώνοντας δραματικά τα εισοδήματα τους. Το πρόβλημα έχει πλέον γιγαντωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε τίθεται θέμα για την επιβίωσή τους.

Μετά τη «σφήκα του κάστανου» η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προσβάλει το Κάστανο στο σύνολο σχεδόν των εκτάσεων που υπάρχουν στη Πιερία, ασθένεια για την οποία αγνοούνται οι προθέσεις του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τις παρεμβάσεις που έκανε στο παρελθόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα έρχεται να προστεθεί μια νέα ασθένεια που προκαλείται από έναν επιθετικό παθογόνο μύκητα προκαλώντας τη «φαιά σήψη κάστανου», ο οποίος προσβάλει τον καρπό εσωτερικά χωρίς να εμφανίζει εξωτερικά συμπτώματα. Ήδη στην Πιερία, όπως υπογραμμίζει η βουλεύτρια η ζημιά στην παραγωγή εκτιμάται ότι ξεπερνά το 80% και σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Πιερίας και το 90%.