Στους 18.947 οι εγγεγραμμένοι πρόσφυγες στο πρόγραμμα Helios στη χώρα μας από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα

Κοινωνία Πολιτική

Όπως επισήμανε σε σχετική συνέντευξη Tύπου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, «κατανοώ την κόπωση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στο μεταναστευτικό. Δεν μπορούμε όμως να κρυβόμαστε πίσω από ιδεοληψίες και υπεκφυγές».

Και πρόσθεσε: «Στη χώρα μας βρίσκονται 82.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών θα μείνει εδώ. Είναι υποχρέωσή μας ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να προλειάνουμε το έδαφος για την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και πολιτικό χρέος μας προς τις επόμενες γενιές να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ανακύψει στο μέλλον μια κοινωνική διαστρωμάτωση με σημαντικές ανισότητες».

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε το Helios «ένα από τα πληρέστερα ενταξιακά προγράμματα που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι και σήμερα έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα αυτό 18.947 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, εκ των οποίων 6.115 έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου για διαμερίσματα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός από την υποστήριξη των προσφύγων στην εύρεση κατοικίας και επιδότηση κατοικίας για μέχρι δώδεκα μήνες, επίσης την εκπαίδευσή τους στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτιστικό προσανατολισμό, την εργασιακή συμβουλευτική και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων ήταν τον Σεπτέμβριο 2020, οπότε ξεπέρασαν τους 3.000 σε ένα μήνα. Ο υπουργός Μετανάστευσης υπεραμύνθηκε της πολιτικής εξόδου των προσφύγων από τις δομές λέγοντας ότι η πολιτική αυτή «επιταχύνει πλέον την ομαλότερη πρόσβασή τους στο Helios».

Ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε, επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπόνηση περισσότερων προγραμμάτων εκπαίδευσης, ενώ θα εξεταστεί η δυνατότητα παροχής μεγαλύτερης εγγύησης στους ιδιοκτήτες ακινήτων, εγγύηση που να μπορεί να δίνεται κατευθείαν από τον ΔΟΜ.

Τέλος είπε ότι το υπουργείο έχει προσανατολίσει και τη λειτουργία των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) σε δράσεις εργασιακής συμβουλευτικής σε συνεργασία με τον ΔΟΜ.

πηγή:ΑΜΠΕ