Μπ. Σκούφα : «Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας γιατί έχετε αποτύχει συνολικά στην οικονομική σας πολιτική»

Πολιτική

«Είστε ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ο οποίος έχει το θάρρος και το θράσος, επιτρέψτε μου να πω, να βάζει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του κάτω από την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας», είπε χαρακτηριστικά η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταικούρα, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

“Συνυπογράψατε ένα κείμενο, το οποίο για πρώτη φορά αίρει ξεκάθαρα την προστασία της πρώτης κατοικίας”

Η κα Σκούφα άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Σταικούρα για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά, ότι είναι ο μοναδικός υπουργός στην ιστορία της χώρας, που έβαλε την υπογραφή του σε επίσημο κείμενο ανακοίνωσης του EUROGROUP τον Δεκέμβρη του 2019, το οποίο για πρώτη φορά αίρει ξεκάθαρα την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η βουλεύτρια Πιερίας χαρακτήρισε «κατάπτυστο» το κείμενο της ανακοίνωσης του EUROGROUP του περασμένου Ιουνίου, το οποίο επίσης συνυπέγραψε η Ν.Δ, προκειμένου η χώρα να πάρει 748 εκατομμύρια ευρώ, όπου και πάλι αναφέρεται ρητά ότι αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Για πρώτη φορά, τίθεται ξεκάθαρα η άρση ενός βασικού δικαιώματος όλων των Ελλήνων, όλων των Ελληνίδων, όλων των κατοίκων και φορολογουμένων αυτής της χώρας. Χάνουν το σπίτι τους και, μάλιστα, σύμφωνα με το πτωχευτικό σας νομοσχέδιο, μπαίνουν αναγκαστικά, όχι με δική τους αίτηση υπαγωγής, στον πτωχευτικό νόμο και ρευστοποιείται όλη η ακίνητη περιουσία τους, ακόμη και όταν έχουν μη εξυπηρετούμενο δάνειο πάνω από 30.000 ευρώ και δεν μπορούν για έξι μήνες να πληρώσουν το 40%”.

Ζωή με 611 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με τους κανόνες ενός ιδιωτικού φορέα!

“Όποιος έχει πάνω από 7.000 ευρώ ατομικό εισόδημα, δεν έχει καμία απολύτως προστασία, καμία ενίσχυση από την ελληνική πολιτεία, την οποία στήριξε στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια φορολογούμενος.

Βάσει του νομοσχεδίου σας, και εφαρμόζοντας πιστά το μοντέλο του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, θα ιδρυθεί ένας αμιγώς ιδιωτικός φορέας, ούτε καν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ώστε να έχει την εποπτεία το Δημόσιο, ο οποίος θα παίρνει τα σπίτια μας. Αν έχουμε κάτω από 7.000 ευρώ θα τα ενοικιάζουμε με ενοίκιο που θα επιβάλει αυτός ο ιδιωτικός φορέας και, μάλιστα, με κυμαινόμενο επιτόκιο για δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Αν δεν μπορούμε δε, να πληρώσουμε για τρεις μήνες το ενοίκιο, το χάνουμε παντελώς. Μένουμε παντελώς ξεκρέμαστοι.

Επιπλέον, βάσει του νομοσχεδίου, αφαιρείται για τρία χρόνια κάθε εισόδημα που οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, οι πτωχευμένοι, μπορούν να έχουν και που ξεπερνά τα 611 ευρώ τον μήνα. Ένα ποσό που βρίσκεται πολύ πιο κάτω από το ποσό του ακατάσχετου λογαριασμού. Είναι απορίας άξιο λοιπόν πώς ένας πρώην νοικοκύρης με μία οικογένεια θα ζήσει με 611 ευρώ τον μήνα, έχοντας χάσει το σπίτι του”.

Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του!

Το τραγικό και συνάμα παράλογο του νομοσχεδίου είναι επίσης, όπως ανέφερε η βουλεύτρια Πιερίας, ότι μετά από τα δώδεκα χρόνια που θα πληρώνει ο πολίτης ενοίκιο για την πρώην του (ιδιο)κατοικία, θα μπορεί να επαναγοράσει το σπίτι του με τιμή ίση της εμπορικής αξίας, σε τιμή που θα καθορίσει και πάλι ο ιδιωτικός φορέας, χωρίς να αφαιρείται ό,τι έχει πληρώσει στα χρόνια που εξυπηρετούνταν το δάνειο και χωρίς να υπολογίζονται τα ενοίκια που έδινε για 12 χρόνια!

Στόχος ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων και ο «θάνατος» των μικρομεσαίων

Υπάρχει ένα βασικό πολιτικό σχέδιο, που είναι ο αφελληνισμός των επιχειρήσεων, και ο ξαφνικός και βίαιος θάνατος όλων των μικρομεσαίων, τόνισε η κα Σκούφα η οποία ζήτησε να εφαρμοστεί η μοναδική λύση που υπάρχει: Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το πτωχευτικό νομοσχέδιο, να το επαναδιαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και να γυρίσει πίσω μόνο με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πλήρης αποτυχία της οικονομικής πολιτικής για το 81% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Καταθέτουμε, πρόταση δυσπιστίας και διότι έχετε αποτύχει συνολικά στην οικονομική σας πολιτική, τόνισε η κα Σκούφα, υπενθυμίζοντας τις αποτυχίες της Κυβέρνησης στη στήριξη του 81% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. “Είναι χαρακτηριστικό ότι η ύφεση ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2019, όταν δεν υπήρχε κορωνοϊός. Και αν δεν είχε προηγηθεί η επιτυχής οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η χρονιά του 2019 θα έκλεινε με αρκετά μεγάλη ύφεση. Η ύφεση, φυσικά, γιγαντώθηκε τους τρεις μήνες του «lockdown» την άνοιξη, σε σημείο να φτάσει στο ρεκόρ με -15,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Και αυτά είναι στοιχεία που βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ, προσβάσιμη στον κάθε πολίτη”.

Στις κραυγές των επαγγελματιών η κυβέρνηση κοιτούσε αλλού!

Η Κυβέρνηση κοιτούσε αλλού όλο αυτό το διάστημα, γυρνώντας το κεφάλι της στις κραυγές των επιχειρηματιών τουρισμού, των ιδιοκτητών καταλυμάτων, των ιδιοκτητών μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων, των εστιατόρων, των τουριστικών πρακτόρων, των τουριστικών λεωφορείων, των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, όταν έλεγαν ότι χρειάζονται ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν την πλήρη κενότητα και το μάξιμουμ πληρότητας 25% που είχαν το καλοκαίρι. «Το μόνο που κάνατε είναι να χορηγήσετε δάνεια –δάνεια και πάλι δάνεια- όταν σας αφήσαμε 36 δισεκατομμύρια ευρώ μαξιλάρι με τις θυσίες του ελληνικού λαού και όταν επανειλημμένως σας καταθέταμε κοστολογημένες προτάσεις για την απαραίτητη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα, με μη επιστρεπτέα προκαταβολή και όταν η πρακτική στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακριβώς οι ενέσεις ρευστότητας», υπογράμμισε η κα Σκούφα.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YY8xOM8mZkg&feature=emb_logo&ab_channel=%CE%9C%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%84%CF%85%CE%A3%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%B1[/youtube]