Love is lost in translation… κοινώς: Η αγάπη χάθηκε στη μετάφραση

Επαγγελματίες Κοινωνία

Ξεκινάς μία σχέση παίρνοντας το ρίσκο της αποτυχίας και της απογοήτευσης. Παλεύεις μέσα σου για να πιστέψεις ότι όλο αυτό που ζεις θα διαρκέσει για πάντα και δε θα βρεθείς ξανά στη δυσάρεστη θέση του να αισθάνεσαι μη επιθυμητός σύντροφος, κατά προέκταση πολλές φορές μη επιθυμητός άνθρωπος και άρα ανεπαρκής. Αν όμως κατάλαβες κάτι λάθος όσο καιρό συναναστρεφόσουν  το ζευγάρι σου; Αν μετέφραζες τα μηνύματα που λάμβανες  λανθασμένα κι επέμενες στη δική σου οπτική; Τότε; Μήπως έχασες μια μεγάλη αγάπη, έναν παρτενέρ έτοιμο να πηδήξει στο κενό μόνο και μόνο για να σε έχει δική του όπως ο The Rock στην ταινία Skyscraper;

Ας υποθέσουμε ότι έχουμε ένα ζευγάρι με τη γυναίκα να παραπονιέται πως δε λαμβάνει αγάπη από το σύντροφό της προσπαθώντας με κάθε τρόπο να την αποσπάσει, κάτι το οποίο την ακυρώνει ως σύντροφο και την κάνει να αισθάνεται μη άξια αγάπης και ταυτόχρονα έχουμε τον άντρα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποδείξει την αγάπη του απέναντι στην προαναφερθείσα σύντροφο, μα συνέχεια βλέπει πως οι προσπάθειές του δεν πιάνουν τόπο και απορρίπτονται, με αποτέλεσμα να νιώθει αποτυχημένος φροντιστής. Αυτή είναι μία περίπτωση ζευγαριού που χαρακτηρίζει ένα σημαντικό μέρος των συντρόφων, μία εξαντλητική προσπάθεια απόδειξης της αγάπης, μία κοινή συνάντηση που συμβαίνει μοιραία, παρά τις πεποιθήσεις και των δύο ότι το έτερον ήμισυ φταίει.

Τι θα λέγατε όμως αν σας παρουσίαζα πέντε διαφορετικούς τρόπους που οι άνθρωποι εκφράζουν την αγάπη τους ή την ευγνωμοσύνη σύμφωνα με τη θεωρία του Gary Chapman «Οι πέντε γλώσσες της αγάπης» και άρα η όλη παρεξήγηση συνέβη επειδή πολύ απλώς υπάρχει λάθος επικοινωνία;

  1. Πράξεις φροντίδας, εξυπηρέτησης

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν μάθει από την οικογένειά τους να δείχνουν την αγάπη τους με καθημερινές πράξεις, όπως να ετοιμάσουν το αγαπημένο φαγητό του συντρόφου τους, να πλύνουν τα πιάτα ή κάτι άλλο χειροπιαστό.

  • Λέξεις επιβεβαίωσης

Σε αυτήν την περίπτωση ο σύντροφος εκφράζει την αγάπη του χρησιμοποιώντας λέξεις αγάπης, ενθαρρυντικά λόγια.

  • Λήψη δώρων

Ο σύντροφος σε αυτήν τη συνθήκη δείχνει την αγάπη του προσφέροντας δώρα.

  • Φυσική αφή

Ο σύντροφος «αγκαλίτσας», «χαδιάρης» επάξια ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Ένα χαλαρωτικό μασάζ, ένα στοργικό φιλί αποτελούν στοιχεία ένδειξης αγάπης.

  • Ποιοτικός χρόνος

Ο σύντροφος αποδεικνύει την αγάπη του περνώντας χρόνο με τον άνθρωπό του, αφιερώνοντας ένα μέρος της ζωής του κάνοντας πράγματα που δένουν το ζευγάρι.

Οι πέντε αυτές διαφορετικές γλώσσες μας οδηγούν αναπόφευκτα σε ένα συμπέρασμα: Όλοι καταλαβαίνουν την αγάπη με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί εγώ ως σύντροφος να περιμένω από τον καλό μου ενθαρρυντικά λόγια ή δώρα για να αισθανθώ αγαπητή, τη στιγμή που εκείνος μπορεί να προσπαθεί να περάσει ποιοτικό χρόνο μαζί μου ή να μου κρατά το χέρι όταν βλέπουμε ταινία, κι όμως εγώ θα παραπονιέμαι ότι δε μ’ αγαπά και με αποφεύγει, απλώς επειδή επικοινωνούμε διαφορετικά. Άδικο; Απόλυτα. Κι ενώ τα νευριασμένα βλέμματά μας θα συναντιούνται στο σπίτι επειδή εγώ νιώθω μόνη κι εκείνος με θεωρεί αχάριστη, τόσο ο θυμός θα ρέει στην ατμόσφαιρα και ο εγκέφαλος θα είναι πάντα έτοιμος για μάχη από τα μηνύματα που λαμβάνει, έτσι  η σχέση θα χαλάσει. Για αυτό, έχετε ανοιχτά μάτια και διαβάστε τα μηνύματα που σας περνά ο σύντροφός σας, δώστε στον εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεστε για να δείτε καθαρά, χρησιμοποιήστε τον προσωπικό σας χώρο στη σχέση για να απεγκλωβιστείτε από τις τυφλές-εχθρικές σκέψεις που έχετε κάνει. Μάθετε να σχετίζεστε με διαφορετικό τρόπο με τον αγαπημένο σας άνθρωπο. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και αυτό κάνει τις σχέσεις πιο ενδιαφέρουσες.

Ξαναδιαβάστε το «αρχικό κείμενο» του αγαπημένου σας και την επόμενη φορά μεταφράστε διαφορετικά τα μη λεκτικά μηνύματα. Μπορείτε!

  Μαριάννα Τριανταφύλλου

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια

marianna.triadafyllou@gmail.com