Τι πρέπει να προσέχουν οι δημότες ως προς τη διαχείριση απορριμμάτων τους, λόγω κορωνοϊού

Κοινωνία

Ως Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης και έχοντας υψηλό το αίσθημα ευθύνης μας απέναντι στους δημότες και κυρίως στους εργαζόμενους στην καθαριότητα που έχουν αναλάβει την ορθή διαχείριση αποβλήτων του Δήμου μας, υπενθυμίζουμε στους πολίτες, απλές ενέργειες – οδηγίες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για την προστασία όλων απέναντι στον κορωνοϊό.

* Ακολουθούμε πιστά την οδηγία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και δεν απορρίπτουμε γάντια, μαντηλάκια και μάσκες μίας χρήσεως στον μπλε κάδο ανακύκλωσης, καθώς δεν ανακυκλώνονται, αλλά τις απορρίπτουμε μόνο στο κάδο σύμμεικτων απορριμμάτων (πράσινο κάδο).

* Δένουμε καλά τις σακούλες και τις κλείνουμε με κορδόνι όσο πιο ερμητικά μπορούμε, ώστε να μη μπορεί να ανοίξει η σακούλα.

* Σε περίπτωση που ο κάδος είναι γεμάτος, αναζητούμε κοντινό κάδο που έχει χώρο και δεν αφήνουμε τη σακούλα δίπλα από τον κάδο, διότι μπορεί να επιμολύνει άλλους ή να σκιστεί από αδέσποτα ζώα.

* Δεν βάζουμε υγρά μέσα σε σακούλες ή άλλα απόβλητα που δεν είναι οικιακά.

* Αποφεύγουμε εργασίες που παράγουν ογκώδη απόβλητα ή κλαδέματα, για όσο διάστημα είναι σε εφαρμογή τα μέτρα.

* Μειώνουμε όσο το δυνατόν τα απορρίμματα μας, κάνουμε προσεχτική διαλογή στα ανακυκλώσιμα και χρησιμοποιούμε και δεύτερη σακούλα στα σύμμεικτα απόβλητα, ώστε να αποφύγουμε τυχόν διαφυγή.

* Σεβόμαστε τους εργαζόμενους καθαριότητας και τοποθετούμε τους κάδους σε σημεία που είναι εύκολη η μετακίνηση και αποκομιδή τους καθώς και η προσέγγιση του απορριμματοφόρου.

«Λόγω κορωνοϊού, οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας του Δ.Κατερίνης δίνουν, αυτό το διάστημα, τον καλύτερό τους εαυτό για την αποκομιδή των απορριμμάτων των δημοτών. Γι’ αυτό, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι υπάλληλοι της καθαριότητας διακινδυνεύουν την ακεραιότητα της υγείας τους προκειμένου να ανταποκριθούν επαρκώς σ’ αυτό το έργο. Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, καλούμε τους δημότες να συνεισφέρουν σ’ αυτή την προσπάθεια ακολουθώντας τις οδηγίες της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Είναι προς το συμφέρον όλων μας.

Επίσης, ενημερώνουμε τους δημότες μας ότι αυτό το διάστημα λόγω αδειών ειδικού σκοπού κλπ., αντιμετωπίζουμε και ορισμένα προβλήματα ως προς τον αριθμό του προσωπικού καθαριότητας. Επομένως, επειδή ακριβώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, ζητούμε την κατανόηση των δημοτών στις περιπτώσεις όπου θα υπάρχουν καθυστερήσεις ή άλλα προσωρινά μικροπροβλήματα ως προς την αποκομιδή των απορριμμάτων», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δ.Κατερίνης, Γιώργος Κυριακίδης.