Κατερίνη: Γυναίκες θύματα βίας, σπάνε τη σιωπή τους και ζητούν βοήθεια

Κοινωνία

Το Κέντρο Συμβουλευτικής που λειτουργεί ο δήμος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες περιστατικά – Μόνο τον Οκτώβριο έξι γυναίκες κατέφυγαν στη δομή, ζητώντας βοήθεια

“Φωνή” για να καταγγείλουν τη βία που υφίστανται, σωματική και σεξουαλική, βρήκαν δεκάδες εκατοντάδες γυναίκες στην Κατερίνη, μέσω του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών, το οποίο διεύρυνε τη λειτουργία του προκειμένου να υποστηρίξει περισσότερα περιστατικά.

Τόσο την περασμένη άνοιξη, στην πρώτη καραντίνα, όσο και σήμερα στη δεύτερη φάση της πανδημίας σημειώθηκε αύξηση των περιστατικών, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο προσφέρθηκαν ήδη υπηρεσίες σε έξι γυναίκες που είχαν καταφύγει στη δομή ζητώντας υποστήριξη.

Τα τελευταία χρόνια το Κέντρο Συμβουλευτικής δέχθηκε στους κόλπους του 415 γυναίκες, παρότι μπορούσε να εξυπηρετήσει μόνο 300, ενώ πρόκειται για αριθμό ρεκόρ, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για μια επαρχιακή πόλη, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία οι άνθρωποι διστάζουν να κοινοποιήσουν τέτοιου είδους προβλήματα.

3-26.jpg

Επιπλέον, στις τρεις περιόδους λειτουργίας του το Κέντρο έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του, ύψους 714.400 ευρώ, ενώ ήδη πήρε παράταση μέχρι το 2023, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, καθώς αξιολογήθηκαν θετικά τα αποτελέσματα του και η συμβολή του στις γυναίκες πέφτουν θύματα βίας.

Μεγάλος ο αριθμός σε μια μικρή κοινωνία

Μιλώντας στο makthes.gr για τη λειτουργία του Κέντρου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιώργος Τσιαλός τόνισε ότι πρόκειται για μια δομή που κατάφερε το στόχο της, δηλαδή, να βοηθήσει γυναίκες, θύματα βίας, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για το πρόβλημα τους.

«Ήταν ανέλπιστο το γεγονός ότι γυναίκες που πέφτουν θύματα βίας, που κακοποιούνται με πολλούς τρόπους και ζουν σε μια κλειστή κοινωνία, έσπασαν τα ταμπού και ζήτησαν βοήθεια» σχολίασε ο αντιδήμαρχος. Εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός των περιστατικών που καταγράφηκαν από το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου είναι ιδιαίτερα μεγάλος αν ληφθεί υπόψη ότι η πόλη της Κατερίνης είναι μικρή και οι άνθρωποι, όπως είπε, γνωρίζονται λίγο πολύ μεταξύ τους.

«Δεν μιλάμε για μια μεγάλη απρόσωπη πόλη, αλλά για μια επαρχία, όπου οι άνθρωποι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με τη ιδέα να ζητήσουν βοήθεια για τόσο προσωπικά και ευαίσθητα ζητήματα» ανέφερε ο κ. Τσιαλός και πρόσθεσε ότι η δυναμική του Κέντρου δίνει κίνητρο στο δήμο Κατερίνης να συνεχίσει τη δουλειά που κάνει και να αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τις γυναίκες, που πέφτουν θύματα βίας.

Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ότι ο δήμος σκοπεύει μόλις ομαλοποιηθεί η υγειονομική κατάσταση και επιτραπούν με ‘έναν τρόπο εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κοινού, να αναπτύξει σχετική καμπάνια και στα 30 χωριά που εντάσσονται στο δήμο, προσκαλώντας γυναίκες ή και δικά τους πρόσωπα να μιλήσουν ανοιχτά για το πρόβλημα τους και να λάβουν βοήθεια.

Αναφορικά με το Κέντρο, που λειτουργεί σε οίκημα επί της οδού Αυγουστίνου, δίπλα στις εργατικές κατοικίες της περιοχής, ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου πανελλήνιου δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης βίας κατά των γυναικών. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει 42 Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, 20 ξενώνες φιλοξενίας, την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 και υποστηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων ενώ εποπτεύεται επιστημονικά από το Κ.Ε.Θ.Ι.

Στελεχώνεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό ως προς τη συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών με τη συμμετοχή ψυχολόγου, κοινωνιολόγου, κοινωνικής λειτουργού και νομικού.

Ξενώνες για περιστατικά που χρειάζονται “καταφύγιο”

Επίσης, παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική καθώς και εργασιακή συμβουλευτική, υπηρεσίες παραπομπής -όταν αυτό απαιτείται- σε ξενώνες, σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο Δικαστήριο, σε νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, σε φορείς απασχόλησης, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.α.

Το Συμβουλευτικό Κέντρο δέχεται γυναίκες άνω των 18 ετών που υφίστανται σωματική, ψυχολογική, συναισθηματική ή λεκτική βία αλλά και οικονομική βία. Δέχεται επίσης γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό ή απόπειρα βιασμού, γυναίκες που έχουν υπήρξαν θύματα πορνείας ή trafficking, γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση αλλά και γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες κ.ά.).

της Φανής Σοβιτσλή | makthes.gr