Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Πιερίας “ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ” ακόμα πιο ποιοτικό… πιστοποιημένο με «Ισχυρισμό Υγείας» !!! Γράφει ο Δημήτρης Ρουκάς

Αγροτικά

“Οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες”

Ένας ακόμη ποιοτικός στόχος, για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Πιερίας ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ επιτευχτεί. Η πιστοποιημένη άτυπη ομάδα ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας, πέτυχαν να παράγουν όχι μόνο ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά να παράγουν μια «νέα κατηγορίας» ελαιολάδου πλούσιο σε βιοφαινόλες που μπορεί στην ετικέτα του, το ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ να φέρει «Ισχυρισμό Υγείας- Ηealth Claim», δηλαδή ότι η κατανάλωσή του προστατεύει την υγεία μας !!!.

‘Όπως είναι γνωστό το ελαιόλαδο (φυσικός χυμός του καρπού της ελιάς), στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία του οργανισμού. Λειτουργεί όπως είναι γνωστό προστατευτικά σε μια πληθώρα ασθενειών. Με βάση τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών, τα τελευταία χρόνια το μυστικό για τα οφέλη στην υγείας μας από τη μακροχρόνια κατανάλωση του ελαιόλαδου οφείλεται, στο είδος και τη ποσότητα των φαινολικών ενώσεων που περιέχει λόγω των βιοδραστικότών ιδιοτήτων τους.

Οι πολυφαινόλες, είναι φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που συναντούνται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Ορισμένες από τις πολυφαινόλες τις ονομάζουμε και βιοφαινόλες. Οι βιοφαινόλες διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Βοηθούν την καταπολέμηση με απολύτως φυσικό τρόπο, του οξειδωτικού στρες και μπορούν να καταπολεμήσουν ασθένειες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, τη νόσο του Αλτσχάϊμερ καθώς και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας πλέον τις υγειά-προστατευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, δίνει την δυνατότητα σε ορισμένα ελαιόλαδα, με βάση τον κανονισμό 432/2012 ( L 136/25.5.2012 σελ. 26), της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλείας Τροφίμων (E.F.S.A )), ο οποίος ορίζει την περιεκτικότητα του ελαιολάδου σε πολυφαινόλες, να φέρουν στην ετικέτα τους «Ισχυρισμό Υγείας». Το όριο που έχει θεσπίσει για να φέρει ένα ελαιόλαδο ισχυρισμό υγείας είναι τα 250 mg/Κg σε πολυφαινόλες.

Αν αυτό ισχύει το ελαιόλαδο με αυτόν τον τρόπο έχουν «Ισχυρισμό Υγείας» και στην ετικέτα του μπορεί να αναγράφει:

 “Οι πολυφαινόλες ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες”.

Ο ισχυρισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο για το ελαιόλαδο το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg υδροξυτυροσόλης και παραγώγων της (π.χ. σύμπλοκο ελαιοευρωπαΐνης και τυροσόλης) ανά 20 gr ελαιολάδου. Για να χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός αυτός, θα πρέπει να παρέχεται στον καταναλωτή επίσης η πληροφορία ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου.

Η υψηλή περιεκτικότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου της Πιερίας ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ σε βιοφαινολες με βάση την πιστοποιημένη ανάλυση οδήγησε την ομάδα σε αναγραφή του «Ισχυρισμό Υγείας» σύμφωνα με ότι επιτάσσει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 432/2012.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Πιερίας ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ είναι από τα πρώτα ελαιόλαδα, όπου φέρει σήμα με ισχυρισμό υγείας-(Ηealth Claim) επάνω στη συσκευασία του ελαιόλαδου, ώστε ο καταναλωτής να είναι σίγουρος ότι αγοράζει ένα υγειοπροστατευτικό προϊόν.

Η πιστοποίηση του ελαιολάδου με τον ισχυρισμό υγείας, έγινε σε πιστοποιημένο εργαστήριο χημικών αναλύσεων για τον προσδιορισμό των βιοφαινολών με HPLC (COI / T.20 / Έγγρ. Αριθ. 29). Η μέθοδος αυτή είναι η προτεινόμενη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και η πιο αποδεκτή μέθοδος στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλειος Γκριμούλας ο οποίος είναι και ο οργανωτής της πιστοποιημένης άτυπης ομάδας ελαιοπαραγωγών ολοκληρωμένης διαχείρισης της ένωσης παραγωγών του συνεταιρισμού Κάτω Αγιάννη Πιερίας ‘’Oι προσπάθειες μας για την παραγωγή, την τυποποίηση και την κυκλοφορία του εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Πιερίας ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ με ισχυρισμό υγείας-Health Claim, επιτεύχθηκε χάρις των αυστηρών οδηγιών που ακολουθήσαμε σε όλα τα στάδια της παραγωγής του. Από τις καλλιεργητικές φροντίδες, τον τρόπο που έγινε η συγκομιδή της ελιάς, πως μεταφέρθηκε στο ελαιοτριβείο, πως έγινε η επεξεργασία της. Επίσης μεριμνήσαμε για την σωστή αποθήκευση του ελαιολάδου ώστε να διατηρήσει άθικτα τα υγειοπροστατευτικά του συστατικά. Καταφέραμε να παράγουν και να συσκευάσουν φέτος το Πιερικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ με ισχυρισμό υγείας, ένα ελαιόλαδο πλούσιο σε βιοφαινόλες, που είναι από τα κυρία συστατικά του που του δίνουν τις προστατευτικές ιδιότητες ( όχι φαρμακευτικές)’’.

Επίσης ο κ. Βασίλειος Γκριμούλας επισήμανε ότι, ’’Σε όλη την διαδρομή της ομάδος για την παραγωγή του ποιοτικού ελαιολάδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ στάθηκε διπλά της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου η οποία μαζί την Δ.Α.Ο.Κ Π. Ε. Πιερίας και τον Επιστημονικό Συνεργάτη της Π. Ε. Πιερίας κ Δημήτρης Ρουκάς υποστήριξαν την όλη προσπάθεια’’.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO) της Πιερίας ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ δεν αποτελεί μόνο ένα εξαιρετικό συστατικό του φαγητού μας αλλά είναι ένα λειτουργικό τρόφιμο που μας παρέχει υγειοπροστασία. Αν ψάχνετε για φαγητό που είναι τόσο νόστιμο όσο και θρεπτικό με οφέλη για την υγεία μας; το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή. Σε αυτές τις ευεργετικές πολυφαινόλες που περιέχει οφείλεται και η φρουτώδη γεύση του, με την γλυκιά πικρή επίγευση και την αίσθηση του πικάντικου καψίματος που αφήνει στο πίσω μέρος του λαιμού η κατανάλωση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨.

Για το θέμα της παραγωγής του Πιερικού ελαιολάδου ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ με ένδειξη ισχυρισμό υγείας ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π. Ε. Πιερίας κ Δημήτρης Ρουκάς, επισήμανε ¨Η ομάδα φέτος κατάφερε να παράγει ένα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο όπου η καθημερινή κατανάλωσή του προστατεύει τον οργανισμό μας από ασθένειες «με την βούλα». Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ λόγω της ποιότητας του μπορεί να πετύχει την προστιθέμενη αξία που χρειάζονται τα προϊόντα μας και να διεκδικήσει αυξημένη τιμή στις διεθνείς αγορές¨.

Η χρήση ενός έξτρα παρθένου ελαιόλαδου με ένδειξη ισχυρισμό υγείας όπως το Πιερικό ¨ΘΕΪΚΟ ΟΛΥΜΠΟΣ¨ στην καθημερινή διατροφή μας, αποτελεί τον πιο νόστιμο τρόπο για να προστατέψουμε φυσικά τη υγεία του οργανισμού.