Σοφία Μαυρίδου: Η πολυσυζητημένη πολιτικός , η πορεία, οι στιγμές, ο χαρακτήρας

Πολιτική Πορτραίτα

Σοφία Μαυρίδου. Μια γυναίκα πολιτικός, που συζητήθηκε και συνεχίζει να συζητείται με την ίδια ένταση, όπως την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε δυναμικά στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής.

Η Σοφία Μαυρίδου, Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για την Πιερία, είτε αρέσει είτε όχι σε κάποιους. Έχει δεχθεί «πόλεμο», έχει δεχθεί εκδηλώσεις αγάπης, έχει ακούσει αμέτρητα «ευχαριστούμε την κα Αντιπεριφερειάρχη», από συλλόγους, φορείς, πολιτικούς και πολίτες, έχει ακούσει βεβαίως και κριτική, άλλοτε δίκαιη, αλλά στη συντριπτική της πλειοψηφία άδικη. Έχει σχολιαστεί για τις στιλιστικές της επιλογές, για το χρώμα των μαλλιών της, για το  έργο που έχει παράξει μέχρι σήμερα. Για κάποιους είναι περίεργο πως μια γυναίκα τα  καταφέρνει μια χαρά στην εξουσία και στις συναναστροφές με τους πολίτες, για κάποιους άλλους αυτονόητο.

Η Σοφία Μαυρίδου, νομικός που επέλεξε την αυτοδιοικητική πορεία ως Αντιπεριφερειάρχης, πριν βάλει υποψηφιότητα, ρώτησε τον τότε Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου: «Θα συνεχίσεις την πορεία σου ως υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης;» Και όταν πήρε το όχι του κ. Παπαστεργίου τότε αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση και δικαιώθηκε βεβαίως για την απόφαση της. Η Σοφία λοιπόν είναι έντιμη, δεν «μαχαιρώνει πισώπλατα, δεν αγνοεί ανθρώπους δεν ειρωνεύεται και δεν σηκώνει τον τόνο της φωνής για να κάνει «μάθημα» σε καθέναν». Παρά μόνο ίσως στον εαυτό της. Άλλωστε αυτό κάνει, κοιτάει τη δουλειά της. Από την πλευρά της η Περιφέρειά και για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έχει βρει ένα πολύτιμο σύμμαχο. Συνεννοείται, σχεδιάζει, αλλά κυρίως «ψηλώνει». Γιατί η Σοφία σε όλες τις δράσεις και όλα τα έργα αναφέρει πρώτα τον Τζιτζικώστα και μετά τις υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας. Δεν είναι αγνώμων, αντιθέτως μοιράζεται την επιτυχία ενός έργου ή μιας πολιτικής απόφασης, πράμα σπάνιο για πολιτικό. Συνήθως ακούμε από τους πολιτικούς το «κατόπιν ενεργειών μου» όμως η Σοφία από την πρώτη στιγμή έλεγε άλλη λέξη. «Συνεργασία». Για όλα με όλους, ανεξάρτητα αν κάποιοι αυτό το έβλεπαν  ως απειλή και όχι  ως μια αλλαγή απαραίτητη, κατά τη γνώμη μου για να πάει ο τόπος μπροστά.

Όταν κάτι δεν πάει καλά αναλαμβάνει πλήρως και μόνη της την ευθύνη.

Χειρίστηκε με επιτυχία πλημμύρες, χιονοπτώσεις, προβλήματα στα δίκτυα, και στο μέτρο που της αναλογεί την πανδημία.

Η Σοφία δεν «πούλησε» ποτέ την οικογένεια, τη μητρότητα, την κόρη της ούτε τους φίλους και τους συνεργάτες της, δεν έκανε ποτέ μελιστάλαχτες δηλώσεις για να γίνει περισσότερο αγαπητή στον κόσμο. Δεν αγωνίζεται έτσι. Η προσωπική της ζωή είναι αυτό ακριβώς. Προσωπική ζωή. Από την άλλη σε όλη αυτή τη πορεία ως δημόσιο πρόσωπο,  άκουσε διάφορα, «χρεώθηκε» διάφορα αλλά ποτέ δεν μπήκε στην διαδικασία και ορθά, να απαντήσει.

Η Σοφία Μαυρίδου είναι ένα πρόσωπο που φοβίζει. Και φοβίζει κατά την άποψη μου τους αντιπάλους της. Όλοι περιμένουν να δουν τι θα κάνει την επόμενη περίοδο. Όπως και παλαιότερα έτσι και τώρα οι απαντήσεις είναι μετρημένες και σοβαρές. «Είναι πολύ νωρίς για αυτές τις κουβέντες, τώρα προέχει να κάνουμε έργο, σήμερα υπηρετώ την αυτοδιοίκηση».

Επέλεξα την Σοφία Μαυρίδου γιατί ήταν το πρώτο πρόσωπο που μου ήλθε στο μυαλό όταν αποφάσισα  να γράψω για το πρόσωπο του 2020. Σήμερα πρώτη μέρα της νέας χρονιάς, θα υποδεχόταν τις αρχές και τους πολίτες στην Αντιπεριφέρεια για να ανταλλάξει ευχές όπως κάθε χρόνο.

Είναι σίγουρο ότι έχει να διανύσει πολλά ακόμη χιλιόμετρα στον πολιτικό στίβο, όπως σίγουρο είναι, ότι να δεχθεί ακόμη πολλές κριτικές καλές και κακές.

Η Σοφία Μαυρίδου δεν απαντά σε αυτά και σε πολλά άλλα.

Απάντησαν άλλωστε για αυτήν 16.200 Πιεριείς, στις εκλογές του 2019. Και η απάντηση τους ήταν εκκωφαντική, δίνοντας της την πρώτη και με διαφορά θέση στην καρδιά τους και χαρίζοντας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την πρώτη θέση της παράταξης στην Πιερία με ποσοστό 66%. 

Εύη Μιχωλού