O Πέλεκας, η μόλυνση, οι πολίτες και οι πολιτικοί: Μια “μάχη” που ξεκίνησε για τα “μαύρα νερά” και τους ελέγχους – Τα “αίσχη” που έφτασαν στο κοινοβούλιο και η σκληρή δήλωση της Μπ. Σκούφα

Κοινωνία Πολιτική

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό μια προσπάθεια να δημοσιοποιήσει και να “ανεβάσει” το θέμα της ρύπανσης των ρεμάτων, της αντιπλημμυρικής τάφρου, με όσα συνεπάγεται αυτό. Δηλαδή την ποιότητα της ζωής των δημοτών, τους ελέγχους που έγιναν και γίνονται, τις πηγές από τις οποίες προέρχεται η μόλυνση και γενικότερα την κινητοποίηση όλων, από τους πολίτες μέχρι τις αρχές όσες και όποιες και αν είναι αυτές.

Έτσι σε τακτά χρονικά διαστήματα βλέπουν το φως της φωτογραφίες και δημοσιεύματα της ομάδας “I can’ t breathe”

Η τελευταία πρόσφατη ανάρτηση που έγινε από το μέλος της Πρωτοβουλίας Πολιτών Σημέλα Ελευθεριάδου αφορά βίντεο μέλους της ομάδας και φωτογραφίες οι οποίες στάλθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες ενώ έγινε και καταγγελία στην Αστυνομία.

Παράλληλα στάλθηκε και επιστολή στους βουλευτές, την αντιπεριφερειάρχη και τον δήμο Κατερίνης.

Η ανάρτηση της κα Ελευθεριάδου:

Κανένας μας δεν απολαμβάνει τον ρόλο του καταγγέλλοντος / διαμαρτυρόμενου. Δυστυχώς, εξωθούμαστε. Στην αυγή του 2021, ο Στέφανος ανάρτησε ένα ντροπιαστικό βίντεο. Σήμερα το πρωί, η Ζωή ανάρτησε φωτό από την τάφρο. Μεταβήκαμε άμεσα, επιτόπου. Σας παραθέτουμε το φωτογραφικό υλικό με επισημείωση της θέσης λήψης τους. Έγινε καταγγελία στην αστυνομία ενώ το υλικό εστάλη και στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας. Επιπλέον, εστάλη με προσωπικό μήνυμα (messenger) στους βουλευτές, στην αντιπεριφερειάρχη και στον δήμαρχο, με την πρόταση-πρόσκληση για διενέργεια αυτοψίας (σας την παραθέτουμε).Δεδομένου ότι, το βίντεο του Στέφανου , αφορά τον Πέλεκα νότια της γέφυρας στο ύψος της εμποροπανήγυρης, σκεφτήκαμε να δούμε πως είναι τα νερά του ποταμού καθώς αυτός έρχεται βορειοδυτικά της Ανδρομάχης. Διαπιστώσαμε ότι, τα νερά του ποταμού πριν αυτά σμίξουν με τα (μαύρα) νερά της τάφρου, είναι διαυγή. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η εικόνα της μόλυνσης που τράβηξε ο Στέφανος, προέρχεται από την τάφρο”.

Σήμερα η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυ Σκούφα πήγε στην περιοχή του Πελεκα, είδε την κατάσταση και οι φωτογραφίες που ανέβασε στο facebook συνοδευόταν από μια σκληρή δήλωση:

Ασυδοσία: θηλυκό(λόγιο) η ανεξέλεγκτη ελευθερία λόγου ή πράξεων ενός ατόμου ή οργανισμού, το να μην περιορίζεται κάποιος από κάποιον ηθικό ή νομικό φραγμό. (πηγή Wikipedia)

Ασυδοσία λοιπόν είναι το να έχουν φτάσει τα αίσχη στο κοινοβούλιο, το να σου έχουν επιβληθεί πρόστιμα, το να πεθαίνει δίπλα σου ο κόσμος αράδα από κορονοϊό (ο οποίος δεν ξέρουμε γιατί εμφανίστηκε και πώς διαδόθηκε τόσο γρήγορα), το να έχει συγκροτηθεί ολόκληρη επιτροπή κατοίκων με 2000 άτομα και βάλε για να ευαισθητοποιήσει τις αρχές για το πρόβλημα, το να ξέρεις ότι συμβάλλεις τα μέγιστα για τη ρύπανση (ή και μόλυνση) του νομού σου καθώς και για τη μείωση της αξίας του τουριστικού προϊόντος της περιοχής σου, κι εσύ να συνεχίζεις αμείωτα να ρυπαίνεις. Γιατί δεν θέλεις να βάλεις το χέρι στην τσέπη και να λειτουργήσεις σωστά το βιολογικό, γιατί δεν θέλεις να φροντίσεις σωστά και με ολοκληρωμένη διαχείριση τα απόβλητά σου, γιατί τυφλώθηκες από τα κέρδη και θες κι άλλα κι άλλα κι άλλα και δεν σε νοιάζει καθόλου η ανθρώπινη ζωή, η ζωή του οικοσυστήματος...

(φωτογραφίες από τη σημερινή “επίσκεψη” στον Πέλεκα..)”