Λιτόχωρο: Δεν “κινείται φύλλο”, λένε οι οδηγοί ταξί

Επαγγελματίες

Κοντά έναν χρόνο πλέον από την έξαρση της πανδημίας στη χώρα και το πρώτο lockdown του Μαρτίου, οι επαγγελματίες οδηγοί ταξί του Λιτοχώρου και ευρύτερα του Νομού Πιερίας εκπέμπουν σήμα «SOS», καθώς οδηγούνται πλέον στην κυριολεκτική φτωχοποίηση του κλάδου τους.

Την τραγικότητα της κατάστασης μας περιγράφει εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ταξί του Λιτοχώρου. Ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Έχουμε πτώση τζίρου, που υπερβαίνει το 90%. Να μη ξεχνάμε πως, το περασμένο καλοκαίρι χάθηκε η τουριστική σεζόν και σήμερα τα έξοδα μας και οι υποχρεώσεις “τρέχουν” κανονικά. Μας είχε ήδη «λυγίσει» η οικονομική, και η κατάσταση κορυφώθηκε με την υγειονομική κρίση καθώς… δεν «κινείται φύλλο». Για την μεγάλη πλειονότητα κυρίως των ιδιοκτητών ταξί δεν υπήρξε καμία απολύτως οικονομική ενίσχυση, αφού οι 7 στους 10 δεν συμπεριελήφθησαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή» Τονίζει παράλληλα την αδικία που συντελείται εις βάρος των οδηγών ταξί πανελλαδικά, καθώς άλλοι κλάδοι μέσων μαζικής μεταφοράς (αστικές συγκοινωνίες, ΚΤΕΛ, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες) έλαβαν μεγάλες επιδοτήσεις, εν αντιθέσει με τον κλάδο των ταξί, που έμεινε εκτός αυτών των επιδοτήσεων.

Το όλο ζήτημα επιβαρύνεται και από το μέτρο της μεταφοράς αυστηρά ενός μόνο επιβάτη, για το οποίο εκφράζει εντονότατα τη δυσαρέσκειά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αυτοκινητιστών Ταξί & Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ). Μάλιστα, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η διοίκηση της ΠΟΕΙΑΤΑ ζητά:

«1) Να υπάρξει και για τα μέλη της οικονομική ενίσχυση, ανάλογη με αυτές των ΚΤΕΛ, των τουριστικών λεωφορείων, του ΟΑΣΑ, των ακτοπλοϊκών γραμμών, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των αεροπορικών εταιρειών.

2) Την ένταξη των ταξί στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με υπολογισμό της μείωσης μόνο των εσόδων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

3) Την τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ, ώστε να επιτραπεί στα ταξί η μεταφορά δύο ατόμων της ίδιας οικογένειας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΙΑΤΑ κ. Σεραφείμ Κασιδιάρη, από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού, οι οδηγοί ταξί έλαβαν, μόνο μία εφάπαξ επιδότηση των 800 ευρώ, ενώ την επιστρεπτέα προκαταβολή την έλαβαν μόνο το 40%.

Ένας ολόκληρος επαγγελματικός κλάδος βρίσκεται συνεπώς εν αναμονή νέων αποφάσεων από την Κυβέρνηση για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης των οδηγών ταξί, προκειμένου και εκείνοι να αντιμετωπιστούν ισάξια και ισορροπήσουν και πάλι οικονομικά.