Τι λέει καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης για την Πιερία – Τι αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών

Κοινωνία

«To γεγονός ότι έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό του μεγέθους 5,9  Ρίχτερ, αυτό έχει παρατηρηθεί ξανά», ανέφερε  ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Κίτρινη κάρτα» και στη δημοσιογράφο Εύη Μιχωλού, ο κ. Σκορδίλης  έκανε λόγο για έναν παραπλήσιο σεισμό με τον πρώτο, καθώς ήταν περίπου ίδιου μεγέθους με τον αρχικό. Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή με τον προχθεσινό  σεισμό, ενώ, παρότι φαινομενικά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Για την Πιερία

Στο ερώτημα εάν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την Πιερία ο καθηγητής σεισμολογίας επεσήμανε ότι αυτό που είναι στο επίκεντρο της προσοχής είναι το ενδεχόμενο ενεργοποίησης γειτονικών ρηγμάτων.

«Το μόνο πράγμα  για το οποίο μπορούσε να εκφραστεί φόβος είναι αν υπάρξουν γειτονικές διεγέρσεις, γειτονικών ρηγμάτων μεγαλύτερων ίσως,  τα οποία θα μπορούσαν εάν τυχόν δραστηριοποιούνταν  να δώσουν κάποιο μεγαλύτερο σεισμό. Επομένως είναι η μεγαλύτερη  προσοχή  που επικεντρώνουμε», υπογράμμισε ο κ. Σκορδίλης.  

Το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του ΙΤΣΑΚ «η μέγιστη επιτάχυνση ~10%g καταγράφηκε στο Νοσοκομείο της Λάρισας»- από τα ειδικά όργανα μέτρησης που έχει εγκατεστημένα το Ινστιτούτο στην Λάρισα και στην Πιερία- «και είναι σχετικά χαμηλή για τα κτήρια οπλισμένου σκυροδέματος, για να προκαλέσει βλάβες”. Το ΙΤΣΑΚ έδωσε στην δημοσιότητα τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έκθεσης για το σεισμό, συνοδευόμενα από τα σχετικά διαγράμματα για την αισθητότητα της σεισμικής δόνησης και των επιταχύνσεων βαρύτητας που αναπτύχθηκαν στα εδάφη της περιοχής. Όπως  επισημαίνεται, «η μέγιστη επιτάχυνση ~10%g καταγράφηκε στο Νοσοκομείο της Λάρισας»- από τα ειδικά όργανα μέτρησης που έχει εγκατεστημένα το Ινστιτούτο στην Λάρισα και στην Πιερία- «και είναι σχετικά χαμηλή για τα κτήρια οπλισμένου σκυροδέματος, για να προκαλέσει βλάβες».

Επίσης τα φάσματα απόκρισης δεν απέχουν σημαντικά από τους συντελεστές του παλιού κανονισμού και είναι πολύ χαμηλότερα από τα φάσματα σχεδιασμού των σύγχρονων κανονισμών ενώ η εικόνα βλαβών στο Μεσοχώρι και το Δαμάσι επικεντρώνεται στα παραδοσιακά λίθινα σπίτια χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές.Ειδικά για την περιοχή του Μεσοχωρίου διαπιστώνεται «ότι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο για τις βλάβες οι εδαφικές συνθήκες της περιοχής» ενώ σημειώνεται ότι «κοντά στο ρήγμα οι επιταχύνσεις είναι προφανώς λίγο μεγαλύτερες από αυτές του Νοσοκομείου της Λάρισας».