Το σαββατοκύριακο με τα νέα μέτρα – Έντονη η παρουσία της Αστυνομίας και έλεγχοι – Οι αλλαγές στα sms μετακίνησης

Κοινωνία

Αλλαγές όσον αφορά στις μετακινήσεις μας, έχουν τεθεί σε εφαρμογή και ουσιαστικά είναι το πρώτο σαββατοκύριακο με τους νέους κανόνες που αφορούν επίσης και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που παραμένουν ανοιχτά, αλλά και τα μηνύματα για τις μετακινήσεις.

Στον κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης από την ανακοίνωση των νέων μέτρων και μετά η παρουσία της Αστυνομίας ήταν ακόμη πιο έντονη όπως και οι έλεγχοι στους πολίτες.

Οι κωδικοί μετακίνησης

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους κωδικούς μετακίνησης, καθώς τα SMS στο 13033 έχουν αλλάξει και μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα. Οι κύριες αλλαγές αφορούν στους κωδικούς 2, 4 και 6.

Από την περασμένη Πέμπτη ισχύουν τα εξής:

Κωδικός 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, για τη μετάβαση δεν υπάρχει περιορισμός απόστασης.

Κωδικός 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης. Οι μετακινήσεις για αγορές επιτρέπονται μόνο εντός του δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων (για τους πολίτες που διαμένουν στα όρια δύο νομών).

Σε ότι αφορά τον κωδικό 2 και τον περιορισμό που υπάρχει στην χιλιομετρική απόσταση (2 χιλιόμετρα) επειδή ορισμένα χωριά μπορεί να είναι μακριά από σούπερ μάρκετ, προφανώς ο κατά τόπους αστυνομικός που γνωρίζει την περιοχή θα χειριστεί το ζήτημα.

Κωδικός 3: Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.

Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. Για τη μετακίνηση για παροχή βοήθειας, η αστυνομία θα ζητάει περισσότερες διευκρινίσεις και αποδεικτικά. Για παράδειγμα, εάν στο αυτοκίνητο επιβαίνουν δύο άτομα και όχι ένα, αυτό θα πρέπει να αιτιολογηθεί. Πάντως, στα νέα μέτρα δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός από άποψη απόστασης.

Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση, θα γίνονται αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο και χωρίς τη χρήση οχήματος.