Επίσκεψη αντιπροσωπείας του τμήματος Φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Πιερίας στο Νοσοκομείο Κατερίνης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Πολιτική Υγεία

Ευχαριστούμε που στέκεστε δυνατές

Ένα νέο ΕΣΥ με στόχο την Ισότητα στην Υγεία,

κορυφαία πολιτική προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ

Τριαντάφυλλα και ευχαριστήριες κάρτες πρόσφερε στις γυναίκες εργαζόμενες του Νοσοκομείου Κατερίνης αντιπροσωπεία του τμήματος Φεμινιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Πιερίας, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, τιμώντας τις γυναίκες τόσο του υγειονομικού, όσο και του διοικητικού και βοηθητικού τομέα του δημόσιου συστήματος υγείας, που σηκώνουν, εδώ κι έναν χρόνο, όλο το βαρύ φορτίο της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Εστιάζοντας και στην ευρύτατη πλέον αναγνώριση της αξίας του δημόσιου συστήματος υγείας -που δεν ήταν δεδομένη προ πανδημίας- αλλά και στις τραγικές, λόγω των πολιτικών επιλογών της σημερινής κυβέρνησης, ανεπάρκειες που αναδείχθηκαν, η ολιγομελής, λόγω των υγειονομικών μέτρων, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε την ανάγκη ενός νέου ΕΣΥ.

Χωρίς ισχυρό και αποτελεσματικό σύστημα Δημόσιας Υγείας, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ,  καμία κοινωνία δεν μπορεί να είναι δίκαιη και ασφαλής, ενώ για το στόχο της Ισότητας στην Υγεία απαιτείται ένα νέο ΕΣΥ, που θα καλύπτει περισσότερες ανάγκες με δωρεάν, ισότιμο και ποιοτικό τρόπο, μειώνοντας παράλληλα το κόστος χρόνου και χρήματος των πολιτών.

Το νέο ΕΣΥ, που πρόσφατα παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί κορυφαία πολιτική του προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

Γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος, ώστε αυτοί σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι σήμερα στο 7% του ΑΕΠ.

Γενναία αύξηση των απολαβών των εργαζόμενων στον χώρο της δημόσιας υγείας. Αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού, ώστε ο εισαγωγικός μισθός για τον πρωτοδιόριστο γιατρό να είναι τα 2.000 ευρώ. Αναλογικές αυξήσεις των μισθών για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό. Ένταξη όλων των εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Μονιμοποίηση στο ΕΣΥ του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στη πρώτη γραμμή.

Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών που αποχώρησαν από το σύστημα τον τελευταίο χρόνο (σε συνθήκες πανδημίας μάλιστα!) χωρίς να αντικατασταθούν.

Πρόσληψη επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας.

Αυτόματη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο ΕΣΥ

Ανάπτυξη νέων νοσοκομειακών δομών (ογκολογικά, καρδιοχειρουργικά, παιδιατρικά) με κριτήριο τη νοσηρότητα και την απουσία ανάλογων μονάδων σε μεγάλες γεωγραφικές περιφέρειες.

Επιχειρησιακή ολοκλήρωση του ΕΚΑΒ, με πανελλαδικό δίκτυο διακομιδής ασθενών με χερσαία, εναέρια αλλά και πλωτά μέσα.

Ως προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την οποία η σημερινή κυβέρνηση απαξίωσε, παρόλο που θα μπορούσε να σώσει ζωές, το νέο ΕΣΥ του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει τριπλασιασμό δομών Τοπικών Μονάδων Υγείας, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού σε όλη την επικράτεια και για κάθε οικογένεια, για όλους τους πολίτες, λειτουργία ανά δήμο Πολυδύναμων Κέντρων Υγείας, Δίκτυο Ολοκληρωμένης κατ’ οίκον Φροντίδας.

Τα παραπάνω και μια σειρά άλλα εξειδικευμένα μέτρα που προβλέπει το νέο ΕΣΥ, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρίνονται στο συλλογικό υποσυνείδητο, που διαμορφώθηκε εν μέσω της υγειονομικής κρίσης-και που υπαγορεύει την ανάγκη κεντρικού ρόλου του κράτους στην παρέμβαση στη Δημόσια Υγεία, ως αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση και την άμβλυνση των ανισοτήτων.

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής

 ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ Πιερίας