Β. Κικίλιας: Εμπιστευόμαστε τον ΕΜΑ, ακολουθούμε τις οδηγίες του. Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Πολιτική Υγεία

Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα, εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, έναν πολύ σοβαρό και σημαντικό οργανισμό που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο ΕMA.

Αυτός έχει δώσει αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια τα οποία χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσεις σχετική τέτοια οδηγία.

Αντιθέτως, και χθες βράδυ σε έκτακτη ανακοίνωσή, του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού με τα εμβόλια της AstraZeneca. Βεβαίως θα συνεδριάσει ξανά σε μερικές μέρες”, ανέφερε στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Είναι ένα επιστημονικό θέμα. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ΕΜΑ είναι υποχρεωμένοι και αυτή είναι η δουλειά τους, με επιστημονικά κριτήρια, να συνεδριάζουν μονίμως, να εκτιμούν τις καταστάσεις, τα συμβάντα τα οποία προκύπτουν και να παίρνουν αποφάσεις.

Συνιστώ ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ανάλυση των επιστημονικών δεδομένων. Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Υπήρξε ένα περιστατικό σοβαρό. Το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου κάτι άλλο, που δεν το έχει πει, αντιθέτως σας είπα ήταν σαφής στην ανακοίνωσή του, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια τα οποία έχει εγκρίνει η Ευρώπη δια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Για μια ακόμη φορά θα συνιστούσα ψυχραιμία, προσοχή πώς επικοινωνούμε τα πράγματα, ειδικά για ένα τόσο σοβαρό θέμα που είναι ο εμβολιασμός.

Έχουν γίνει 17 εκατομμύρια εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί 37 περιστατικά. Στη χώρα μας, κανένα. Θα πρέπει να προσμετρούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι στις εκτιμήσεις μας. Οι εκτιμήσεις δεν είναι για όλους, είναι για τις ρυθμιστικές αρχές.

Θυμίζω ότι δεν θα είχαμε εμβόλια αν δεν τα είχε εγκρίνει ο ΕΜΑ. Αυτόν περιμέναμε με πολλή υπομονή. Και σεβόμαστε τις αποφάσεις του θεσμού αυτού. Θα παρακολουθούμε λοιπόν καθημερινώς τις εξελίξεις.

Κατ’ αρχάς, οι χώρες που αναφέρονται δεν έχουν απορρίψει το εμβόλιο. Δεύτερον, υπάρχουν και άλλες υπερπολλαπλάσιες χώρες οι οποίες συνεχίζουν να εμβολιάζουν με τα εμβόλια της AstraZeneca.

Να σας το θέσω και αλλιώς. Δηλαδή, αν αύριο μία ή περισσότερες χώρες στον πλανήτη δώσουν έγκριση μονομερώς σε ένα άλλο εμβόλιο, τρίτο, χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ, εμείς θα πάμε να το κάνουμε, επειδή το έκανε κάποια άλλη χώρα;

Η εμπιστοσύνη δεν χτίζεται σε ένα θέμα που κάποιος εκφέρει πολιτική άποψη. Εγώ δεν εξέφρασα πολιτική άποψη. Είπα ότι ο Οργανισμός ο οποίος είναι θεσμός στην Ευρώπη και είναι Οργανισμός ασφαλείας φαρμάκων και εμβολίων και εγκρίνει φάρμακα και εμβόλια ή τα αποσύρει, είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Η ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική Πολιτεία αυτόν ακολουθεί πιστά από την αρχή των εμβολιασμών και νομίζω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο. Και πάντως, σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις τρέχουν. Είδα και χώρες οι οποίες έκαναν και μπρος και πίσω, θα περιμένουμε να δούμε πώς θα επανατοποθετηθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων”.