Να ενισχυθούν τα Τελωνεία-πύλες του οδικού τουρισμού με επιπλέον προσωπικό εν όψει της τουριστικής περιόδου ζήτησε με επιστολή του ο Φ. Μπαραλιάκος από τα συναρμόδια Υπουργεία

Πολιτική Τουρισμός

Την ενίσχυση των Τελωνείων στα Βόρεια σύνορα της χώρας ζήτησε με επιστολή του προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γεώργιο Πιτσιλή και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος .

Στην πρωτοβουλία αυτή ο βουλευτής Πιερίας προέβη μετά από τις διαδοχικές επαφές του με επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της Πιερίας αλλά και το επιστολικό κείμενο μέσω του οποίου του γνωστοποιήθηκαν οι προβληματισμοί της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας. Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων, ενοικιαζόμενων δωματίων και campings υπογράμμισαν, πως, καθώς η αφετηρία της τουριστικής περιόδου έχει οριστεί στις 14.05.2021, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο Υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης, οι τελωνειακοί σταθμοί στα χερσαία βόρεια σύνορα μας (και όχι μόνο ο Προμαχώνας) πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία και με την απαραίτητη επάνδρωση έτσι ώστε να διευκολυνθεί η έλευση τουριστών οδικώς χωρίς καθυστερήσεις και ταλαιπωρία.  Άλλωστε, η Πιερία αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον οδικό τουρισμό καθώς είναι εύκολα και με ασφάλεια προσβάσιμη από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Στο κείμενο του ο κ. Μπαραλιάκος επισημαίνει πως εν όψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου ο οδικός τουρισμός πρέπει να τύχει της κατά προτεραιότητα ιεράρχησης με την εργώδη προπαρασκευή όλων των συναρμόδιων τομέων και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους, ώστε να επιτευχθεί η επιτυχής διαχείριση των τουριστικών ροών που θα τιμήσουν την πατρίδα μας με την επιλογή τους.  

Στο πλαίσιο αυτό και με την εμπειρία από την παρελθούσα τουριστική περίοδο κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα, λόγω της νευραλγικής γεωγραφικής τους τοποθεσίας, για την ενίσχυση των κύριων πυλών εισόδου στη χώρα των Τελωνείων Ευζώνων, Προμαχώνα και Νυμφαίας.

Για την αποτελεσματική ενίσχυση τους απαιτείται η συνεργασία και η ταυτόχρονη παρουσία προσωπικού από διαφορετικές υπηρεσίες υπό κεντρικό συντονισμό, ώστε οι έλεγχοι που θα διενεργούνται σε όσους εισέρχονται στην χώρα μας να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και ταχέως. Τα εν λόγω τελωνεία, άλλωστε,  αποτελούν τις βασικές πύλες εισόδου στην χώρα μας από την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη (τουρισμός, εμπορευματικές μεταφορές, εφοδιαστική αλυσίδα).  

Συνεπώς, η άμεση και επαρκής στελέχωση των Τελωνείων αυτών με πολυπρόσωπα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, ομάδες και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και ελεγκτές-εκτελωνιστές της ΑΑΔΕ θα συντελέσει στην επίτευξη του σκοπού αυτού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και τα υγειονομικά πρωτόκολλα θα τηρούνται με ευλάβεια αλλά και η διέλευση πολιτών και αγαθών θα πραγματοποιείται με ασφάλεια και ταχύτητα. Η εικοσιτετράωρη (24ωρη) λειτουργία τους αλλά και η, χωρίς ημερήσιο όριο, διέλευση οχημάτων και πολιτών θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την δημόσια υγεία, αφού θα αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αλλά και για την άνεση των ταξιδιωτών που θα επιλέξουν την τουριστική μας αγορά.

Το ίδιο αίτημα υπέβαλε ο κ.Μπαραλιάκος και για τα Τελωνεία Κακαβιάς και Κρυσταλλοπηγής, πύλες εισόδου για τους εργάτες γης από την Αλβανία, απαραίτητους για την συγκομιδή της αγροτικής παραγωγής.

Καταληκτικά, στην επιστολή του ο βουλευτής Πιερίας δηλώνει πως η πολιτεία οφείλει να σταθεί στο πλευρό των επαγγελματιών του τουρισμού, με κάθε τρόπο, διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις  ώστε η επερχόμενη τουριστική περίοδος να είναι μια πραγματικά καλύτερη χρονιά από την προηγούμενη. Κατά συνέπεια αποτελεί αδήριτη ανάγκη η συνεξέταση κάθε πτυχής του σχεδίου που εκπονείται για την τουριστική μας περίοδο με την μεγαλύτερη δυνατή επιμέλεια. Στο πλαίσιο αυτό η άμεση ενίσχυση των εν θέματι Τελωνείων είναι αναγκαία και άμεση.