Ο έμπορος της διχόνοιας – Του Φώντα Μπαραλιάκου

Απόψεις

Υπάρχουν άνθρωποι που ασπάζονται τον διχασμό. Που αντιλαμβάνονται τα πράγματα αποκλειστικά υπό όρους διχόνοιας. Υπάρχουν όμως και πολιτικοί που καπηλεύονται αυτήν τη νοοτροπία. Που επενδύουν και εμπορεύονται την κοινωνική και εθνική διχόνοια. Είναι οι έμποροι της διχοστασίας και της διαίρεσης.

Το 2011 εκδηλώθηκε το «κίνημα των αγανακτισμένων». Οι πολίτες ήταν αγανακτισμένοι, από τα  αυστηρά μνημόνια, την ισοπεδωτική οικονομική κρίση, την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς. Τα πλήθη στην πλατεία Συντάγματος δεν τα είχε συγκεντρώσει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι ΑΝΕΛ, ούτε η Χρυσή Αυγή. Αυτοί όμως τα καπηλεύτηκαν. Εμπορεύτηκαν την αποστροφή των πολιτών προς καθετί πολιτικό.

Δέκα χρόνια μετά, και εν μέσω πανδημίας, με μία αποτυχημένη διακυβέρνηση πενταετίας στην πλάτη, με την απογοήτευση όσων τους εμπιστεύτηκαν έκδηλη, με ποσοστά στις δημοσκοπήσεις που δεν σηκώνουν κεφάλι και δείχνουν τον κ. Τσίπρα να είναι πιο κάτω από τον «κανένα», ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να στήσει ξανά το ίδιο σκηνικό. Με πλατείες νεο-αγανακτισμένων αυτή τη φορά.

Γιατί καταφεύγει σε αυτό το απονενοημένο κομματικό διάβημα; Διότι τα στελέχη του δεν είναι σε θέση να προσφέρουν μία πειστική εναλλακτική λύση. Διότι σήμερα για την πλειονότητα της κοινωνίας αποτελεί το αντι-παράδειγμα. Διότι σε κάθε σοβαρότατο πρόβλημα που ανακύπτει η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί με έναν και μοναδικό στόχο: την πολιτική του εκμετάλλευση, την πόλωση, τον διχασμό, τον τορπιλισμό κάθε συλλογικής προσπάθειας για αποτελεσματική του αντιμετώπιση. Μία σύντομη αναδρομή στα γεγονότα της χρονιάς πείθει και τον πλέον δύσπιστο για το αληθές των πρακτικών του ΣΥΡΙΖΑ και την πλήρη αδιαφορία του για τα κοινωνικά προβλήματα.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για σχέδιο επιστροφής της πολιτικής ζωής σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Με πρωταγωνιστές μπαχαλάκηδες, αντεξουσιαστές, Νεολαίους του  ΣΥΡΙΖΑ, Ρουβίκωνα, φίλους του Δημήτρη Κουφοντίνα. Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρόκειται για μία αυθόρμητη και αθώα αντίδραση πολιτών. Πρόκειται για μία απέλπιδα απόπειρα να περισωθεί ο μαθηματικά ακριβής κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικά, εσωκομματικά και δημοσκοπικά.

Η δημόσια υγεία, η οικονομία, η χώρα, δοκιμάζονται. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε έναν αριβίστα της πολιτικής και το συνάφι του να εκμεταλλευθεί τη συσσωρευμένη φόρτιση της κοινωνίας από την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Να την μετατρέψει σε ένα αφήγημα διάσπασης και σχίσματος με πρωτοστάτες τους νέους μας.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί σε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας «αναλαμβάνοντας το ρίσκο» για θανάτους και κρούσματα, δεν υπάρχουν Έλληνες να ακολουθήσουν. Δεν πρέπει να υπάρχουν. Εκτός από κάποιες μειοψηφίες θύματα κι αυτές της απίστευτης προπαγάνδας των κομματικών εντύπων, των τρολς και των fake news.

Ο Αλέξης Τσίπρας σαμποτάρει την προσπάθεια της κοινωνίας, σπέρνει διχασμό και αναζητά πολιτικό οξυγόνο στο περιθώριο. Εις μάτην.

*Ο Φώντας Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας