Το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στην Κατερίνη – Με αυστηρά μέτρα, χωρίς παρέλαση και διαδικτυακές γιορτές στα σχολεία

Κοινωνία

Σε λίγες ημέρες ο ελληνισμός θα γιορτάσει την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου του 1821, η οποία φέτος συμπίπτει με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.Την ημέρα αυτή όλοι αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς προγόνους μας, οι οποίοι μέσα από τα δεσμά της σκλαβιάς διατήρησαν άσβεστη,  δια μέσου των αιώνων, με τον αγώνα τους, τη φλόγα του Έθνους.

Τιμούμε τους ήρωες του 1821, που έκαναν πράξη τα όνειρα και τις ελπίδες όλων των προηγούμενων γενιών, εξασφαλίζοντας σε μας, μεταξύ άλλων, και τα δυο υπέρτατα αγαθά: Την ανεξαρτησία μας ως Έθνος και την ελευθερία μας ως Λαό.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και φέτος στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με την κάθε δυνατή λαμπρότητα και επισημότητα, παρά τη ματαίωση της μαθητικής παρέλασης, λόγω της έξαρσης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 κατά την τρέχουσα περίοδο και σ’αυτό το πλαίσιο στο Δήμο Κατερίνης, θα πραγματοποιηθούν :

Τετάρτη 24  Μαρτίου 2021

Διαδικτυακές εκδηλώσεις των μαθητών των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και ανάπτυξη σ’ αυτούς της σημασίας της ιστορικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821,  σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Π.Ε. και Δ.Ε. οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται δια ζώσης.

Ώρα 11.30΄

Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Γεωργάκη Ολυμπίου των Σχολείων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και κομμάτων. Σχολεία για την κατάθεση ορίζονται, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και το 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση που θα εκπροσωπηθούν από ένα άτομο με στολή παρέλασης.  

 Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Ώρα 10.30΄

Στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, θα τελεστεί επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης.

            Τον Πανηγυρικό θα εκφωνήσει μέσα στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, ο Διδάκτωρ Θεολογίας ΑΠΘ, κ. Μιχαήλ Φαργκάνης.

Η λειτουργία κατά την 25η Μαρτίου 2021 στους Καθεδρικούς Ναούς επιτρέπεται με μέγιστο αριθμό πιστών τα 20 άτομα και θα τηρηθεί κατά την επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως, αυστηρά το πρωτόκολλο εθιμοτυπίας έως το μέγιστο αυτό αριθμό, αυστηρά μόνο με τη χρήση μάσκας, ενώ είναι επιβεβλημένη η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ των παρευρισκομένων.

  Ώρα 11.10΄

Κατάθεση στεφάνων, στο Μνημείο της πλατείας Ελευθερίας από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Π.Ε.Πιερίας και Διοικητή της XXIV Τ.Θ. Ταξιαρχίας, το Δήμαρχο Κατερίνης, τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας, το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Π.Ε.Πιερίας, το Λιμενάρχη Σκάλας Κατερίνης, την Ένωση Στρατιωτικών ΠΕ Πιερίας, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Πιερίας, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ν.Πιερίας.

Θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και η τελετή θα λήξει με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.