Μεγάλη η ανταπόκριση του κοινού στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Η γυναίκα στο εργασιακό περιβάλλον: Ας πούμε όλη την αλήθεια…”

Κοινωνία

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαρτίου 2021 το Επιμελητήριο Πιερίας με θέμα “Η γυναίκα στο εργασιακό περιβάλλον: Ας πούμε όλη την αλήθεια…” με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εργασίας κας Μαρίας Συρεγγέλα και εκλεκτών εισηγητριών που διατύπωσαν πολυεπίπεδες και άκρως ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος.

Μίλησαν επίσης:

η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η πρόεδρος του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κα Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης κα Ασημίνα Στρίμπα, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Γιουμίδου καθώς και η Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κα Ματούλα Βελώνη η οποία είχε την πρωτοβουλία και την ευθύνη της επιτυχημένης διοργάνωσης.

Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας και οικοδεσπότης της εκδήλωσης κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου καλωσορίζοντας τόσο τις κυρίες του πάνελ όσο και το κοινό που ξεπέρασε τα 80 συνδεδεμένα άτομα.

“ Να μην ξεχνάμε ότι θέσεις “κλειδιά”, οι οποίες επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ανήκουν σε γυναίκες όπως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και η ‘Ανγκελα Μέρκελ που ηγείται της ισχυρότερης οικονομικά χώρας της Ευρώπης. Επίσης η πρώτη πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι γυναίκα” ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας υπογραμμίζοντας ότι οι πνευματικές ικανότητες, το οργανωτικό πνεύμα και η δημιουργικότητά της γυναίκας την καθιστούν ισότιμη με το αντρικό φύλο.

“Η στερεότυπη αντίληψη περί του αδύνατου φύλου, ορισμένες φορές την καθιστούν στα μάτια κάποιων ως μια ευάλωτη οντότητα, η οποία θα μπορούσε να ανεχθεί αδιαμαρτύρητα την εργασιακή εκμετάλλευση και την προσβολή της προσωπικότητάς της. Καμία τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή ή να περνά ατιμώρητη” πρόσθεσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου επισημαίνοντας ότι “η πρόοδος και η ανάπτυξη χρειάζεται ικανούς ανθρώπους και δε διαχωρίζει φύλα”.

Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε η Α΄Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ματούλα Βελώνη η οποία, μεταξύ άλλων,  αναφέρθηκε και στη δική της συμμετοχή στον επιμελητηριακό θεσμό ούσα το 2001 η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στο Δ.Σ του Επιμελητηρίου Πιερίας, όπως και η πρώτη που συμμετείχε στη Διοικητική  του Επιτροπή το 2011. Μάλιστα η κα Βελώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σταδιακή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα μετέπειτα Δ.Σ του Επιμελητηρίου. “Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί θεωρώ ότι ενθάρρυνα σε αυτή την εξέλιξη” ανέφερε συγκεκριμένα.

Στις πολιτικές που ακολουθεί η  σημερινή κυβέρνηση σε σχέση με την υποστήριξη της γυναίκας στην επαγγελματική και ιδιωτική ζωή αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο υπό επεξεργασία νέο εργασιακό νομοσχέδιο στο οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνεται η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. “Αυξάνουμε τη μοριοδότηση των γυναικών-θυμάτων αλλά και την ένταξή τους, για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στηρίζουμε τις άνεργες γυναίκες-θύματα έμφυλης ή ενδοοικογενειακής βίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ ενώ ως κυβέρνηση διαμορφώσαμε το πλαίσιο ώστε τα θύματα να καταγγείλουν τις εις βάρος τους συμπεριφορές” υπογράμμισε, μεταξύ άλλων η υφυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι τώρα υπήρχαν τα κατάλληλα πολιτικοκοινωνικά ώτα.

“Υπάρχει μία καινούρια, ελπιδοφόρα μέρα για τη γυναίκα” σημείωσε από την πλευρά της η Σοφία Μαυρίδου η οποία αναφέρθηκε στη δράση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας όπου προεδρεύει υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας των γυναικών είναι κοινός και η προσπάθεια συλλογική. Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας μπορεί η αριθμοί να καταδεικνύουν την ανισότητα μεταξύ των φυλών σε διάφορα επίπεδα, όπως το εργασιακό ή το μισθολογικό ωστόσο, όπως ανέφερε, η γυναίκα, θέλει, μπορεί και προσπαθεί γι’ αυτό και της αξίζει το καθετί.

Στη σημασία της προώθησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης και στην ενίσχυσή τους για το επιχειρείν αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΕΔΕΓΕ Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, από τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες του πλανήτη, μόνο 37, ήτοι το 7% έχουν γυναίκα διευθύντοντα σύμβουλο. Παρά το μικρό ποσοστό, όπως είπε η κα Κουνενάκη, η γυναικεία ηγεσία σε μεγάλες εταιρείες είναι μια αδιαμφισβήτητη νίκη ενώ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι στην Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν διευθυντική θέση κατέγραψε σημαντικά άλματα.

Στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην ηθική και σεξουαλική παρενόχληση της γυναίκας αναφέρθηκε η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ασημίνα Στρίμπα τονίζοντας ότι ακόμα και σήμερα σε μεγάλο ποσοστό οι γυναίκες αποφεύγουν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά από φόβο ή ντροπή. Σημείωσε δε ο δικηγορικός σύλλογος Κατερίνη στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει εντελώς δωρεάν κακοποιημένες γυναίκες σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του δήμου Κατερίνης.

Στις ψυχολογικές επιπτώσεις της ηθικής παρενόχλησης των γυναικών στον εργασιακό χώρο και στους τρόπους αντιμετώπισής της αναφέρθηκε η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Ελένη Γιουμίδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ομιλίες κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού ενώ ακολούθησαν ερωτήσεις.

Η εκδήλωση προβλήθηκε και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ενώ όσοι επιθυμούν μπορούν να την παρακολουθήσουν στο κανάλι του Επιμελητηρίου Πιερίας στο YouTube.