Το «Μαύρο Πάσχα» των Θρακών

Πολιτισμός

Ο σύλλογος μας πραγματοποίησε σήμερα μνημόσυνο στην ενορία του χωριού μας,  για να τιμήσει τη μνήμη των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, οι οποίοι  υπήρξαν θύματα της γενοκτονικής συμπεριφοράς των Τούρκων.
Στις 6 Απριλίου 1914, δεύτερη μέρα του Πάσχα, οι Τούρκοι ξεκίνησαν την εφαρμογή του οργανωμένου τους σχεδίου, με εκδιώξεις, απελάσεις, λεηλασίες, εμπρησμούς, δολοφονικές επιθέσεις και ομαδικές σφαγές κατά των Ελλήνων Χριστιανών της Ανατολικής Θράκης. Το  Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης  αναγκάστηκε να κλείσει τα σχολεία και τις εκκλησίες,  κήρυξε γενικό πένθος και την εκκλησία του Χριστού εν διωγμώ.


232.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προαιώνιες πατρογονικές τους εστίες και κατευθύνθηκαν στην ελεύθερη Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού.
Άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν αναγκαστικά στην Μικρά Ασία σε τάγματα εργασίας. Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από αυτούς επέστρεψαν στις εστίες τους μόνο 50.000, ενώ 46.000 δεν επέστρεψαν ποτέ, καθώς πέθαναν από τις κακουχίες, τις αρρώστιες  και τον υποσιτισμό στα καταναγκαστικά έργα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Πατριαρχείου το 1910 κατοικούσαν στην περιοχή 360.000-370.000 Έλληνες. Μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι στην Ανατολική Θράκη παρέμειναν μόνο 30.000-40.000 Έλληνες, γέροι και ανήμποροι.
Η Ανατολική Θράκη υπήρξε το επιτυχημένο πείραμα των Τούρκων, ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια με μεγαλύτερη “ακρίβεια και επιτυχία” στη γενοκτονία  των Ποντίων και των Αρμενίων.
Η γενοκτονία των Θρακών  είναι ιστορικά επιβεβαιωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη και δεν πρέπει να αποσιωπάται ούτε από το ελληνικό κράτος ούτε από το παγκόσμιο στερέωμα.
Στις 6 Απριλίου τιμούμε τη μνήμη του “μαύρου Πάσχα των Θρακών”.

Μορφωτικός Σύλλογος Θρακικός Γανόχωρας