Μπ. Σκούφα: «Η ασθένεια της φαιάς σήψης κάστανου και η αθέτηση της δέσμευσης για την καταβολή de minimis αποδεκατίζουν τους καστανοπαραγωγούς»

Αγροτικά

Το φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει επιφέρει στους παραγωγούς καστάνων η ασθένεια που είναι γνωστή ως «φαιά σήψη του καστάνου», επαναφέρει στη Βουλή με ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφουν ακόμη ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Η γνωστοποίηση του προβλήματος με τις Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις

Η κα Σκούφα επανήλθε στο θέμα μετά από μια σειρά Κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων με τις οποίες είχε γνωστοποιήσει το πρόβλημα στον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, με επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 26/10/2020 και συζητήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 2020. Μάλιστα τότε ο υπουργός είχε ομολογήσει ότι δεν γνώριζε το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η «φαιά σήψη του κάστανου» στους παραγωγούς της Πιερίας, καθώς δεν είχε υπάρξει κάποια σχετική ενημέρωση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων προς τις υπηρεσίες του Υπουργείου του. Επιπλέον είχε δεσμευτεί ότι θα ζητούσε σχετική ενημέρωση προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να διαπιστωθεί η φύση και το μέγεθος της ζημιάς.

Χωρίς ενημέρωση και χωρίς οικονομική στήριξη οι καστανοπαραγωγοί

Ένα μήνα αργότερα ο κ. Βορίδης συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, Δημάρχων, παραγωγών αλλά και επιστημόνων από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα και το Μπενάκειο. Έκτοτε όμως δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση των καστανοπαραγωγών για τις ενέργειες του Υπουργείου.

Όλο αυτό το διάστημα όμως σύμφωνα με πληροφορίες των ίδιων των καστανοπαραγωγών η φαιά σήψη του καστάνου έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές πλην της Π.Ε. Πιερίας. Συνέπεια της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι η απώλεια παραγωγής που προκαλείται από τη συγκεκριμένη ασθένεια, σε συνδυασμό με τις ζημιές που προκαλούνται ήδη και από τη σφήκα της καστανιάς, να απειλούν με οικονομική εξαφάνιση τους καστανοπαραγωγούς.

Εκτός «κάδρου» η Πιερία στον σχεδιασμό για την καταπολέμηση της ασθένειας

Επιπλέον στην Πιερία δεν προβλέφθηκε από πλευράς υπουργείου για φέτος η εξαπόλυση του ωφέλιμου εντόμου για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, ενώ δεν τηρήθηκε η δέσμευση του κ. Βορίδη για καταβολή de minimis στους καστανοπαραγωγούς που υπέστησαν απώλεια εισοδήματος έως και 90%, σε ένα νομό όπως η Πιερία όπου η καλλιέργεια κάστανου αποτελεί την μοναδική πηγή εισοδήματος σε πολλές περιοχές.

Στην ερώτηση επισημαίνεται η ανάγκη ενημέρωσης

  • για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο
  •  για το εάν το Υπουργείο θα χρηματοδοτήσει και ενισχύσει την επιστημονική έρευνα ώστε να βρεθεί τρόπος καταπολέμησης της νέας αυτής ασθένειας
  • για τις προθέσεις της Κυβέρνησης όσον αφορά την οικονομική στήριξη με την καταβολή de minimis στους καστανοπαραγωγούς που επλήγησαν από την φαιά σήψη του κάστανου.
  • και γενικότερα για το σχεδιασμό για το 2021 και την ένταξη εκ νέου της Πιερίας στο πρόγραμμα εξαπόλυσης ωφέλιμου εντόμου για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς.