Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου: 2021 Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – Χρονιά Ανάτασης

Πολιτική

Το 2021, με τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, αποτελεί μια χρονιά ορόσημο όχι μόνο για το ιστορικό μας παρελθόν αλλά και για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Ελλάδα 2.0», που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δε συνιστά απλά ένα μέσο που επιχειρεί να επουλώσει τις πληγές της πανδημίας και να μεταφέρει με ασφάλεια τη χώρα μας στη μετά Covid εποχή. Συνιστά πρωτίστως το βασικό οδικό χάρτη βάσει του οποίου θα κινηθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και κυρίως μία ιστορική ευκαιρία που μπορεί πραγματικά να αλλάξει το ρου της πατρίδας μας, να αλλάξει το παρόν και το μέλλον όλων των Ελλήνων.

          Σε ένα προσεκτικά μελετημένο και καταρτισμένο σχέδιο συνδυάζονται για πρώτη φορά 170 στοχευμένα έργα, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, οι οποίες εφόσον υλοποιηθούν, αναμένεται σε βάθος εξαετίας να πυροδοτήσουν μία πραγματική επανάσταση στην ελληνική οικονομία. Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί και συνάμα εντυπωσιακοί. 200.000 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά 7 μονάδες και συνολικά 60 δισεκατομμύρια Ευρώ, προερχόμενα από Ευρωπαϊκούς πόρους και από μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. 

          Οι βασικοί πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης περιλαμβάνουν την ψηφιακή μετάβαση του κράτους και των επιχειρήσεων, την πράσινη οικονομία, την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην Παιδεία και την Υγεία αλλά και την αύξηση των επενδύσεων και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δίνεται έτσι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκατασταθούν χρόνιες παθογένειες και να προχωρήσουν θεμελιώδεις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν άμεσα ορατό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών.

          Με ένα αποτελεσματικό και πλήρως ψηφιοποιημένο δημόσιο, με λιγότερη γραφειοκρατία, με περισσότερες επενδύσεις και ποιοτικές θέσεις εργασίας, με νέα μεγάλα πράσινα έργα και κυρίως με ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής προστασίας, προσβάσιμο από όλους.

          Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει αυτήν την εβδομάδα προς συζήτηση στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο εφόσον εγκριθεί από την Εθνική Αντιπροσωπεία, θα υποβληθεί εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα θα είναι έτσι μία από τις πρώτες χώρες που θα υποβάλει το τελικό της σχέδιο πριν τη λήξη της προθεσμίας, έχοντας μάλιστα έως τώρα αποκομίσει εξαιρετικά σχόλια από όλους τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς.

          Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο σχέδιο που εκπονήθηκε στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας και μία μοναδική ευκαιρία που έχουμε όλοι ιστορικό καθήκον να αξιοποιήσουμε. Ώστε το 2021 να μην είναι μόνο μια μνημειώδης ιστορική επέτειος αλλά και η χρονιά που θα σημάνει την ανάταση όλης της Ελλάδας.