Δήλωση Προέδρου ΕΛ.Γ.Α. για τις ζημιές από τον παγετό

Αγροτικά

O Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«O παγετός των τελευταίων ημερών, ο οποίος εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα, έχει προκαλέσει εκτεταμένες και βαρύτατες ζημίες στην αγροτική παραγωγή. Έπληξε σημαντικές εκτάσεις καλλιεργειών από τη Δυτική Μακεδονία μέχρι την Πελοπόννησο.

Στις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. έχει σημάνει συναγερμός και συνεργεία του Οργανισμού με έμπειρους εκτιμητές επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές για να οριοθετήσουν την έκταση των ζημιών και να προσδιορίσουν το κόστος των αποζημιώσεων.

Έχουν ανοίξει οι διαδικασίες των αναγγελιών των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν, της υποβολής δηλώσεων εκ μέρους των αγροτών και με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού έχει δοθεί επαρκής χρόνος για να υποβληθούν αυτές οι δηλώσεις μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου.

Με σημερινή μου απόφαση προσλαμβάνεται αμέσως το σύνολο των διαθέσιμων μέσω της τελευταίες προκήρυξης του ΑΣΕΠ εκτάκτων γεωπόνων, για να τεθούν στη διάθεση των Υποκαταστημάτων του ΕΛ.Γ.Α. και να προωθήσουν με αμεσότητα το εκτιμητικό έργο.

Είμαστε απέναντι σε μία πρωτόγνωρη για τα χρονικά της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και οικονομίας καταστροφή.

Με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη θα εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου αλλά και σε κάθε αγροτικό νοικοκυριό.

Διαβεβαιώνω ότι θα καταβληθούν με τη συνδρομή της Κυβέρνησης στο ακέραιο οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι αγρότες, που έχουν ασφαλίσει τις καλλιέργειές τους στον ΕΛ.Γ.Α.».