Σάββας Χιονίδης για τα οικόπεδα στην Καλλιθέα: “Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών” – Τι είπε για τις 540 χιλιάδες ευρώ για μελέτες για την μετεγκατάσταση των Ρομά

Κοινωνία

Σε δυο ζητήματα αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου σήμερα το μεσημέρι ο βουλευτής Πιερίας, πρώην δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. Στο ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα και αφορά στην εκμίσθωση των δυο παραλιακών ακινήτων στην παραλία Καλλιθέας και στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ στην προηγούμενη συνεδρίαση, του ποσού των 540 χιλιάδων ευρώ για την εκπόνηση μελετών “που τυχόν χρειαστούν” όπως είπε ο κ. Χιονίδης για τη μετεγκατάσταση των Ρομά στους 50 προκατασκευασμένους οικίσκους.

Ξεκινώντας από το θέμα των παραλιακών ακινήτων ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Πολίτες σε Δράση”, αναφέρθηκε στις ενέργειες που είχαν γίνει όταν ο ίδιος ήταν δήμαρχος και είχε προκύψει και πάλι θέμα με το ΤΑΙΠΕΔ, όπου οι συγκεκριμένες εκτάσεις προοριζόταν για πώληση. Τότε, όπως ανέφερε, με δική του πρωτοβουλία και τη συνδρομή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταφέρει να σταματήσουν τη διαδικασία.

Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης, η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ως χώροι  ναυταθλητικών εγκαταστάσεων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχει η δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο, άμεσα, μέσω των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), ή μέσω των  Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) να μπορούν να γίνουν αλλαγές, ως προς τη δόμηση των οικοπέδων. “Καταθέσαμε μαζί με τον συνδυασμό του κ. Λιακόπουλου και του κ. Τσουπέη πρόταση, για άμεση σύγκληση δημοτικού συμβουλίου», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να προστατεύσουμε τις περιουσίες των δημοτών, οφείλουμε επίσης να προστατεύσουμε και τις περιουσίες που έχει ο δήμος Κατερίνης στη συγκεκριμένη περιοχή». Επιπλέον όπως τόνισε, με την ιδιότητα του βουλευτού της Ν.Δ, έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνει απόλυτα κατανοητό στην Αθήνα,  ποια ακριβώς είναι η περίπτωση και για ποιους λόγους πρέπει να σταματήσει αυτός ο διαγωνισμός, για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» όπως επεσήμανε.

Η μετεγκατάσταση των Ρομά

Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά σε προκατασκευασμένες μικρές κατοικίες , για τις οποίες ανέφερε πως όλη η διαδικασία ολοκληρώθηκε από την προηγούμενη διοίκηση. “Είχαμε ετοιμάσει όλες τις μελέτες, όσον αφορά ύδρευση και αποχέτευση, διότι δεν χρειάζεται για προκάτ σπιτάκια  ιδιαίτερες στατικές μελέτες. Ακούσαμε λοιπόν με έκπληξη στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση που ψήφισε η πλειοψηφία,  540 χιλιάδες ευρώ για μελέτες, για  αρχιτεκτονικά και στατικά στοιχεία, για τους μικρούς προκατασκευασμένους οικίσκους». Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Χιονίδης, δεν μπορεί να σταθεί αυτό το ποσό, καθώς σε προκάτ σπίτια δεν γίνονται βαρέως τύπου εδαφολογικές μελέτες . «Να κάνεις μια μελέτη γεωτεχνική, θα κοστίσει περισσότερο από 10 με 12 χιλιάδες ευρώ. Εμείς προτείναμε να δώσουμε 20 χιλιάδες σε κάποιον να κάνει αυτή τη μελέτη. Τότε ακούστηκαν οι σκέψεις, ας ψηφίσουμε τις 540 χιλιάδες ευρώ και θα κάνουμε όσες μελέτες χρειάζονται. Δεν αιτιολογήθηκε καθόλου η αναγκαιότητα σύνταξης μελετών. Είναι αδικαιολόγητο», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος.